Tri priče, tri kompozitora i tri jezika: Cross opera premijerno izvedena u SNP (FOTO)

08.04.2022

11:45

0

Autor: Dejan Ćirić

Publika je s oduševljenjem pratila temu migracija iz tri ugla

Tri priče, tri kompozitora i tri jezika: Cross opera premijerno izvedena u SNP (FOTO)
Cross opera_ foto Srđan DOroški - Copyright Cross opera Promo/Srđan Doroški

Strah i strepnja koje samo u snu nestaju, let u Egipat kao nova nada i ljudska solidarnost ka drugačijoj budućnosti teme koje su sinoć odjeknule Srpskim narodnim pozorištem jer je premijerno izvedena dugonajavljivana Cross opera.

Ovaj veliki projekat, koje je okupio gradove pobratime, Linc, Modenu i Novi Sad, izrodio je novu originalnu operu napravljenu od tri priče, koju komponuju tri kompozitora, pevanu na srpskom, italijanskom i nemačkom jeziku, te je publika s oduševljenjem pratila temu migracija iz tri ugla.

Cross opera Promo/Srđan Doroški
 

Prvi deo ove sjajne trilogije „San” kompozitorke Jasmine Matrušić, priča priču o strancima koji se sreću u potrazi za boljim životom, ali njihova komunikacija nije moguća osim u snu, odnosno stvarnosti nedostižnih ideala - slobode, ljubavi i mira u duši. A kada, nakon buđenja, postanu svesni ovog čudnog događaja, osnaženi, ostaju ispunjeni nadom da za njih postoji bolja budućnost.

Cross opera Promo/Srđan Doroški
 

- Kada se spomenula tema izbeglištva, odmah sam rekla da ću se ja time baviti. Pisati o izbeglicama je vrlo složeno, izuzetno odgovorno i krajnje emotivno - istakla je Matrušićeva, dok dramaturškinja Katarina Džon kaže da je tema drugog austrijskog čina „Let za Egipat” kompozitora Hermana Šnajdera, „priča o jednoj svetoj porodici koja dolazi u Egipat jer ima zdravstveni problem koji pokušava da reši, ali ih niko ne razume. Poruka modernog društva u ovom činu jeste da se nađe način da se prevaziđe svaka moguća razlika, te da se svi uklopimo u zajednicu“.

Cross opera Promo/Srđan Doroški
 

- Za treći čin „Šta znaš o budućnosti“ Sandra Kapeleta koristi različite jezike i onda zapravo gledamo kako se uklapaju različiti narodi zajedno - rekla je Džon.

- Najviši cilj ovog projekta bio je da spoji umetnike iz tri grada kako bi zajedno sarađivali i razmenjivali iskustva. Smatramo da je cilj ostvaren kao i da su se rodila prava prijateljstva zajedno sa poslovnom saradnjom - istakao je Alesandro Roseri iz teatra „Luciano Pavarotti“ iz Modene.

Cross opera Promo/Srđan Doroški
 

Upravnik SNP-a Aleksandar Stankov istakao je da se prv put dešava da Opera SNP-a napravi jednu ovakvu konekciju sa evropskim teatrima.

- Sama tema izuzetno je značajna za današnje vreme s obzirom na uvek aktuelne migracije, i to je ono što smo pretočili u umetnost. Na osnovu prvog projekta Kreativne Evrope, Srpsko narodno pozorište dobilo je još dva granta za ovu sezonu - jedan će biti operski, drugi dramski, te je tako ovo samo jedna odskočna daska za naš teatar, a to je jedna konstanta kada je reč o evropskim tokovima - rekao je upravnik SNP-a Aleksandar Stankov.

Cross opera Promo/Srđan Doroški
 

Reprizno izvođenje zakazano je za danas, 8. april, dok će Cross opera svoju premijeru u Lincu imati 18. i 19. aprila.

Postizanje nove i šire publike, interkulturalnog i međuverskog dijaloga, poštovanje različitih kultura i kulturnih izraza i olakšavanje integracije izbeglica su prioriteti Cross opere kao jedne od osnovnih perspektiva Kreativne Evrope.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike