Svetski uticajni list pun pohvala za Beogradski festival igre: Solidarnost umetnika tokom pandemije

19.03.2022

09:00

0

Tokom 19. izdanja publika će do 12. aprila gledati predstave 14 najznačajnijih trupa i koreografa iz 12 zemalja

Svetski uticajni list pun pohvala za Beogradski festival igre: Solidarnost umetnika tokom pandemije
Copyright Promo / gregory-batardon Beogradski festival igre

Uticajni američki list "Vašington post" objavio je tekst gde ističe da je "potez direktorke Beogradskog festivala igre (BFI) Aje Jung da pozove kubansku trupu "Malpaso" i omogući im vakcinaciju, prostor za vežbe i probe, kao i nekoliko nastupa u Srbiji, pravi primer kako umetnici i producenti mogu da sarađuju da bi prevazišli probleme koje je nametnula pandemija”, saopštila je direkcija ovog festivala.

U tekstu "Svet igre se bori da se vrati na noge" objavljenom u četvrtak u "Vašington postu", novinarka Sara L. Kaufman zapisala je kako su i dve godine od početka pandemije koronavirusa predstave najpoznatijih svetskih koreografa kao što je Akram Kan ili trupa poput Nacionalnog baleta Kine i Marijinski balet iz Sankt Petersburga morali da budu otkazani u Americi.

Promo/Beogradski festival igre
 

Razlozi za to su mnogi - problemi sa dopremanjem scenografije, kašnjenje viza zbog vakcinacije članova ansambala, obavezni karantin u nekim od zemalja i drugi propisi vezani za smanjenje rizika od širenja virusa Kovid 19.

Umetnik Akram Kan je morao na jesen 2021. da otkaže izvođenje antiratnog komada "Xenos" u Čikagu jer oprema i scenografija zbog zadržavanja u lukama nisu stigle na vreme iz Evrope, da bi tek posle dvomesečne "odiseje" nastup mogao da bude održan u Kenedi centru u Vašingtonu.

Maguy Marin / BFI
 

- To su neprocenjivi gubici, ne samo kada se radi o novcu - rekao je Džon Lakakovič, Kanov menadžer turneja u Severnoj Americi.

Lakakovič pod tim podrazumeva ne samo to što su Kan i njegovi umetnici iz trupe izgubili očekivani prihod, nego je i publika razočarana, pa nije izvesno da će slavni koreograf ponovo ići na turneju sa tako glomaznim projektom.

Nacionalni balet Kine odustao je od termina zakazanog u januaru u Kenedi centru, jer bi za njih putovanje u SAD značilo da po povratku u Kinu moraju na tri nedelje u karantin, a na to nisu želeli da pristanu, piše novinarka Sara L. Kaufman.

Promo / BFI
 

Dalje se u članku navodi kako je Marijinski balet otkazao izvođenje Balanšinovih "Dragulja", ali ne zbog konflikta u Ukraniji, jer je ono zakazano pre ruske invazije, nego zato što vakcine koje su članovi trupe primili, nisu na listi koje prihvata Svetska zdravstvena organizacija.

Međutim, kubanska trupa "Malpaso" ovog proleća bi trebalo da nastupi u Americi i to "zahvaljujući Beogradskom festivalu igre i direktorki Aji Jung", prenosi "Vašington post" u spomenutom tekstu.

- Slavna kubanska trupa Malpaso suočila se sa sličnim problemima sa vakcinama pre planirane turneje po Americi i propustila je nekoliko nastupa u januaru i februaru. Da bi izbegli još veća kašnjenja, potražili su prihvaćene vakcine iz zemlje u kojoj im nisu bile potrebne vize za ulazak. Srbija se pokazala kao savršena kombinacija, jer su igrači tamo mogli da dobiju vakcine, kao i da održe formu u nedeljama između dve doze - piše ovaj uticajni list.

Promo/Beogradski festival igre
 

Takođe u ovom magazinu otkrivaju da je Linda Šelton, direktorka trupe "Džojs teatar" (Joyce Theater) iz Njujorka morala da otkaže termine za nastupe “Malpasa” planirane za zimu i potrudi se da ih zakaže za sledeću jesen.

Ona je izrazila zahvalnost Aji Jung zbog toga što je pomogla kubanskoj trupi da prebrodi probleme sa vakcinacijom, i pored toga mogla da obezbedi baletske sale za vežbe i probe, kao i nekoliko nastupa.

- Ovo je primer za to kako su producenti u svetu igre počeli da se oslanjaju jedni na druge da bi rešili neke od brojnih problema - rekla je Linda Šelton, a kako navodi ovaj list, "Malpaso" je i dalje na dobrom putu da izvede nastupe planirane za proleće 2022.

Promo / Beogradski festival igre
 

Trenutno je u toku 19. izdanje Beogradskog festivala igre koji inače nije prekidano ni tokom cele pandemije u protekle dve godine, od 17. edicije koja je počela tek na jesen 2020, umesto na proleće iste godine.

Onda se 17. izdanje odmah nastavilo na 18. BFI, jer je završeno u decembru 2020, a sledeće je odmah krenulo na proleće 2021 i trajalo je u dve etape sve do decembra 2021.

Na 19. BFI publika će do 12. aprila gledati predstave 14 najznačajnijih trupa i koreografa iz 12 zemalja.

ATAImages/ Mateja Stanisavljević
 

Među njima su i kompanija "Malpaso" sa komadima "Uspavanka" / "Tišina u cvatu" / "Žena sa vodom" /Iskonsko" na programu 7. aprila u beogradskom Madlenijanumu, i dan kasnije u Srpskom narodnom pozorištu (SNP) u Novom Sadu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike