Da li ste jelen, vuk ili košuta? Pita Srpsko narodno pozorište!

20.03.2022

11:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Priča o Vladimiru i Kosari jedno je od najstarijih predanja na Balkanu. To je tragična ljubavna priča iz vremena pre Romea i Julije, Tristana i Izolde, vremena pre Nemanjića.

Da li ste jelen, vuk ili košuta? Pita Srpsko narodno pozorište!
Da li ste vuk jelen ili košuita foto SNP V. Velickovic - Copyright Opera "Vladimir i Kosara" Promo/SNP/V.Veličković

Šesnaest metara visoki jelen, košuta ili vuk na fasadi u centru Novog Sada mogu da znače samo jedno - Opera Srpskog narodnog pozorišta priprema novi spektakl!

U ovom slučaju reč je o praizvedbi opere „Vladimir i Kosara“ u okviru programskog luka „Seobe“ Evropske prestonice kulture. Ovo je opera savremenog novosadskog kompozitora, ovogodišnjeg dobitnika Februarske nagrade, Stevana Dijakovića, koja će baš na dan Srpskog narodnog pozorišta, u ponedeljak, 28. marta, imati svetsku scensku premijeru.

Srpsko narodno pozorište Promo/SNP
 

Ovo opersko delo govori o fragmentu istorije Balkana, ali Vladimir, Kosara, car Samuilo i Vladislav nisu samo istorijski likovi, oni poseduju i svoj unutrašnji odraz u srebrnom jelenu, srni, vuku i medvedu.

- Opera „Vladimir i Kosara“ je zamišljena kao velika istorijska freska, ali je istovremeno i san. U snolikim scenama upotrebljavamo velike lutke, a svaki od likova ima svoj parnjak u nekoj zveri - Kosara je srebrna srna, Vladimir srebrni jelen, car Samuilo veliki medved, a Vladislav crni vuk - ističe reditelj opere Aleksandar Nikolić i dodaje da ovo delo vodi što dalje od realizma.

- U operi reč nije dominantna, samo je informacija. Muzika je podtekst, ona slika emociju i značenje te reči. Svetlo i vizuelno takođe mogu da budu dodatni jezik. Želim da odvedem operu iz realizma, da je vodim putem koji je često riskantan.

Opera "Vladimir i Kosara" Promo/SNP/V.Veličković
 

Riskantno ili ne, Novosađane koji su prolazili centrom grada priča je zaintrigirala.

- Pažnju nam je zapravo privukla muzika. Nisam ovo ranije čula, a onda smo videli neverovatne figure. Klinci su se oduševili - priča jedna Novosađanka.

- Video sam najavu pre neki dan i jako sam se zainteresovao, međutim već nije bilo karata. Ali sad saznajem da ima još jedan termin, pa jedva čekam da vidim ovo i na sceni - dodaje prolaznik.

Opera "Vladimir i Kosara" Promo/SNP/V.Veličković
 

Inače, priča o Vladimiru i Kosari jedno je od najstarijih predanja na Balkanu. To je tragična ljubavna priča iz vremena pre Romea i Julije, Tristana i Izolde, vremena pre Nemanjića. Svedočanstvo o ovoj velikoj ljubavi i njenom tragičnom kraju, osim u brojnim umetničkim delima koja su govorila o njoj, i danas, kako i u prohujalim vekovima, čuva se u Veljim Nikolićima, nadomak Bara. Krst od tisovine, okovan u srebro, sa pozlaćenim listovima, sa kojim je voljom Vladislava ubijen Vladimir, prenosi se s kolena na koleno u barskoj porodici Andrović. Samo dva člana ove porodice u jednom vremenu znaju gde se on čuva.

Opera "Vladimir i Kosara" Promo/SNP
 

Predstavu režira Aleksandar Nikolić, koreografiju je uradio Aleksandar Ilić, a delom Stevana Divjakovića dirigovaće gost iz Bugarske Dian Čobanov.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike