Koncert Beogradske filharmonije posvećen uspomeni na Zorana Đinđića

09.03.2022

10:15

0

Autor: Dejan Ćirić

Neobičan miks raznovrsnog repertoara kao i vrsnih umetnika različitih generacija obeležiće predstojeći nastup na Kolarcu

Koncert Beogradske filharmonije posvećen uspomeni na Zorana Đinđića
djindjic - Copyright Foto: BFI/Profimedia/Marko Đoković/ATA Images

Beogradska filharmonija izvodi neobičan repertoar zajedno sa dirigentom Marijom Venzagom i virtuozom na trubi, Simonom Hefeleom, u petak 11. marta, na Kolarcu, sa početkom u 20 časova.

Filharmonijski koncert u ovoj nedelji marta, tradicionalno se posvećuje uspomeni na premijera Zorana Đinđića.

Beogradska filharmonija Foto: Promo/Marko Đoković
 

Neobičan miks raznovrsnog repertoara kao i vrsnih umetnika različitih generacija obeležiće predstojeći nastup Beogradske filharmonije.

Spoj savremenog i tradicionalnog kroz prizmu duhovnosti biće prikazan kolažem različitih dela - od Vagnerovog i Šumanovog Fausta, preko Bahovih duhovnih dela kojima je novi život udahnuo dirigent Leopold Stokovski, do Jostovog koncerta za trubu u spomen Četa Bejkera, što je ujedno i domaća premijera ove kompozicije.

Drugi spoj, iskustva i mladosti, donose Mario Venzago za dirigentskim pultom i superstar na trubi Simon Hefele, prvi put sa orkestrom Beogradske filharmonije.

Mario Venzago Promo/Alberto Venzago
 

Idealna prilika za ljubitelje ovog instrumenta, džeza i legendarnog Četa Bejkera biće kompozicija “Pijeta” K. Josta, koju će izvesti virtuoz, dobitnik najznačajnijih nagrada koji se etablirao na međunarodnom planu kao jedan od najuspešnijih trubača mlađe generacije.

Iako nije u pitanju džez komad, kompozicija ima posvetu koja nagoveštava osnovnu muzičku ideju, a truba ulazi u teren džeza sa Bejkerovom raznovrsnošću i elegancijom.

Mario Venzago je glavni dirigent i umetnički direktor Bernskog simfonijskog orkestra, a vodio je orkestre iz Indijanapolisa, Geteborga, San Sebastijana, Bazela, Graca i mnoge druge. Prvi put zajedno sa Beogradskom filharmonijom, diriguje izuzetno bogat repertoar sa puno dela na programu koje orkestar decenijama nije izvodio.

Simon Hefele Promo/Marco Borggreve
 

Nakon Vagnerovog i Šumanovog “Fausta” i domaće premijere Jostove kompozicije, Filharmonija izvodi Honegerovu “Liturgijsku simfoniju”, kao i čuvenu transkripciju Bahove „Tokate“ i fugu u de-molu, Stokovskog.

Ona je postala poznata najširoj publici kroz čuvenu Diznijevu „Fantaziju“ za koju je dela dirigovao upravo Stokovski.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike