Tragična priča o stradanju izbeglica: Film Branke Katić dostupan široj publici (FOTO/VIDEO)

03.04.2022

15:30

0

Autor: Dejan Ćirić

„Kada si izbeglica, najbolnija stvar je kada se jednog dana probudiš i shvatiš da si izgubio svu slobodu", ističe glumica

Tragična priča o stradanju izbeglica: Film Branke Katić dostupan široj publici (FOTO/VIDEO)
Copyright Branka Katić u predstavi "Sumrak bogova" ATAImages/Antonio Ahel

„Fleš memoriju. Telefon. SIM karticu. Tablete protiv mučnine. Štap za hodanje. Kremu za izbeljivanje kože. Grumen zemlje iz bašte uvijen u krpu. Ključeve od kuće“.

Ovo su neke od stvari koje su izbeglice ponele kada su bile primorane da napuste svoje domove, prema svedočenjima iz filma „Šta su poneli sa sobom“, koji je sinoć imao svetsku festivalsku premijeru u okviru svečanog zatvaranja 69. Martovskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma u Beogradu.

Film je sada dostupan široj publici.  

Film "Šta su poneli sa sobom" Promo/Goran Tomašević
 

Snimanje ovog umetničko-dokumentarnog kratkog filma, u produkciji Agencije UN za izbeglice (UNHCR), pokrenula je i rediteljski vodila naša poznata glumica Branka Katić, UNHCR-ova istaknuta zastupnica za prava izbeglica.

Njegova osnovna ideja je da široj javnosti približi stradanja izbeglica, ali i potencijal i snagu koje nose sa sobom. Šalje poruku da je svim prisilno raseljenim ljudima, kojih je u svetu više od 82 miliona, potrebno pružiti zaštitu, solidarnost i mogućnost da svojim veštinama doprinesu društvu koje ih je prihvatilo.

Film "Šta su poneli sa sobom" Promo/Goran Tomašević
 

„Kada si izbeglica, najbolnija stvar je kada se jednog dana probudiš i shvatiš da si izgubio svu slobodu. I da ne odlučuješ više ti o svom životu. Kao da su ti se vrata zalupila pred nosom. I ne postoji ništa osim mora. Ne postoji ništa osim mora na koje izađeš da budeš slobodan“, jedna je od replika Branke Katić iz filma.

„Šta su poneli sa sobom“ nastao je kao deo međunarodnog projekta, koji je Agencija UN za izbeglice (UNHCR) do sada sprovela u Velikoj Britaniji, Nemačkoj i Poljskoj.

Film "Šta su poneli sa sobom" Promo/UNHCR
 

U glumačkoj ekipi su i Jasna Đuričić, Jana Milosavljević, Mladen Sovilj, MiloŠ Petrović Trojpec, Nedim Nezirović, Aleksandar Vučković, Branimir Popović, kao i pisac Vladimir Tabašević.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike