Netflix priprema seriju o čuvenoj austrijskoj carici

28.04.2021

12:45 >> 14:15

0

Autor: Dejan Ćirić

U pitanju je bezvremena priča o mladoj liberalnoj ženi koja se borila za nezavisnost u prilično neprijateljskoj sredini. Kao da se istorija ponavlja. Danas b

Netflix priprema seriju o čuvenoj austrijskoj carici
Copyright Profimedia

Kompanija Netflix prepoznala je potencijal krunisanih dinastija za snimanje serija, koje po pravilu beleže veliku gledanost. Nakon ostvarenja „The Last Czars“ i „The Crown“, na red je došla ekranizacija života čuvene Sisi. Serija koja će se sastojati od 6 epizoda u trajanju od 45 minuta, nazvana je „Die Kaiserin“, a okosnicu radnje čini period po dolasku ove dame na bečki dvor.

Elizabeta Amalija Eugenija od Bavarske, poznata pod nadimkom Sisi, je bila austrijska carica i ugarsko-hrvatska kraljica kao supruga cara Franje Josipa. Većinu svog vremena provodila je u ulepšavanju i čuvanju svoje lepote po kojoj je ostala poznata. Zbog čestog odsustvovanja iz Beča i retkog viđanja supruga koji ju je varao s glumicom Katharinom Schratt, bila je povezivana sa nizom muškaraca koji su bili smatrani njenim ljubavnicima. Elizabeta je uživala u pisanju i čitanju poezije i učenju grčkog jezika. Dana 10. septembra 1898. godine u Ženevi je šezdesetogodišnju caricu u srce turpijom ubo mladi anarhist po imenu Luigi Lucheni. Sisi je bila u šetnji sa svojom pratnjom koja nije bila svesna ozbiljnosti situacije sve dok carici nije bio skinut korset koji je sprečavao krvarenje, nakon čega je umrla. Sahranjena je u Carskoj kripti u Beču.

Profimedia

Iako su male šanse da neko nadmaši Romi Šnajder u ovoj ulozi, Netflix je  pružio priliku mladoj glumici američko-švajcarskog porekla Dominik Devenport. Ona je zapažena u filmu „Night Train to Lisbon“, sa Džeremijem Ajronsom. Ovog puta oživeće princezu koja se ludo zaljubljuje u Franca Jozefa, ali nakon stupanja na habzburški dvor shvata da se nalazi u ne tako dobronamernom okruženju.

Dominik je povodom nove uloge izjavila sledeće: „Veoma sam zahvalna što sam odabrana da igram Sisi i prikažem kakva je osoba bila – mlada žena velikih snova, osećajna i spremna da se založi za ono što je naumila”. Njen partner na setu biće Janik Šuman, koga smo imali priliku da gledamo u filmu „The Aftermath“, piše City Magazin.

Profimedia

Ljubitelji čuvene trilogije Ernsta Mariške možda budu iznenađeni novim ostvarenjem na već dobro poznatu temu. Ipak, ovog puta, pored ljubavne priče i rata koji je Sisi vodila protiv svoje maćehe, serija će pratiti i političke prilike u tom periodu. Prema dostupnim izvorima, carica se protivila oštrim merama koje je nametala porodica njenog supruga. Inteligentna, feministički nastrojena i pustolov u duši, nova Sisi biće potpuno drugačija od svoje prethodnice, a spremite se i za prizore Krimskog rata, okupacije severne Italije od strane Austrije i Pruskog rata.

Profimedia

Izvršni direktor kompanije Beta Film, Moric fon Kruedener, smatra da je Sisi bila buntovnica svog vremena.

– U pitanju je bezvremena priča o mladoj liberalnoj ženi koja se borila za nezavisnost u prilično neprijateljskoj sredini. Kao da se istorija ponavlja. Danas bi verovatno bila gošća Opre Vinfri – rekao je on.

Pročitajte još

Prema pisanju stranih medija, snimanje bi trebalo da počne narednih meseci, u Nemačkoj.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike