Predstavljen prvi trejler filma o Marini Abramović

23.11.2020

12:00 >> 12:57

0

Autor: Dejan Ćirić

Premijera filma Povratak kući - Marina Abramović i njena deca zakazana je za 5. decembar u onlajn bioskopu MOJ OFF

Predstavljen prvi trejler filma o Marini Abramović
Copyright Promo/Andreja Leko

U jeku pandemije, kada je „virtuelna“ dvorana najpoznatijeg domaćeg kućnog bioskopa MOJ OFF domaćin mnogih festivala, premijerno u Srbiji će upravo na tom mestu biti prikazana intimna priča „Povratak kući – Marina Abramović i njena deca“, o životu jedne od najpoznatijih ličnosti savremene umetnosti Marini Abramović. Film opisuje dileme koje su okupirale istaknutu umetnicu tokom mladosti koju je provela u rodnom Beogradu, ljubavnim izborima i konačno, posebnoj vrsti umetničke usamljenosti koja se gotovo uvek vezuje za pojam izvrsnosti.

– Imala sam 55 godina kada sam došla u Njujork, u kome sam imala tri rada koja su potpuno promenila moj umetnički status – ovo je samo jedan od izdvojenih delova iskrenog razgovora Marine Abramović sa rediteljem Borisom Miljkovićem zabeleženog u ovom filmu.

Promo/Andreja Leko

– Ovo je ambulantni film koji prati emociju junakinje, neposredno, sa malim komentarima, saučestvujući sa njenim osećanjima, kako to biva kada pratite život istinski velikh umetnika. Mi ne pokušavamo da otkrijemo, tumačimo ili osvetlimo, jer smo upravo mi ti koje ona tumači, otkriva ili prosvetljuje. Ovo bi trebalo da bude skica o njoj i nama. O Marini i njenoj deci – rekao je reditelj, a Sarajevo, Sao Paolo, Valensija, Varšava samo su neki od gradova čiji su filmski festivali već prikazali Miljkovićev film i čija je publika imala priliku da pogleda dokumentarno ostvarenje inspirisano putujućom retrospektivnom izložbom „Čistač“ sa kojom se, nakon 40 godina, Marina Abramović vraća u svoj rodni Beograd.

– Kada sam bila mlada mislila sam da je naš stan vrhunac luksuza. Sada, kada se setim svega, mislim da je naš dom zaista užasno mesto – rekla je Marina Abramović.

Film je realizovala firma „Akcija produkcija“, sa producentkinjom Jovanom Karaulić, u saradnji sa „LLC Abramovic“. Montažu je radio Nikola Purić, a kompozitor i dizajner zvuka je Petar Antonović.

PROČITAJTE JOŠ: „Grudi“ za Oskara; Dubravka Drakić za 24sedam: Objektivna radost, subjektivna teskoba – 24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike