Grci koje je obožavao ceo svet: 20 godina filma "Moja velika mrsna pravoslavna svadba"

26.04.2022

18:30

0

Film je zaradio i nominaciju za Oskara u kategoriji najbolji originalni scenario, za koji je zaslužna glavna glumica Nia Vardalos

Grci koje je obožavao ceo svet: 20 godina filma "Moja velika mrsna pravoslavna svadba"
Moja velika mrsna pravoslavna svadba - Copyright Profimedia

Prošlo je tačno 20 godina od premijere filma "Moja velika mrsna pravoslavna svadba", komedije koja je osvojila publiku širom sveta. Film je postao ostvarenje ovog žanra sa najvećom zaradom svih vremena, i na tom mestu je bio puniih 14 godina. Koštao je pet miliona dolara, a uspeo je da zaradi 368,7 miliona.

"Mlada Grkinja se zaljubljuje u mladića koji nije Grk. Bori se da ga njena porodica prihvati i pokušava da reši sukob između porodičnog nasleđa i tradicije s jedne strane, i ljubavi koju oseća prema njemu, s druge", glasio bi ukratko sinopsis ovog filma.

Profimedia
 

Film je zaradio i nominaciju za Oskara u kategoriji najbolji originalni scenario, za koji je zaslužna upravo glavna glumica Nia Vardalos. 

Ona je priču zasnovala na sopstvenom životu jer se, i sama potomak grčkih doseljenika u Kanadu, udala za Ijana Gomeza, Amerikanca portorikanske i rusko-jevrejske krvi.

Koproducenti filma su bili Tom Henks i njegova žena Rita Vilson, koja je inače grčkog porekla. Zanimljivo je da dok je Nia tražila producenta za svoj film, svi su joj predlagali izmene scenarija, a neki su čak mislili da bi grčka porodica trebalo da bude zamenjena porodicom latinoameričkog porekla. Na kraju je film ipak producirala producentska kuća Toma Henksa.

Profimedia
 

- Izbor Nie Vardalos za glavnu ulogu donosi ogroman integritet filmu, jer to je njena verzija sopstvenog života i sopstvenog iskustva. To se vidi na ekranu i to ljudi prepoznaju - govorio je kasnije Henks.

Vardalos je ispričala da joj je jedini zadatak tokom pisanja scenarija bio da sve što joj se dogodilo u životu zapiše. Tako u filmu imamo “drevne porodične mudrosti” koje izgovaraju glavni likovi filma poput ove:

“Muškarac je glava, ali žena je vrat, aIi ona može da okrene glavu kad god poželi”.

Profimedia
 

- Moj tata je prilično blizak po senzibilitetu mom tati u filmu. U liku mame iz filma spojila sam ličnosti moje mame i bake. U stvarnom životu moja majka nije imala naglasak. I svaki moj rođak je negde u filmu. To je moj poklon porodici - priznala je Nia Vardalos.

Na pitanje da li se možda neko od njenih rođaka nakon filma naljutio, Nia je odgovorila da njeni  rođaci vole da se smeju na sopstveni račun.

- Priča je trebalo da bude ispričana Ijanovim i Tulinim očima, ali bila je o porodici koja se istovremeno “guši i voli" - ispričala je glumica.

Lejni Kazan, koja je igrala majku glavne junakinje izjavila je da je to bio njen omiljeni film koji je snimila.

- Svi smo se na snimanju zbližili. Zaista smo se slagali, svake večeri smo izlazili na večeru i svi su imali sjajan smisao za humor - izjavila je ova glumica.

Profimedia
 

Uprkos tome što je zasnovan na životu u grčkoj zajednici, radnja filma je smeštena u Čikago i snimana je u Torontu i Čikagu.

Vardalos je napisala i nastavak 2016. godine, kada se već dobro poznatim likovima priključila glumica Elena Kampuris u ulozi Paris, ćerke Tule i Ijana. I drugi deo je postigao dobar uspeh na blagajnama (370 miliona dolara), a priča porodice Portokalos našla se i kao mini-serija na malim ekranima.

Prošle godine je Nia Vardalos potvrdila da je završila s pisanjem scenarija i da se uveliko razmišlja o snimanju trećeg dela.

- Da, istina je da pokušavamo da snimimo scenario koji sam napisala i čiji je naziv “Moja velika mrsna pravoslavna svadba 3”. Ali ono što nije istina jeste informacija da snimamo trenutno.

Glumica, koja sada ima 59 godina, pojavila se i u nizu popularnih TV serija, među kojima su "Uvod anatomiju", "Red i zakon", "Devica Džejn"...

U međuvremenu se i razvela od Ijana Gomeza, sa kojim je bila u braku od 1994. do 2018.

Džon Korbet igrao je Ijana, zgodnog i opuštenog momka koji je morao da se izbori sa mnogo više pravila i prebrodi mnogo više drame jer se zaljubio u Grkinju.

Korbet je na neki način bio zvezda filma jer je iza njega bilo više nego uspešno pojavljivanje u seriji "Seks i grad", gde je igrao Ejdana. Ovaj popularni zavodnik danas ima 60 godina.

Profimedia
 

Glumac Majkl Konstantin koji je igrao oca u filmu preminuo je 31. avgusta 2021, u 84. godini. Konstantin je, takođe, bio sin grčkih emigranata.

Uloga Grka Gasa biće jedna od poslednjih koje je Konstantin ostvario.

- Rekao mi je da neće moći da nam se pridruži u trećem filmu i njegova želja je bila da nastavimo dalje - napisala je Vardalos na društvenoj mreži, opraštajući se od filmskog oca.

Film "Moja velika mrsna pravoslavna svadba" je zapravo vanvremenska priča o sukobu kultura i solidarnosti emigranata.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike