Počinju „Nušićevi dani“: U slavu pozorišta i velikog srpskog pisca

17.05.2022

13:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Ovogodišnji festival biće svečano otvoren u petak, 20. maja, kada će na platou ispred Centra za kulturu u Smederevu tradicionalno biti položen venac na spomenik Branislavu Nušiću

Počinju „Nušićevi dani“: U slavu pozorišta i velikog srpskog pisca
Izbiračica, Narodno pozorište Suboticajpg - Copyright Predstava "Izbiračica" Promo/Narodno pozorište Subotica/Festival Nušićevi dani

39. izdanje pozorišnog festivala ,,Nušićevi dani“ tradicionalno će biti održano i ove godine u Smederevu, u periodu od 18. do 26. maja.

Od 1984. do danas, festival predstavlja omaž jednom od najvećih srpskih komediografa, ali i novinaru i diplomati Branislavu Nušiću koji je svoje detinjstvo i školske dane proveo u ovom gradu.

Kao i svake godine, festival će publici ponuditi brojne kulturne i edukativne sadržaje, kako starijoj, tako i najmlađoj, a sve u cilju da se Nušićevo stvaralaštvo, ali i sama pozorišna umetnost približi široj publici i mladima.

Wikipedia
 

Kroz devet dana festivalskog programa, publika će biti u prilici da isprati glavni takmičarski program, koji čini pet predstava iz pozorišta širom Srbije, ali i bogat predfestivalski i prateći program sastavljen od dečjih predstava, izložbi, promocija knjiga, pozorišnih radionica ali i razgovora sa glumcima i rediteljima nakon svake predstave.

Poseban segment čini program „Nušić, selu u pohode“, čija je ideja da se najmlađoj publici iz seoskih škola ukaže na značaj jednog od najvažnijih pisaca srpske književnosti gostovanjem predstave „Autobiografija“ u 22 sela na teritoriji grada Smedereva.

Branislav Nušić Printscreen/YouTube
 

Ovogodišnji festival biće svečano otvoren u petak, 20. maja, kada će na platou ispred Centra za kulturu u Smederevu tradicionalno biti položen venac na spomenik Branislavu Nušiću, a zatim u galeriji Centra za kulturu otvorena izložba ,,Scenske vizure’’ studenata Fakulteta primenjenih umetnosti sa odseka scenografije.

U Velikoj sali Centra za kulturu takmičarski program festivala otvoriće predstava ,,Ana Karenjina“ Lava Nikolajeviča Tolstoja, u režiji Dejana Projkovskog, nastala u produkciji Novosadskog pozorišta ,,Ujvideki Szinhaz’’.

Predstava "Ana Karenjina" Promo/Novosadsko pozorište ,,Ujvideki Szinhaz''/Festival Nušićevi dani
 

U nedelju, 22. maja posetioci festivala imaće priliku da pogledaju izvođenje predstave Narodnog pozorišta Subotica ,,Izbiračica“, po istoimenoj komediji Koste Trifkovića, u režiji Ive Milošević.

U glavnom takmičarskom programu festivala, 23. maja, biće odigrana predstava Ateljea 212 ,,Rolerkoster’’ autorke Jelene Kajgo, u režiji Milice Kralj, dok je 24. maj rezervisan za Narodno pozorište Beograd i predstavu ,,Vuci i ovce’’ Aleksandra Nikolajeviča Ostrovskog u režiji Egona Savina.

Predstava "Rolekoster" Promo/Atelje 212/Festival Nušićevi dani
 

U sredu, 25. maja, ansambl Beogradskog dramskog pozorišta izvešće poslednju predstavu u ovogodišnjem takmičarskom programu ,,Zaljubljeni Šekspir’’ po motivima filmskog scenarija Marka Normana i Toma Stoparda, u režiji Ane Tomović.

Predstava "Zaljubljeni Šekspir" Promo/BDP/Festival Nušićevi dani
 

Sve predstave glavnog takmičarskog programa biće odigrane u Velikoj sali Centra za kulturu Smederevo sa početkom u 20 časova.

Festival će poslednjeg dana, 26. maja, zatvoriti kabaretska predstava - Nušićev šou ,,Srećna familija“, a tradicionalno će biti dodeljene i nagrade: Nušićeva nagrada za životno delo glumcu-komičaru, Nušićeva nagrada za najbolju predstavu u celini na osnovu odluke žirija, Nušićeva nagrada za najbolju predstavu u celini na osnovu glasova publike i Nagrada ,,Milosav Buca Mirković” za najuspešnije glumačko ostavarenje na festivalu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike