24sedam na premijeri predstave „Femkanje“: Ko glumi, a ko se folira? (FOTO/VIDEO)

26.03.2022

11:15

0

Da li današnja “Pokondirena tikva” stalno “visi” na društvenim mrežama, trudi se da se dopadne svima, pokazuje se u sasvim suprotnom svetlu od onoga što zaista jeste?

24sedam na premijeri predstave „Femkanje“: Ko glumi, a ko se folira? (FOTO/VIDEO)
Femkanje (20) - Copyright 24sedam/Danilo Krša

Da li se svako od nas ponekad nađe u ulozi Feme, kada pokušavamo slepo da pratimo trendove? Kako bi zapravo danas izgledala “Pokondirena tikva”, neko koga treba da ismevamo ili da je razumemo jer je samo žrtva vremena koja pokušava da se snađe u novim okolnostima.

Ovo su samo neka od pitanja koja pokreće sjajna predstava “Femkanje” čija je premijera održana sinoć u “Teatru Vuk”.

Prvi prolećni dani, petak veče bili su savršeni za jednu komediju kao što je “Femkanje” da razgali dušu i srce ali i da stavi upitnik svakome na čelo, da li je možda svako od nas pomalo Fema?  

Zahvaljujući tekstu Jordana Cvetanovića i režiji Isidore Goncić, celokupna radnja Sterijine Feme smeštena je u današnje vreme.

24sedam/Danilo Krša
 

Ovog puta u ulozi Feme našao se sjajni Dušan Kaličanin, a pored njega odlično su se uklopili i glumci Zoran Pajić i Jovana Milovanović.

Isidora Goncić: Živimo u vremenu gde se muškarci podjednako foliraju kao i žene

A koliko je zapravo teško „Pokondirenu tikvu“ iz jedno potpuno drugačijeg vremena premestiti u  savremeni trenutak u jednoj pozorišnoj predstavi?

- Teško je, jer je to ipak jedno kapitalno delo, epsko delo sa naših prostora. Bili smo pod pritiskom da to delo dovedemo u sadašnjost i da se vodimo kosturom teksta koji je napisao Jovan Sterija Popović. Zaista je bilo poprilično teško i dosta dugo smo radili na svemu - bila je iskrena nakon premijere i tek kada je konačno mogla da odahne da je sve prošlo u najboljem redu, rediteljka Isidora Goncić.

Kako je objasnila za 24sedam, tokom rada na tekstu i samom radu sa glumcima najveći izazov je bio da se ne zađe u neku banalnost ili “kreveljenje”.

Sudeći po onome što smo sinoć videli na sceni zadatak je i više nego uspešno savladan.

24sedam/Danilo Krša
 

Prema rečima rediteljke tema Feme je univerzalna, a u samom tekstu nisu želeli da se ograničavaju bilo čime pa ni rodom, pa je tako glavna junakinja zapravo glavni junak.

- Živimo u vremenu gde se muškarci podjednako foliraju kao žene, ajde da kažem femkaju. I u tom smislu ova predstava je za svakog. Ideja je da se svako u njoj pronađe, ne u smislu osuđivanja već osvešćivanja da mi živimo laži, da budem malo gruba  – kaže rediteljka.

Predstava se završava rečima “Teodora jedino ima hrabrosti da bude ono što jeste” , a zašto je danas ljudima teško da budu ono što jesu?

- Ljudima je teško zbog pritiska da moraju konstatno da pokazuju da smo svi zauvek srećni i da živimo živote gde nam je sve lako. To je pritisak koji jedni drugima namećemo - kaže Goncić, dodajući da se na kraju ispostavlja da je danas najveća hrabrost biti ono što jesi.

Dušan Kaličanin: Dopala mi se ideja da kroz tranvestiju prikazujemo maske u društvu

Glumac Dušan Kaličanin se maestralno snašao u ulozi Feme, toliko dobro da je i sam bio u “šoku” nakon predstave.

“Uhvatili” smo ga odmah nakon premijere i kako je rekao za 24sedam u početku je bio “uplašen” ulogom žene i to baš Feme ali je posle prvog razgovora sa producentom i rediteljkom taj strah na kraju pretvorio u nestrpljenje za početkom predstave.

- Dopala mi se ideja da kroz tranvestiju prikazujemo neke druge maske koje se vide u društvu, ko je kakav i iza čega se krijemo. Dopao mi se način i pristup rediteljke da celo to pitanje identiteta ne postavljamo na surov način, i da nećemo kritikovati već da idemo kroz jedan komičan momenat, što je možda najbolje, jer nekada ono što je najzabavnije deluje najozbiljnije, kao što su nekada najsmejaniji ljudi, možda najtužniji. Tako da se meni sve promenilo u sekundi i na kraju jedva sam čekao da počnem da radim predstavu. Dok smo radili mi smo svaki put imali neko novo pitanje i ja svaki put imam nešto novo što otkrivam – rekao je u jedom dahu Kaličanin, ističući da su se svi zapravo “igrali” u ovoj predstavi.  

Zoran Pajić: Svi mi glumimo, samo je pitanje kako

Glumac Zoran Pajić, se u “Femkanju” našao između čekića i nakovanja, odnosno Feme i njene ćerke Teodore.

- Od malena smo naučeni da glumimo, svi glumimo, samo je bitno kako glumimo. Ako smo lepo vaspitani, i ako nam nekad nije da kažemo “Dobar dan”, skroz je ok. I kad nam nije dobro, ja se bar uvek trudim da svakog ispoštujem jer šta vas briga i šta vas zanima kako se ja osećam, ja ću vam reći “Dobar dan i kako ste?”. Problem nastaje kad  se osećate loše i onda tu negativnu energiju prenosite na druge ljude. To je danas poželjnije nego da budete prijatni. S druge strane naučeni smo od malena da ne pokazujemo svoje emocije, kad se smejemo, “nemoj da se smeješ - plakaćeš”, kad plačeš, “nemoj moraš da budeš jak”, “ti si muško” i onda stalno moramo da se pretvaramo. Posebno žene, one stalno moraju da budu nešto. Da li majka, da li supruga? A uvek se zaboravlja da su ljudska bića. Stalno igramo neke uloge i tu je najveći problem. A prvo treba da porazgovaramo sami sa sobom, da vidimo ko smo i šta smo i tek onda na osnovu toga da pokušamo da se drugim ljudima predstavimo u lepšem svetlu i da njima bude prijatno – kaže ovaj simpatični glumac.

Jovana Milovanović: Svako može da se pronađe u ovoj predstavi

Mlada glumica Jovana Milovanović, igra Teodoru, Feminu ćerku, iako naizgled plašljiva, ona je od svih najhrabrija, jer se trudi da ostane ono što jeste, a istovremeno ostane na putu svog srca i lične sreće, bez obzira na sve životne okolnosti.

- Bilo je jako uzbudljivo raditi na ovoj predstavi, trudili smo se da na poseban način prenesemo publici neke važne poruke, tražili smo pravu meru između komedije i jedne ozbiljne priče sa porukama – kaže ova glumica koja smatra da svako od nas može da pronađe delić sebe u ovoj predstavi i u “borbama šta je društveno prihvatljivo a šta nije”.

- Nametnuti su nam okovi očekivanja društva, a zaboravljamo da društvo čine pojedinci i da promena kreće od nas samih – zaključuje “Femina ćerka”.

A da li je u pravu, možete i sam da se uverite gledajući ovu predstavu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike