Jedan od deset vodećih svetskih tenora današnjice Zoran Todorović nastupio u Beogradu (FOTO)

17.04.2022

09:30

0

Radnja opere, koja predstavlja mesto stalnog preplitanja političkih i ljubavnih intriga, dešava se u Rimu juna 1800. godine

Jedan od deset vodećih svetskih tenora današnjice Zoran Todorović nastupio u Beogradu (FOTO)
Tan2022-4-16_203412985_2 - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

Jedan od deset vodećih svetskih tenora današnjice Zoran Todorović, nastupio je sinoć u ulozi Kavaradosija u operi "Toska" Ðakoma Pučinija, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Todorović ima izuzetnu karijeru u inostranstvu i nastupao je na prestižnim operskim scenama širom sveta, a ranije je u ekskluzivnom intervjuu za Tanjug kazao da "oseća veću tremu u Beogradu, nego u Parizu".

Pod dirigentskom upravom Ane Zorane Brajović, naslovnu rolu pevala je prvakinja Opere Jasmina Trumbetaš Petrović, dok se u ulozi barona Skarpije našao se bariton svetskog glasa Nikola Mijailović, aktuelni direktor Opere nacionalnog teatra.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Radnja opere, koja predstavlja mesto stalnog preplitanja političkih i ljubavnih intriga, dešava se u Rimu juna 1800. godine, u vreme Napoleonovog proboja u Italiju i pretnje preotimanja tog grada od tadašnjeg Napuljskog kraljevstva.

Glavni junaci priče su strastvena i impulsivna diva Florija Toska, romantični, slobodoljubivi i zaljubljeni slikar Mario Kavaradosi i vlastoljubivi i beskrupulozni šef policije, baron Skarpija.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

U podeli su bili i Mihailo Šljivić, Vuk Matić, Darko Ðorđević, Gavrilo Rabrenović, Sveto Kastratović i Lenka Maksimović. U predstavi su učestvovali Hor i Orkestar Opere Narodnog pozorišta u Beogradu.

Scenografiju je kreirao Miraš Vuksanović, a kostime Katarina Grčić Nikolić.

"Toska" je prvi put izvedena 14. januara 1900. godine u Teatro Costanzi u Rimu.

Srpska praizvedba održana je 10. januara 1914. godine u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike