Velikani jugoslovenske kinematografije na Beldoksu: Retrospektiva Želimira Žilnika

10.05.2022

17:00

0

Filmovi su nedavno restaurirani nakon dužeg perioda tokom kojeg nisu bili dostupni u reprezentativnom obliku

Velikani jugoslovenske kinematografije na Beldoksu: Retrospektiva Želimira Žilnika
Želimir Žilnik Foto: Karpa Godine

U sklopu 15. izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldoks, biće priređena dokumentarna Retrospektiva Karpa Godine i poseban program filmova koje je režiser Želimir Žilnik snimio tokom svog nemačkog stvaralačkog perioda, pod nazivom Želimir Žilnik: Dnevnik iz Zapadne Nemačke.

- Godina i Žilnik su velikani filma sa ovih prostora i velika nam je privilegija što publici možemo da približimo njihovo stvaralaštvo, a naročito kroz razgovor sa njima i Master class predavanja koja će biti otvorena za sve posetioce - izjavio je selektor festivala Igor Stanojević.

Umetnički direktor Marko Grba Singh je izjavio da filmovi iz oba programa su nedavno  restaurirani nakon dužeg perioda tokom kojeg nisu bili dostupni u reprezentativnom obliku, tako da su ovi programi odlična prilika za uvid u njihovo delo.

Foto: Promo/Beldocs
 

Karpo Godina, jugoslovenski i slovenački direktor fotografije, reditelj, scenarista i filmski montažer, jedan je od najpoznatijih predstavnika jugoslovenskog filmskog pokreta Crni talas. U sklopu celine Retrospektiva Karpo Godina biće prikazano pet filmova:

"Abesinija" iz 1999. godine, sentimentalno putovanje nekadašnjom železničkom trasom „Porečanka” koje Godina, majstor nežne duhovitosti, koristi kao tematski okvir za priču o ironičnom obrtu istorije.

"Buca je bio tu" (Chubby je bil tu - Šumiju v slovo), srednjemetražni film iz 2000. godine, kolaž je boema, luzera, koketa, naučnika, prevaranata i umetnika okupljenih u legendarnom baru Šumi, u Ljubljani, nezvaničnom distriktu u kom ne važe ni sistem a ni antisistem.

"O ljubavnim veštinama" ili "Film od 14441 kvadrat" (O ljubezenskih veščinah ali film s 14441 sličicami) je Godinino uživanje u letnjoj zabavi  sa 20.000 vojnika, 60 tenkova i 20 aviona.

"Priča o gospodinu P.F." (Zgodba gospoda P. F.), najnoviji "Godinin film" u retrospektivi, iz 2002. godine, portret je neobičnog, šarmantnog i tajanstvenog gospodina P.F, pronalazača kosmopolitskog duha.

Film Želimira Žilnika Promo/Beldoks
 

"Zdravi ljudi za razonodu", kratkometražni film iz 1971. godine, dokumentaristička je posveta Vojvodini, domu različitih etničkih grupa i manjina.

Nakon projekcije, 13.05. u 18h u Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj, biće organizovan razgovor sa Karpom Godinom. Sledećeg dana, u 14 časova u Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj održaće se Master Klas Karpa Godine.

Želimir Žilnik jedan je od najznačajnijih srpskih nezavisnih reditelja. U sklopu programa "Želimir Žilnik: Dnevnik iz Zapadne Nemačke" biće prikazano šest filmova:

"Inventar" (Inventur Metzstrasse) iz 1975. godine je priča o životu gostujućih radnika iz Jugoslavije, Italije, Grčke i Turske koji borave u staroj stambenoj zgradi u centru Minhena.

"Inventar" Želimir Žilnika Foto: Promo/Beldoks
 

"Javno pogubljenje" (Öffentliche Hinrichtung) je dokumentarni film iz 1974. godine koji esejistički, koristeći arhivske materijale svedočenja i autentične zapisnike, pristupa kontroverznim policijskim postupcima iz jeseni te godine.

"Kućni red" (Hausordnung), dokumentarac iz 1975. godine, film je o strogim pravilima ponašanja koja su važila u kolektivnim smeštajima za radnike u Nemačkoj.

"Molba" (Antrag) iz 1974. godine dokumentaristički je portret radnika iz Grčke na gradilištu, prikazan kroz minijaturu pisanja zahteva nemačkim vlastima za odobrenje boravka u Nemačkoj njegovim roditeljima tokom sukoba na Kipru.

"Pod zaštitom države" (Unter Denkmalschultz) je film snimljen 1975. godine u ruiniranoj zgradi koju je vlasnik proglasio spomenikom kulture kako bi izbegao održavanje prema zakonom propisanim standardima.

"Rastanak" (Abschied) iz 1976. godine je portret radnika iz Srbije koji se, nakon pet godina provedenih na radu u fabrici, vraća kući.

"Rastanak" Foto: Promo/Želimir Žilnik
 

Nakon projekcije 15.05. u 18 časova u Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj, biće organizovan Master Klas Želimira Žilnika.

Beldocs festival, jedan od vodećih dokumentarnih filmskih festivala u ovom delu Evrope, će ove godine biti održan od 11. do 18. maja na čak sedam lokacija u Beogradu – Dom omladine, Dvorana Kulturnog centra, Jugoslovenska kinoteka, Muzej kinoteke, Art bioskop Kolarac i bioskop Balkan u kom će se održavati XR izložba, besplatna za sve posetioce festivala.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi