Još jedna misterija oko zagonetne Mona Lize: Da li smo na pomolu novog otkrića?

21.02.2022

18:00

0

Najčuvenija slika na svetu kao i njen tvorac veliki Leonardo da Vinči ne prestaju ni nakon više od 500 godina da budu predmet brojnih enigmi koje čekaju svoje razrešenje

Još jedna misterija oko zagonetne Mona Lize: Da li smo na pomolu novog otkrića?
Mona Liza - Copyright Profimedia

Osim što je bio pravi pravcati genije, Leonardo da Vinči je kažu mnogo voleo slavu, tako da sigurno ne bi imao ništa protiv što se oko njega i njegovih dela diže velika prašina odnosno savremenim rečnikom rečeno, što ga stalno prati veliki publicitet.

Svaki  nagoveštaj nečeg novog u vezi umetničkog rada i slika velikog Leonarda budi nadu da smo na tragu jednog potpuno novog otkrića, koje bi nam otvorilo jedan drugačiji svet i pogled na sve ono što je Da Vinči uradio za istoriju umetnosti i uopšte čovečanstvo.

Profimedia
 

Ovog puta sve se dešava u Italiji, toj drevnoj kolevci umetnosti, tačnije italijanskom parlamentu. Na ovom mestu se od 1927. godine nalazi jedna od brojnih replika čuvene Mona Lize.

Međutim, ovih dana u italijanskim medijima se pojavila informacija da je veoma verovatno ovu kopiju radio lično veliki Leonardo.

Naime, kopije velikih umetničkih dela nisu retkost i često na replikama koje su nastajale u umetničkim radionicama slikara nisu radili sami umetnici već njihovi učenici.

Međutim, ova kopija u italijanskom parlamentu je pobudila nadu da je rađena kistom samog Leonarda.

Profimedia
 

- Ovo je kopija Mona Lize koja se nalazi u Luvru. Napravila ga je Leonardova radionica a možda i Da Vinči lično -  izjavio je prošle nedelje Francesco D'Uva, član italijanskog parlamenta.

Pisac i istoričar umetnosti Claudio Strinati je za italijanske medije izjavio da je ova teorija “vrlo verovatna”. Drugi sagovornici italijanskih medija nisu baš bili tako sigurni u ovu teoriju.

Portparol parlamenta je izjavio za kinesku agenciju Sinhua da će slika biti predata na detaljnu analizu stručnjacima. Kako tvrde predstavnici parlamenta mogu da dokažu da poreklo slike doseže do 16. veka samim tim i do vremena kad je Leonardo bio živ.

Ukoliko se dokaže da je kopiju radio Leonardo, to bi bacio potpuno novo svetlo na celokupan rad Da Vinčija.

Koliko je Leonardo veliki, kao i njegova zaostavština govori podatak da se Mona Liza nije našla na spisku 10 najskupljih umetničkih dela jer je proglešena neprocenjivim umetničkim delom.

Leonardo da Vinči/Profimedia
 

Ako ste se pitali kako je Leonardo postizao tako realističan izgled svojih junaka na slikama, ovo su neke od njegovih tajni, koje je podelio sa svima u čuvenom "Traktatu o slikarstvu":

"Dve stvari zahtevaju pažnju dobrog slikara. Jedna je tačna postavka i oblik figure, druga je pravi izraz onoga što prolazi kroz misli te figure, ono što oseća."

"Kada crtate prema modelu, vaša udaljenost od objekta mora biti tri puta veća od njegove visine."

"Prvo i najvažnije što treba uzeti u obzir prilikom crtanja figura je da se glava dobro smesti na ramenima, grudi iznad kukova i kukovi i ramena iznad stopala."

Profimedia
 

"Žene treba predstavljati u skromnom i odmerenom stavu, sa skupljenim kolenima, sa skupljenim rukama ili spuštenim niz telo i sa glavom koja gleda nadole, blago nagnutom na jednu stranu."

"Ako predstavljate muškarca u nasilnom napadu besa, neka drugog drži za kosu, držeći mu glavu uz temlju, sa kolenom smeštenim iznad rebara njegovog protivnika. Desna ruka treba da je podignuta i pesnica spremna da udari, kosa treba da stoji uspravno na krajevima, obrve treba da su postavljene nisko i da budu prave, zubi skupljeni i da se vide u uglovima usana, vrat treba da je otečen, a telo u predelu abdomena prekriveno naborima, usled toga što se savio iznad neprijatelja i viška njegove strasti.“

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike