Slavni glumac oživeo mnoge likove iz knjiga: Tom Henks u još jednoj ulozi junaka iz romana koji je zaludeo ceo svet

19.02.2022

09:45

0

Knjige se pojavljuju posvuda u karijeri. Kao da je knjiški moljac ili nešto tome slično.

Slavni glumac oživeo mnoge likove iz knjiga: Tom Henks u još jednoj ulozi junaka iz romana koji je zaludeo ceo svet
Tom Henks - Copyright Profimedia

Mogli bismo ceo dan da pričamo o Tomu Henksu i o tome kako je fenomenalan glumac, ali i o lukavom načinu na koji je, uprkos romantičnim komedijama koje je snimao na početku karijere („Stigla vam je pošta“ i „Besani u Sijetlu“), postao prototip američkog ćaleta.

Printscreen/YouTube
 

Međutim, želimo da pričamo koliko je zaista njegova karijera pod uticajem književnosti. I tu ne mislimo samo na njegovu knjigu „Netipičan tip“ – zbirku kratkih priča koje su inspirisane pisaćim mašinama. Knjige se pojavljuju posvuda u karijeri Toma Henksa.

Kao da je knjiški moljac ili nešto tome slično. U ovom tekstu stavljamo naglasak na književne likove koje je Tom Henks uzeo na sebe da odglumi, počevši od onog kojeg sa nestrpljenjem očekujemo i onog o kome se za sada samo nagađa – pa sve do Foresta Gampa

„Čovek po imenu Uve“ (u najavi) 

Najavljeno je da će naš omiljeni i jedinstveni Tom Henks glumiti Uvea u američkom rimejku švedskog filma „Čovek po imenu Uve“ iz 2015. godine.

Mnogo pre nego što je snimljen ovaj švedski film – i pre nego što je reditelj dobio ideju da ga snimi – veoma kreativan švedski romanopisac Fredrik Bakman napisao je ovaj roman od koga je sve počelo (a koji je do danas premašio brojku od 16 miliona prodatih primeraka).

Za ovu ulogu Henks će nabaciti krinku mrzovoljnog i usamljenog džangrizala po imenu (već pogađate) – Uve. Ali jedva čekamo da vidimo momenat u kom se Uveova džangrizava spoljašnost osipa, što će Henks zasigurno majstorski odglumiti.

„U vrtu zveri“ (In the Garden of Beasts) (šuška se)

Iako se ne priča mnogo o filmskoj adaptaciji knjige „U vrtu zveri“, postoje glasine da će Tom Henks glumiti u njoj. Prema portalu IMDB, on bi trebalo da igra Vilijama Doda, prvog američkog ambasadora u Hitlerovoj nacističkoj Nemačkoj.

To je uloga koja deluje kao stvorena za slavnog glumca – obilje moralnih dilema o porodici, dužnostima i zemlji. Nećemo previše govoriti o ovoj dugoočekivanoj ekranizaciji, ali ovo je knjiga koju ćete svakako želeti da pročitate pre nego što film izađe.

Profimedia
 

Krug“ (2017)

Briljantni i zastrašujući roman Dejva Egersa o kompaniji koja se bavi društvenim medijima i koja zna svaki naš potez (ko je pomenuo Fejsbuk?) delovao je poput proročanstva kada je objavljen 2014. i sablasnog predviđanja kada je film sa Tomom Henksom i Emom Votson izašao 2017. godine.

U „Krugu“ Henks glumi vođu ovog tehnološkog giganta sa averzijom prema privatnosti, koji deluje kao kombinacija Stiva Džobsa i Marka Zakerberga. Iako je bilo divno videti ga van okvira očinskih figura koje je glumio u poslednje vreme, način na koji je prikazao glad za moći ne deluje utešno.

