Španska drama "Alkaras" proglašena za najbolji film Berlinskog festivala (FOTO)

17.02.2022

06:30

0

Odluku da se među 18 filmova nagradi delo rediteljke Karle Simon doneo je žiri na čelu sa američkim rediteljem Najtom Šjamalanom

Španska drama "Alkaras" proglašena za najbolji film Berlinskog festivala (FOTO)
profimedia-0663102230 - Copyright Karla Simon/Profimedia

Film "Alkaras", španske rediteljke Karle Simon, o borbi jedne katalonske porodice uzgajivača breskvi, dobitnik je Zlatnog medveda za najbolji film na Berlinskom filmskom festivalu.

Odluku da se među 18 filmova nagradi delo rediteljke Karle Simon doneo je žiri na čelu sa američkim rediteljem Najtom Šjamalanom, prenosi AP.

- Ovu nagradu posvećujem onima koji se usprkos svim nedaćama bave poljoprivredom - rekla je španska rediteljka nakon uručenja nagrade.

Karla Simon/Profimedia
 

Film "Alkaras" govori o španskoj porodici uzgajivača breskvi koja se bori protiv rušenja njihove plantaže za potrebe proizvodnje solarne energije.

Žiri je obrazložio da je film nagrađen zbog izvanrednih glumačkih ostvarenja, od dece glumaca do glumaca u osamdesetim godinama, zbog prikaza nežnosti i komičnih scena u porodici i njenoj borbi, kao i zbog „izdaje naše povezanosti i zavisnosti od zemlje na kojoj živimo“.

Srebrnim medvedom za naboljeg reditelja proglašena je Kler Deni za film "Both Sides of the Blade" sa Žilijet Binoš u glavnoj ulozi.

Kler Deni/Profimedia
 

Veliku nagradu žirija dobio je južnokorejski reditelj Hong Sangsu za fllm "The Novelists Film", a nagradu žirija dobio je meksički film "Robe of Gems" rediteljke Natali Lopez Galjardo.

Hong Sangsu/Profimedia
 

Nagradu "Srebrni medved" u kategoriji za najbolju glavnu glumicu dobila je glumica turskog porekla Meltem Kaptan za ulogu u filmu "Rabiye Kurnaz vs. George W. Bush".

Meltem Kaptan/Profimedia
 

Nagrada od 40.000 evra za najbolji dokumentarac pripala je filmu "Mjanmarski dnevnici", koji prikazuje ustanak protiv državnog udara u Mjanmaru 2021. godine.

Na 72. Berlinskom međunarodnom filmskom festivalu takmičilo se 18 filmova za nagradu "Zlatni medved".

Prikazano je 256 filmova iz 69 zemalja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike