Haruki Murakami o pisanju i piscima: Ako nemate talenat sve je uzalud

29.03.2021

15:58

0

Popularni japanski književnik pisanje upoređuje sa maratonom, gde se trenira celog života i gde talenat služi kao gorivo

Haruki Murakami o pisanju i piscima: Ako nemate talenat sve je uzalud
Haruki Murakami - Copyright Profimedia

Popularni japanski pisac Haruki Murakami poznat je kao neko ko objavljuje knjige relativno redovno, jer je od svog prvenca 1979. godine pisao u proseku 3-4 knjige po deceniji. Ono što ne znaju svi jeste da je on pisanjem počeo da se bavi tek sa 30 godina, a svoju drugu strast, trčanje, prvi put je započeo sa 33. Trčanje u njegovom životu zauzima skoro identično mesto kao pisanje, pa je tako inspirisalo zbirku eseja i mnoge usputne komentare i preporuke. Između ostalog, pisao je i koje su to osobine neophodne dobrim piscima:

Talenat

Za Murakamija ova osobina je nešto što se ne može naučiti niti kupiti, već sa tim morate biti rođeni. Kaže da, bez obzira na to koliko truda uložili u pisanje, ako nemate nikakvog talenta, to je prosto uzalud i ne možete postati vrhunski romanopisac. Za puno ljudi, razmišljanje o tome da postanu pisci traje duže nego razmišljanje o nekim drugim zanimanjima – na primer bavljenjem muzikom ili slikarstvom. U tom kontesktu, on pisanje upoređuje sa maratonom, gde se trenira celog života i gde talenat služi kao gorivo mnogo duži period vremena.

Fokus

Jedna od reči koja sigurno opisuje Murakamija je “fokusiran”. To je čovek koji ne samo da redovno objavljuje knjige, već učestvuje na mnogim maratonima i trijatlonima svaki put kada može. Za to je potrebno puno fokusa, a on smatra da je to sposobnost da se skoncentrišete na cilj i načine na koji ga možete ostvariti. Odnosno, na sve one kvalitete i talente koje možete upotrebiti u svoju korist. Kaže da svakog jutra dan započinje tako što tri ili četiri sata piše, bez izuzetka, i tada ne postoji ništa drugo za njega. To je ključ – sedite i pišite, poručuje slavni pisac.

Pročitajte još

Izdržljivost

Onima koji sebe vide pre kao sprintere nego kao maratonce Murakami savetuje da se drže priča i novela, jer za roman ipak treba više energije i izdržljivosti. Pomenuta tri, četiri sata pisanja nešto su što ćete morati da radite svakog dana bar pola godine, godinu, dve ili više ako želite da napišete roman. Fokus i izdržljivost mogu se uvežbati, za razliku od talenta, a potom ih morate stalno održavati u što boljoj “formi”, baš kao i mišiće radi trčanja. Po njemu, tu ima malo prostora za isključivanje mozga i čekanje da inspiracija padne sa neba, već je sve u vašim rukama, odnosno umu, i nema druge nego da zapnete, prenosi CityMagazine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike