Ovacije za Petra Božovića u „Prokletoj avliji“: Završen 15. Kustendorf (FOTO)

11.05.2022

06:45

0

Proslavljeni dramski umetnik je istakao da je Drvengrad "različit od drugih mesta na ovom svetu i da druženje od dva, tri dana daje nadu za umetnost"

Ovacije za Petra Božovića u „Prokletoj avliji“: Završen 15. Kustendorf (FOTO)
Tan2022-5-10_225534571_4 - Copyright Petar Božović i Emir Kusturica Tanjug/Rade Prelić

Filmski festival Kustendorf sinoć je završen uručenjem nagrade "Drvo života" glumcu Petru Božoviću i proglašenjem pobedničkih kratkih filmova, među kojima je nagrada "Zlatno jaje" pripala ruskom ostvarenju "Vedro nebo".  

Osnivač festivala, reditelj Emir Kusturica uručio je "nagradu za buduće filmove" "Drvo života" Božoviću koji je pozdravljen dugim stojećim ovacijama u bioskopu "Prokleta avlija" u Drvengradu.

- „Drvo života'' ću čuvati. Drvetu je potrebna nega, pre svega voda života. Trudiću se da ovo drvo zalivam - rekao je u svom obraćanju proslavljeni umetnik.

Petar Božović i Emir Kusturica Tanjug/Rade Prelić
 

Božović je istakao da je Drvengrad "različit od drugih mesta na ovom svetu i da druženje od dva, tri dana daje nadu za umetnost".

Kusturica je podsetio da se sa Božovićem poznaje 42 godine, da glumac nikada nije igrao u njegovim filmovima, ali da se nada da hoće, i da je festival bio najbolje mesto da se ponovo sretnu.

Božovićeva bogata višedecenijska karijera ilustrovana je kroz kolaž inserata iz njegovih filmova kao što su "Leptirica", "Tajne Nikole Tesle", "Već viđeno", "Čudo neviđeno", "Lepota poroka", "Crni bombarder" i "Lepa sela lepo gore".

U kolažu su se našli i odlomci iz Božovićevog filma "13. juli" (1982), u kome je malu ulogu italijanskog oficira imao Kusturica.

Petar Božović i Emir Kusturica Tanjug/Rade Prelić
 

Žiri koji su činili egipatska rediteljka Marijam Abu Ouf, publicistkinja filmova Brigita Portije, reditelj i scenarista Dušan Milić i direktor fotografije Ivan Šijak "Zlatno jaje" 15. Kustendorfa dodelio je "Vedrom nebu", ocenivši da je "svaki aspekt filma bio savršen". Reditelji ovog ostvarenja Igor Coja i Andrej Zamoskovni nisu prisustvovali festivalu.

U konkurenciji 15 kratkih filmova mladih autora "Srebrno jaje" je pripalo delu "Nemački kvalitet - Kolege" Janisa Aleksandera Kifera iz Nemačke, koji takođe nije bio u Drvengradu, uz ocenu da je uspeo da nasmeje govoreći o jednoj teškoj temi.

"Bronzano jaje" je zaslužio švajcarski "Ludi ples" Vanje Viktora Kabira Tonjole za "efikasno i upečatljivo ispričanu priču u samo pet minuta".

- Već je bila nagrada što sam došao ovde, a ovo je nešto neočekivano... Hvala koki koja je snela ovo „Bronzano jaje" - rekao je autor.

Specijalno priznanje žirija zaslužio je španski film "Vučicin totem" Veronike Ečegi koja je prikazala "moćnu priču zrelim filmskim jezikom".

Zatvaranje 15. Kustendorfa Tanjug/Rade Prelić
 

Danski "Beskorisni operski pevači" Pabla Sereta de Ene zaslužio je nagradu za fotografiju "Vilko Filač", za izuzetni vizuelni jezik.

Portijeova je u ime žirija zahvalila "svim autorima na divnim filmovima i svima na divnom festivalu".

Među prisutnim gostima 15. Kustendorfa bili su egipatski reditelj Omar el Zohairi sa filmom "Perje", Haićanka Žesika Ženei sa "Fredom", Rumun Andrej Huculejak sa "#damasagovancetom" i italijanski producent Flaminio Zadra sa "Pričom o mojoj ženi" mađarske autorke Ildiko Enjedi.

Za slogan 15. Kustendorfa upotrebljena je replika "Razdiruća i čudesna lepota stvaranja" iz kratkog filma "Šta su to oblaci?" kontroverznog italijanskog reditelja Pjera Paola Pazolinija, kome je bio posvećen festival, uz retrospektivu povodom stote godišnjice njegovog rođenja.

Zatvaranje 15. Kustendorfa Tanjug/Rade Prelić
 

Kustendorf je organizovala produkcijska kuća Rasta International, uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i informisanja Srbije i Mećavnik grada.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike