"Ovo ću reći samo jednom": Pre 40 godina smo zavoleli “Alo, Alo!”

17.03.2022

19:30

0

Rene, Edit, Mišel, Lekler, Helga, Her Flik, Ivet... omiljeni su likovi jedne od najgledanijih britanskih komedija svih vremena

"Ovo ću reći samo jednom": Pre 40 godina smo zavoleli “Alo, Alo!”
Copyright Profimedia

“Dobar jutar”, “Ovo ću reći samo jednom”, “Glupa žensko glavo”, replike su za koje će većina odmah znati iz koje su serije iako je od početka prve epizode emitovanja prošlo tačno 40 godina.

Rene, Edit, Mišel, Lekler, Helga, Her Flik, Ivet omiljeni su likovi iz serije “Alo, Alo!” koja je počela sa prikazivanjem na TV kanalu BBC ONE 1982. godine. Njeno prikazivanje je trajalo do 1992. godine i serija je ukupno imala 85 epizoda. Njeni likovi uspeli su da osvoje publiku širom sveta.

Profimedia
 

Sa velikim uspehom je prikazivana van granica Engleske, a u bivšoj Jugoslaviji je postala jedna od najomiljenijih ikada prikazanih. Autori serije su Dejvid Kroft, koji je takođe komponovao i čuvenu muzičku temu serije, i Džeremi Lojd koji je, pored ove, pisao skečeve i za razne druge britanske komedije.

Britanci su dobro poznati po svom humoru ali u ovoj seriji uspeli su da prevaziđu sami sebe i da se smeju na sopstveni račun.

Cilj serije “Alo, Alo!” nije bilo ismevanje Drugog svetskog rata tokom koje se odvija radnja, već parodija na ratne filmove i TV drame, i posebno  dramu televizije BBC o Pokretu otpora „Tajna vojska“, koja se bavila  dogodovštinama članova Pokreta otpora utvrđenih u kafeu u Briselu. Prava komedija situacije.

Profimedia
 

U centru priče je Rene Artoa vlasnik malog kafea u gradiću Nouvionu, u Normandiji.

Varoš su okupirali Nemci, koji su pokrali sva vredna umetnička dela u njoj. Među njima su prvi ikada napravljeni sat sa kukavicom i slika Posrnula Madona, od izmišljenog umetnika Van Klompa. Komandant grada, pukovnik fon Strom, odlučuje da ih zadrži za sebe posle rata i Reneu daje sliku da je sakrije u svom kafiću. Gestapo takođe želi sliku i šalje Otoa Flika da je nađe.

U isto vreme Reneov kafe služi kao skrovište dvojici hrabrih, ali priglupih oborenih britanskih pilota. Rene je primoran da radi za Pokret otpora, inače će biti ubijen zato što poslužuje Nemce u svom kafiću. Planovi Pokreta otpora da vrate pilote u Englesku, koji uvek propadnu, su jedan od glavnih skečeva u seriji.

Printscreen ,,Alo, alo!" Youtube, BBC
 

Ovi detalji su neki od glavnih pokretača zapleta kroz seriju, među kojima su klasične komedije situacije, fizička komedija i vizuelni štosevi, lažni pozorišni strani akcenti i dosta kulturoloških klišea tipičnih, recimo, za seriju „Leteći cirkus Montija Pajtona“.

Na početku svake epizode (izuzev prve dve), Rene bi podsećao publiku na važne događaje iz prethodnih epizoda obično počinjući sa: „Ukoliko se sećate…“.

Serija je inače dobila naziv po načinu na koji se Rene javlja na radio ili telefon.

Glumac Gorden Kej (Rene) preminuo je 2018. godine u 76. godini. Njegovoj glumačkoj karijeri presudila je nesreća 1990. godine, kad je zadobio teške povrede glave i izgubio pamćenje. Njegov saradnik Džeremi Lojd, rekao je da su mu pomagali da se oporavi tako što su mu puštali epizode serije “Alo, Alo!”.

Nažalost preminuo je u domu za penzionere, sa potpunim gubitkom pamćenja ali je zauvek ostao u srcima svih fanova ove serije.

Profimedia
 

Ričard Gibson, koji igra Her Flika, napunio je početkom 2022. 68 godina, a na njegovom rođendanu se okupio i deo ekipe iz serije.

Za 40 godina postojanja “Alo, Alo!” se nebrojeno puta reprizirao. Nastala kao komedija situacije sud publike je preživela ali kritike i nekih novih trendova izgleda da nije.

Takozvana "kansel" kulutura ili kultura otkazivanja nije zaobišla ni ovu seriju.

Naime prošle godine serija se po ko zna koji put reprizirala na TV u Velikoj Britaniji ali ovog puta sa malom razlikom, tačnije napomenom. Uoči prikazivanja serije gledaocima je predočeno da u seriji ima "uvredljivog sadržaja", da je puna stereotipa i seksističkih aluzija.

Profimedia
 

Nije poznato kada je tačno ova serija koja je i nastala kao parodija i nikoga nije favorizovala ni štedela postala uvredljiva, kao ni to kad su Britanci izgubili smisao za humor ali ono što je sigurno da će je fanovi ove serije uvek voleti i čuvati uspomenu na nju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike