"Let iznad kukavičjeg gnezda" prvi put bez voljenog glumca: Predstava na 50. rođendan Marka Živića

02.04.2022 | 12:45

Upravnik pozorišta Jug Radivojević je veoma emotivnim rečima opisao raspoloženje i stanje u BDP-u

Copyright Printscreen/YouTube, Beogradsko Dramsko Pozorište

Predstava "Let iznad kukavičjeg gnezda" biće odigrana 4. aprila 210. put na rođendan nedavno preminulog glumca Marka Živića (1972-2021) u Beogradskom dramskom pozorištu, najavljeno je u susretu sa medijima u tom teatru.

Nakon iznenadne smrti popularnog i omiljenog glumca, predstava će na taj svečani datum biti prvi put odigrana bez njega, koji je briljirao u ulozi Martinija u duševnoj bolnici gde se odvija radnja drame.

ATAImages/ Antonio Ahel
 

Mladi glumac Mladen Sovilj, veoma tražen u pozorištu, TV serijama i filmovima, preuzeće ulogu koju je tako savršeno dočarao Marko Živić.

Komad je rađen prema istoimenom romanu Kena Kezija, i čuvenom filmu (1975) Miloša Formana koji je proslavio Džeka Nikolsona.

Na repertoaru BDP-a "Let" se igra već 17 godina, u režiji Žanka Tomića, i 4. aprila Marko Živić bi napunio 50 godina.

Upravnik pozorišta Jug Radivojević je veoma emotivnim rečima opisao raspoloženje i stanje u BDP-u, kako nema dana da se ne sete Marka Živića, da ga ne spomenu ili ne prepričavaju neke anegdote iz druženja sa njim.

- Strašno nam nedostaje Marko. I posle šest meseci od njegovog odlaska nije nam lakše - sa knedlom u grlu je govorio upravnik i podsetio da je Marko igrao u predstavi od samog početka, kada je bila premijera 2005. godine i svih 17 sezona uvek je sala prepuna, karte unapred rasprodate.

Foto: ATAImages/ Antonio Ahel
 

On je napomenuo da im je cilj da ostvare barem jubilej od 250 izvođenja, što će postići taman da zaokruže 20 godina igranja na sceni.

Milutin Mima Karadžić je rekao da je predstavu "Let iznad kukavičjeg gnezda" gledao samo jednom davno na premijeri 2005. godine.

Onda ga je pozvao upravnik BDP-a Jug Radivojević da zaigra u samom komadu nakon iznenadne smrti Feđe Stojanovića 2021. godine, i Karadžić je prihvatio angažman.

- Inače nikako ne volim uskakanja, to nikad nisam ni radio u karijeri, ipak je ta uloga pripadala nekom drugom. Ali, bilo mi je na kraju prijatno, lepo sam se osećao među kolegama. Gostovali smo na Brionima, i stvarno je bilo fenomenalno, divne reakcije publike, čitave ovacije u Hrvatskoj - opisao je Karadžić atmosferu sa tog gostovanja, da bi nastavio turobnim, tužnim tonom.

ATAImages/Antonio Ahel
 

- Onda se desilo to, sa Markom ... Predstava kao da nije imala sreće. Otpratili smo naše kolege. Da ne mračim više, veliko zadovoljstvo mi je da igram, želim predstavi da ima i dalje dug život. Ona ostaje večna uprkos svim nesrećama - zaključio je Milutin Mima Karadžić.

Mladi glumac Mladen Sovilj igraće rolu smušenog i dragog lika Martinija, u nizu tri izvođenja 4, 5. i 6. aprila na velikoj sceni "Olivera i Rade Marković" u BDP-u.

Vidno potresen, Sovilj je govorio o motivu zašto nastavljaju da igraju ovu predstavu, o kojoj i sam smatra da će se bolje govoriti nakon ta tri nastupa, odnosno o rezultatima njegove glume.

- Želimo da probamo da ova predstava i dalje živi, naravno pre svega u Markovo ime, zato što je on jedan od retkih kolega koji je nas, mlađu generaciju umeo da uhvati pod ruku i da nam kaže "Hej, mačak, ono ti je bilo dobro na sceni". Marko je držao neki živi duh ovog teatra, i inače na celoj glumačkoj sceni. Imao je otvorenu komunikaciju sa svima i neretko sa nama mlađima se družio, bio nam je veliki vetar u leđa - sa snažnim emocijama je govorio Sovilj i tada mu se pogled susreo sa crtežom Marka Živića izloženom u holu teatra.

ATAImages/Antonio Ahel
 

U pitanju je izložba crteža na kome su predstavljeni mnogi dramski umetnici savremenici i oni koji su nas večno napustili, među kojima je i portret Marka Živića sa njegovim prepoznatljivim osmehom.

- Dok razgovaramo, Markov lik nas posmatra sa crteža i na neki način nam pruža podršku. Moj zadatak, kao što su rekle kolege, neće biti nimalo lak, ali ne strahujem, jer je Marko kao čovek i glumac ovu ulogu u "Letu" tako “razgazio” da se ona zasniva na njegovom dečjem bistrom oku i plemenitosti. Probaću samo da idem tim putem - naglasio je Sovilj.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: Tanjug