„Izuzetno glasno & neverovatno blizu“ (2011)

Ako tražite nešto što će vam izmamiti suze, filmska adaptacija romana „Izuzetno glasno & neverovatno blizu“ Džonatana Safrana Fora je upravo ono što vam je potrebno. U ovoj briljantnoj adaptaciji Tom Henks igra Tomasa Šela, oca devetogodišnjeg pronalazača, šekspirovskog glumca i Njujorčanina Oskara Šela.

A ukoliko ste možda pomislili: „Divno! Ovo je prava uloga za prototipskog američkog ćaleta“, razmislite ponovo. Tomas gine pod tragičnim okolnostima 11. septembra. A Oskar je u potrazi za odgovorima.

Profimedia
 

„Da Vinčijev kod“ (2006)

U „Da Vinčijevom kodu“ – a zatim i u „Anđelima i demonima“ (2009) i „Infernu“ (2016) – Tom Henks igra Roberta Langdona, profesora simbologije na Harvardu.

Retko se dešava da u okviru neke filmske franšize prođe toliko godina između nastavaka, tako da ne možemo sa sigurnošću reći da li je „Inferno“ poslednja u nizu adaptacija romana Dena Brauna.

Ali jedno zasigurno znamo: Tom Henks je odličan u svojoj akciono-avanturističko-profesorskoj ulozi. On je savremeni Indijana Džons – samo što u ovim filmovima ima manje zmija.

„Polarni ekspres“ (2004)

Ako želite da nešto bude snimljeno kako treba, onda to morate prepustiti Robertu Zemekisu. Kada poželi da radi sa Tomom Henksom, on zaista iskoristi njegov potencijal.

U ovoj adaptaciji vanvremenske knjige za decu „Polarni ekspres“ Tom Henks igra ne jednu, ne dve, već šest uloga! I dok ispreda ovu priču, igrajući dečaka heroja, oca, konduktera, skitnicu, Skrudža i samog Deda Mraza, Henks dovodi duh Božića u apsolutni prvi plan.

Zar to nije upravo ono što želimo od filma u kom glumi Tom Henks?

Tom Henks u filmu Da Vinčijev kod Profimedia
 

„Čik me uhvati“ (2002)

U filmu „Čik me uhvati“, ekranizaciji istoimenih memoara Frenka Abagnejla, Tom Henks igra Karla Hanratija, iskusnog agenta FBI-ja koji proganja Frenka Abagnejla.

Ovaj film predstavlja prekretnicu u karijeri Toma Henksa jer je nakon njega počeo da igra autoritativnije uloge. Iako je u filmu „Zelena milja“, snimljenom tri godine ranije, Henks glumio sličnu ulogu, sa značkom, činom, i svim ostalim, „Čik me uhvati“ je pokazao da od Henksa možemo još mnogo toga da očekujemo.

„Zelena milja“ (1999)

U filmskoj adaptaciji romana Stivena Kinga „Zelena milja“ Tom Henks glumi zatvorskog čuvara Pola Edžkomba, čoveka čiji je život zauvek promenio osuđenik na smrt sa natprirodnom moći.

Sama tema poprilično otežava gledanje filma (isti je slučaj i sa čitanjem knjige), s obzirom na okolnosti zločina za koji je optužen Džon Kofi. U svakom slučaju, svi fanovi Stivena Kinga moraju da pogledaju ovaj film.

Tom Henks u filmu "Forest Gamp"/Profimedia
 

Forest Gamp“ (1994)

Toma Henksa možda najviše pamtimo po rečenici „Život je poput bombonjere“ koju izgovara u filmu „Forest Gamp“, ekranizaciji istoimenog romana Vinstona Gruma, u kome glumi glavnog junaka.

Ne postoji ništa što bi moglo da se kaže o „Forestu Gampu“ a da već nije rečeno, ali pokušaćemo: kao ljubitelji pisane reči i poštovaoci živopisne karijere Toma Henksa, dirnuti smo time što njegova najpoznatija uloga potiče iz sveta književnosti.
 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Laguna

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike