Tek ćete videti šta spremamo do kraja sezone: Srpsko narodno pozorište predstavlja tri premijere u martu

28.02.2022

15:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Tokom protekle sezone najstariji srpski nacionalni teatar je na tri scene postavio 14 novih ostvarenja

Tek ćete videti šta spremamo do kraja sezone: Srpsko narodno pozorište predstavlja tri premijere u martu
Copyright Profimedia

Tri premijere, Svetski i Dan Srpskog narodnog pozorišta obeležiće mart mesec u najstarijem srpskom nacionalnom teatru.

- Ovo je godina, a i mesec, u kom naše Pozorište obeležava 161 godinu postojanja. U periodu za nama, toliko lišenom kontakata i kulture, pokazali smo šta sve znamo. Kako možemo da napravimo spektakl, kako možemo da budemo tu kada smo publici najpotrebniji, pa gde god to bilo, kako možemo da idemo napred - istakao je upravnik Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu Aleksandar Stankov i dodao:

- Sa nagradama koje su za nama, sada opet idemo napred i mesec u kom obeležavamo Svetski dan pozorišta, ali i Dan najstarijeg nacionalnog teatra ulazimo, kao i u sve - ambiciozno. Tek ćete videti šta spremamo do kraja sezone.

Srpsko narodno pozorište Promo/SNP
 

Protekle sezone, Srpsko narodno pozorište na tri scene postavilo je 14 novih ostvarenja, a samo dramskih premijera bilo je 12. Takođe, u poslednje četiri godine, zaposleno je 14 mladih glumaca, a mladim rediteljima je data šansa da rade na scenama najstarijeg srpskog teatra.

Stoga i ne čudi da mesec mart počinje sa jednim operskim i dva dramska naslova: „Berlinski zid“ sa podnaslovom „Kad se mi mrtvi zaigramo živih“ Željka Hubača, koji će biti izveden 9. marta, dok će predstavu „Lutka sa kreveta br. 21“ u režiji Slobodana Brankovića, publika prvi put gledati 25. marta.

- U martu postavljamo dva domaća teksta. Mi, kao Srpsko narodno pozorište, imamo i tu obavezu da negujemo savremenu domaću dramu. Iskustvo je pokazalo da je dobra praksa to što dajemo šansu neafirmisanim rediteljima da režiraju na našoj Kamernoj sceni - rekao je direktor Drame SNP-a Milovan Filipović.

Profimedia
 

„Berlinski zid“ je priča o tragediji dve porodice, srpske i albanske, identitetu i podelama. Predstava „Berlinski zid - Kad se mi mrtvi zaigramo živih“, po drami i u režiji  Željka Hubača, proše godine bila je odložena zbog pandemije. Sada će publika imati priliku da doživi nove slojeve Hubačevog istraživanja ljudske sposobnosti za nasilje i praštanje, ali i nov način artikulisanja motiva porodice.

- Mi pričamo priču o podelama unutar porodica koje urušavaju pojedinačne sudbine bez obzira na istoriju. Rat na Kosovu i Metohiji je bio katalizator tog tragičnog procesa, ali on bi se dogodio i bez ovog rata. Govorimo o složenim odnosima koji dovode do kraha pojedinaca, porodica, sa istorijom i bez nje - ističe Hubač.

Profimedia
 

U predstavi svaki član glumačke ekipe igra dva lika, pa tako Milan Kovačević tumači uloge Skendera, odnosno Velimira, Peđa Marjanović igra Faruka i Raška, Dušan Vukašinović Petrita i Vasilija, Marija Medenica glumi Ditu i Mariju, a Marko Savić Envera i Dimitrija. Nina Rukavina tumači lik Ane.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike