Umetnički radovi koji ostavljaju bez daha: Grebanje i pravljenje čipki na jajima (FOTO)

22.04.2022

17:00

0

Vekovima su najveći majstori uspevali da pronađu različite načine kako bi njihova dela bila što raznovrsnija, lepša i jedinstvena

Umetnički radovi koji ostavljaju bez daha:  Grebanje i pravljenje čipki na jajima (FOTO)
profimedia-0602693095 - Copyright Profimedia

Od davnina su se koristili različiti materijali u umetničkom procesu. Zna se da je jaje u kombinaciji sa pigmentima različitih boja kao materijal u umetnosti upotrebljavano bar dve hiljade godina. Međutim, kada su umetnici zamenili slikarsko platno jajetom teško je odrediti.

U Ukrajini slikanje na jajima je stara tradicija. Jaja se slikaju tokom cele godine i sakupljaju se u posebne kolekcije. Reč je o posebnoj tehnici pysanky, a ova reč potiče od glagola "pisati".  Zapravo reč je o različitim šarama koje se “ispisuju” na jajima.

Profimedia
 

Ovakva umetnost potiče još iz paganskih vremena. Iako drevni primeri pysanky nisu preživeli usled krhke prirode materijala, na sačuvanim keramičkim "jajima" ukrašenim šarama i slikama mogu se pronaći slike groblja, "drvo života" ili slike bogova.

Umetnica Jeo LeBlond, koja nije iz Ukrajine  poslužila se ovom njihovom tradicijom. Počela je da oslikava jaja pre 15 godina, a najčešće kao podlogu za svoj rad koristi ćureće jaje.

Prema njenim rečima ona su najednostavnija za oslikavanje i praviti šare po njemu je prilično lako. Ipak, za složeniji dizajn koristi nojevo jaje i za završetak umetničkog rada na njemu potrebno je bar dve nedelje. Svoje umetničke radove prodaje ljubiteljima ove umetnosti za 250 dolara.

Profimedia
 

Šezdesetsedmogodišnja mađarska umetnica Tunde Csuhaj pravi pravacta mala čuda na jajima. Specifičnom tehnikom uspeva da pravi “čipke”na njima.

- Posle 30 godina, jaja i ja se prilično dobro znamo – izjavila je ova umetnica za AP.

Na početku jaja je farbala u šarenom “Sarkoz” stilu nazvanom po obližnjem regionu, da bi potom ubrzo razvila sopstveni stil, rezbareći ljuske jaja ručnom bušilicom.

Profimedia
 

- Ako pogrešim i jaje se razbije, onda je to jednako bolno i za mene i za jaje - kaže ova umetnica, opisujući svoj mukotrpni rad.

Kao materijal koristi jaja različitih životinja od jaja fazana pa sve do nojevih jaja.

Guščija jaja su najpogodnija za rad, jer imaju veliku površinu, čvrstu ljusku i bela su, što je veoma važno za bojenje i crtanje minijaturnih detalja – objašnjava ova umetnica.

Profimedia

A kako zapravo izgleda sam proces rada na minijaturnim detaljima na ljusci od jajeta, umetnica je objasnila:

Prvo uz pomoć veoma sitnih rupica isprazni jaja, zatim ga očisti, opere i osuši, a potom olovkom iscrta smernice za šablon budućeg umetničkog rada.

Profimedia
 

Zatim uzima svoj alat, malu olovku nalik nalivperu i kreće slikanje vrelim pčelinjim voskom preko šara, metodom nazvanom “batik”.

Na kraju na red dolazi posebna bušilica za stvaranje čipki odnosno bušenje rupa. Na njenim jajima često se mogu videti motivi iz bajki, verski simboli, ili “samo” veoma lepo stilizovane šare.

Profimedia
 

- Nijedno jaje nije istog oblika a sve moje šare su različite – kaže ova nesvakidašnja umetnica.

Ona je toliko dobro razvila svoj stil da jaja ne potpisuje jer su odmah prepoznatljiva i ne može niko da ih falsifikuje. U toku jedne godine najviše može da napravi 100 ovakvih umetničkih radova.

Profimedia
 

U Litaviniji su umetnici takođe razvili posebnu umetost oslikavanja jaja i zove se margučiai (mar-GOO-chay), a jaja se oslikavaju grebanjem.

Očigledno umetnicima nikad nije ponestajalo dobrih ideja, a jaja su se pokazala kao odličan materijal za rasplamsavanje umetničke mašte.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike