Psihološki triler koji ostavlja bez daha: Završeno snimanje domaćeg filma „Moje carstvo ispod“ (FOTO)

04.04.2022

14:15

0

Autor: Dejan Ćirić

Radnja ovog ostvarenja smeštena je u stan glavnog junaka, koji simbolično predstavlja manifestaciju sopstvenog psihičkog zatvora u koji je sebe zaključao i iz kojeg pokušava da pobegne

Psihološki triler koji ostavlja bez daha: Završeno snimanje domaćeg filma „Moje carstvo ispod“ (FOTO)
thumbnail_IMG-20220330-WA0006 - Copyright Printscreen/Film "Moje carstvo ispod"

Ovih dana u Bariču završeno je snimanje kratkometražnog igranog filma ,,Moje carstvo ispod“ višestruko nagrađivanog reditelja Dušana Popovića.

Glavne uloge tumače Nikola Pavlović, Anđelka Petrović i Danica Kostić.

U pitanju je kratki psiholiški triler/horor čiji se protagonista otiskuje na put intenzivne borbe između svakodnevnih problema, traženja posla, pokušaja da oživi vezu sa bivšom devojkom, balansirajući na tankoj granici između jave i priviđenja, usput gubeći sebe i dodir sa realnošću.

Film "Moje carstvo ispod" Promo/Jelena Cvetković
 

Film je inspirisan istoimenom kratkom pričom Leontina Čape Milenića, a scenario potpisuju Dušan Popović i Marko Mihailović.

Radnja ovog ostvarenja smeštena je u stan glavnog junaka Nikole, koji simbolično predstavlja manifestaciju sopstvenog psihičkog zatvora u koji je sebe zaključao i iz kojeg pokušava da pobegne. Vreme u kojem se film odvija nije jasno definisano, ali nedostatak savremene tehnologije sugeriše da je u pitanju period 80-ih godina.

Pojavom fotoaparata, kamera i televizora, ljudi su sa strahom pristupali novim alatima života, verujući da im oni oduzimaju dušu, te na ovaj način pravimo paralelu sa nekom vrstom straha koju Nikola ima, čuvajući preostali komadić duše, uprkos griži savesti zbog onoga što je učinio Elviri, čime je ostatak duše već izgubio.

Film "Moje carstvo ispod" Promo/Jelena Cvetković
 

Sav nameštaj, pastelne blede boje, sugerišu neku vrstu nostalgije koju protagonista oseća prema svojoj vezi koju ne želi tek tako da ispusti. Nikola uspeva da demonizuje nesigurnost i sopstveni strah od vezivanja, koji se vraća i bdi mu nad glavom, podsećajući ga na grešku koju više ne može da ispravi.

Iz scene u scenu, vizuelnom i metaforičkom gradacijom sugerišemo sve veću težinu kajanja koja se gomila na njegovim leđima i preti da u nekom trenutku poklekne pred njom.

„Moje carstvo ispod“ može se posmatrati kao klasičan psiholiški triler u kojem je prikazan lik kroz borbu sa samim sobom, sa situacijom u kojoj se našao, ali i kao suptilna predstava uspomena, izgubljenih snova i svega onoga čemu težimo, čemu dajemo sebe, a na kraju nas život natera da neke od njih moramo da spakujemo i nastavimo dalje.

Dušan Popović, reditelj

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike