Tarantino je objavio svoj prvi roman i Holivud je zanemeo: Spektakularan, brutalan i šokantan

13.05.2022

17:35

0

Čuveni reditelj se pokazao kao odličan pisac, tvrdi prevodilac Goran Skrobonja i otkriva po čemu se knjiga razlikuje od istoimenog filma

Tarantino je objavio svoj prvi roman i Holivud je zanemeo: Spektakularan, brutalan i šokantan
Kventin Tarantino/Profimedia

Bilo jednom u Holivudu“ Kventina Tarantina, beststeler Njujork tajmsa koji je smesta zauzeo 1. mesto, spektakularan je, prefinjen i brutalan, neprestano iznenađujući i povremeno šokantan roman.

Nastao nakon jednako uspešnog filma istog naziva, roman detaljnije obrađuje pozadinu svojih junaka, diskutuje o holivudskim klasicima i njihovom značaju.

Promo/Laguna
 

Junaci su:

Rik Dalton - Nekada je imao sopstvenu TV seriju, ali sada je izraubovani negativac nedelje koji tugu utapa u koktelima s viskijem. Hoće li mu telefonski poziv iz Rima promeniti sudbinu nabolje, ili je možda zapečatiti?

Klif But - Rikov dubler i kaskader, najozloglašeniji čovek na snimanju svakog filma jer je možda jedini koji se izvukao nekažnjen iako je počinio ubistvo...

Šeron Tejt - Napustila je Teksas kako bi ostvarila san da postane filmska zvezda i uspela je u tome. Šeron svoje bezbrižne dane provodi sada na Sijelo drajvu, visoko u Holivudskim brdima.

Bred Pit, Leonardo Dikaprio i Margo Robi/Profimedia
 

Čarls Menson - Bivši osuđenik je ubedio gomilu nafiksanih hipika da im je duhovni vođa, ali on bi to rado trampio za status rokenrol zvezde.

„Bilo jednom u Holivudu“, u sjajnom prevodu Gorana Skrobonje, možete naći od utorka 17. maja u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.

Kventin Tarantino/Profimedia
 

Skrobonja za Sputnik ističe da je „Bilo jednom u Holivudu“ odličan roman koji zaslužuje da dobije književne nagrade, da se Kventin Tarantino pokazao kao odličan pisac i otkriva po čemu se knjiga razlikuje od istoimenog filma.

- To nije ništa iznenađujuće s obzirom na sve scenarije koje je napisao i filmove koje je do sada režirao koji prosto vrcaju dijalozima, inteligentni su, duhoviti i vrlo interesantni. Isto važi i za ovu knjigu. Ko god je gledao film „Bilo jednom u Holivudu“ zna o čemu se radi i ko su glavni junaci - tvrdi Skrobonja.

Kventin Tarantino, Bred Pit i Leonardo Dikaprio/Profimedia
 

Tarantino zaslužuje nagradu za književnost

Prema njegovim rečima, sa knjigom kao što je „Bilo jednom u Holivudu“ do sada se nije sreo jer to nije novelizacija filma, odnosno roman napisan na osnovu scenarija, niti je film snimljen po knjizi već je nešto između.

- Knjiga se bavi određenim događajima iz života glavnih protagonista, to su likovi koje u filmu tumače Leonardo Dikaprio i Bred Pit i malo detaljnije daje njihovu životnu priču. Pogotovo se to odnosi na Klifa Buta, lika koga tumači Bred Pit, kaskadera koji je zamajac radnje u romanu. Pride, knjiga daje svojevrsni istorijat televizijske i filmske zabave od kraja pedesetih, preko šezdesetih do početka sedamdesetih, i tog buma špageti vesterna i njegovog povratnog uticaja na Holivud - opisuje Skrobonja.

Bred Pit, Leonadro Dikaprio i Kventin Tarantino/Profimedia
 

Iako važi za jednog od najznačajnijih holivudskih režisera današnjice, Tarantino je Oskare dobio za originalni scenario („Petparačke priče“ i „Đango“). Na pitanje da li je prvim romanom pokazao da je pre svega scenarista, Skrobonja odgovara da se i kao pisac pokazao izvanrednim i da i za ovu knjigu zaslužuje nagradu.

- Lično bih voleo, kad bih bio u prilici, da pročitam ovakve knjige povezane sa svim njegovim filmovima, dakle za svaki film po jednu, pa da uživamo mi koji smo ljubitelji njegovih filmova i u ovoj dimenziji. Zaista je to napisano veoma zrelo, ne sumnjam da je imao nekakvu pomoć, ali očigledno je to onaj pravi Tarantino koga poznajemo iz filmova i scenarija. Ova knjiga je zaista vredna pažnje i zbog toga svakome ko voli ne samo dobar film, nego i dobru književnost mora da privuče pažnju.

Šta ima knjiga a nema film

Skrobonja otkriva da je u romanu u drugom planu priča o Šeron Tejt i Čarlsu Mensonu, i dodaje da knjiga uopšte ne dotiče kraj filma.

- Ona je u suštini više bazirana na likovima Breda Pita i Leonarda Dikaprija i na onome kroz šta oni prolaze, a naravno, pojavljuju se tu u sporednim, odnosno epizodnim ulogama i Menson i Roman Polanski i Šeron Tejt, ali i neki drugi ljudi iz Holivuda, mnogo bitni, tako da će to za čitaoca biti možda i malo iznenađenje.

Kventin Tarantino/Profimedia
 

Nostalgični vremeplov do naivnijeg i humanijeg Holivuda

Istoriju Holivuda Tarantino prati na svoj način, a ne faktografski, ali pominje sve glumce, TV serije, vesterne i ratne filmove popularne u to doba. Kroz priče o njima čitalac dobija utisak o tome kakav je Holivud bio tada, kako se razvijao da bi došao do onoga što je danas.

Bred Pit, Leonardo Dikaprio, Margo Robi i Kventin Tarantino/Profimedia
 

- Tadašnji Holivud, kakav je bio u vreme Vijetnamskog rata, hipi pokreta možda deluje nekako naivnije i humanije u odnosu na ovaj današnji koji je potpuno podređen biznisu i društvenim mrežama i spektaklu bez mnogo sadržine, tako da je knjiga i neka vrsta nostalgičnog vremeplova u taj period -ističe Skrobonja i naglašava da mu je čisto uživanje bilo prevođenje Tarantinovog romana iako su neke stvari bile zahtevne sa „zanatskog aspekta“, ali sama knjiga, njen sadržaj i stil kojim je ispripovedana struktura i tok priče savršeno su mu legli.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi