Berlinale neće zabraniti ruske filmove: Ovo su razlozi

17.03.2022

06:30

0

Pozivi na bojkot ruske kinematografije potiču iz Ukrajinske filmske akademije, a podržali su ga istaknuti ukrajinski filmski stvaraoci

Berlinale neće zabraniti ruske filmove: Ovo su razlozi
profimedia-0663041400 - Copyright Berlinale/Profimedia

Međunarodni filmski festival u Berlinu neće bojkovati ruske filmove na sledećem izdanju ove filmske smotre, ali će onemogućiti posetu zvaničnih ruskih delegacija.

Organizatori su u saopštenju napisali da filmski stvaraoci ili kulturni radnici neće biti isključeni ili izolovani sa Berlinala na osnovu nacionalnosti.

Profimedia
 

„Upravo su njihova dela ta koja kritikuju vladajuće režime. Shodno tome, Berlinale zauzima jasan stav protiv opšteg bojkota kulturnih dela na osnovu njihovog porekla, jer bi to takođe potisnulo mnoge kritičke glasove“, naveli su oni.

Prema njihovim rečima, Berlinale je prostor interkulturalnih susreta i platforma za kritičku diskusiju o aktuelnim ili istorijskim događajima u svetu.

Helen Miren, Berlinale/Profimedia
 

„Umetnost i kultura su ključni elementi demokratskih društava, a filmski festivali su mesta na kojima umetnici iz celog sveta, bez obzira na zemlju iz koje potiču, mogu da prikažu svoj rad i uđu u dijalog. Samo u otvorenim, kreativnim prostorima za razmišljanje (filmska) kultura može da se razvija.“

Međutim, biće isključene „zvanične državne institucije i, u ovom slučaju, ruske institucije ili delegacije, kao i akteri koji podržavaju režim“, dodaje se u saopštenju festivala.

Profimedia
 

Pozivi na bojkot ruske kinematografije potiču iz Ukrajinske filmske akademije, a podržali su ga istaknuti ukrajinski filmski stvaraoci, kao i međunarodne institucije, uključujući Evropsku filmsku akademiju i Poljski filmski institut, prenosi Dedlajn.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnik

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike