Za 10 minuta do 12 miliona dolara: "Engrova violina" je najskuplja fotografija na svetu (FOTO)

17.05.2022

05:30

0

U Parizu, gde je proveo najveći deo svog života, Man Rej je upoznao i zaljubio se u foto model Alis Pren, zvanu Kiki sa Monparnasa, i ona je počela da mu pozira

Za 10 minuta do 12 miliona dolara: "Engrova violina" je najskuplja fotografija na svetu (FOTO)
profimedia-0669568927 - Copyright "Engrova violina"/Profimedia

Čuvena fotografija "Le Violon d'Ingres" (Engrova violina), autora Mana Reja ušla je u istoriju kao najskuplja fotografija ikad prodata budući da je "pod čekić" aukcijske kuće "Christie's" otišla za 12,4 miliona dolara, objavio je ArtNews.

Nadmetanje je trajalo oko deset minuta, a prvobitno je procenjeno da će originalni otisak pomenutog remek-dela, koje se ujedno smatra i najpoznatijim delom Mana Reja, na aukciji dostići cenu između 5 i 7 miliona dolara.

Crno-bela fotografija, koju je 1924. godine snimio američki avangardni fotograf, režiser, slikar i vajar, pretvara nago žensko telo u violinu. Prvi put je objavljena u nadrealističkom časopisu "La Revolution Surealiste" iste godine kada je i nastala.

"Engrova violina"/Profimedia
 

Fotografiju je od umetnika 1962. kupio njujorški bračni par Rozalind i Melvin Džejkobs, iz čije je kolekcije i poslata na aukciju zajedno sa drugim umetničkim predmetima koje su skupljali decenijama.

Aktuelni rekord za fotografiju koja je prodata na aukciji drži "Rhine II" Andreasa Gurskyja, koju je "Christie's" prodao za 4,3 miliona dolara 2011. godine.

Osim "Engrove violine", Rej je uradio seriju fotografija kod kojih su glavni motivi žena, lepota i senzualnost njenog tela, kao što su "Poljubac" i "Suze".

U Parizu, gde je proveo najveći deo svog života, Rej je upoznao i zaljubio se u foto model Alis Pren, zvanu Kiki sa Monparnasa, i ona je počela da mu pozira.

"Engrova violina"/Profimedia
 

Slikarski model, pevačica u noćnim klubovima, glumica i sama slikarka, našla se na stotinama fotografija koje je snimio Rej. Ipak, fotografski evergrin postala je sada već čuvena "Engrova violina".

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: euronews.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike