Beogradski festival igre u nekoliko gradova: Spektakl svetskih majstora plesa

04.03.2022

08:45

0

Program je veoma atraktivan i aktuelan kao presek nove svetske produkcije

Beogradski festival igre u nekoliko gradova: Spektakl svetskih majstora plesa
LB3 - Copyright Promo / Beogradski festival igre

U Narodnoj skupštini Republike Srbije predstavljen je program 19. Beogradskog festivala igre koji će se od 16. marta do 12. aprila održati u nekoliko gradova u Srbiji.

Konferenciju su otvorili Ivica Dačić, predsednik Narodne Skupštine, Maja Gojković, ministar kulture Republike Srbije, Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beigrada, kao i Aja Jung, direktor, osnivač i selektor BFI.

Internacionalni pozorišni festival savremene igre ponudiće svim ljubiteljima novih 14 predstava na nivou pravog spektakla, a na otvaranju 16. marta u Operi i teatru Madlenianum, trupa “Lines Ballet” iz San Franciska (SAD) će nastupiti sa dva komada kao diptih - Lični element" i "Azot" koreografa Alonza Kinga.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

- Velika mi je čast da u Narodnoj skupštini po drugi put ugostimo ovako veliki i važan međunarodni festival umetničke igre, što čini lepši deo našeg posla. Ponovo ćemo okupiti veliki broj predstava iz celog sveta - najavio je 19. BFI, Ivica Dačić.

On je istakao da festival ima značajnu podršku od Ministarstva kulture i informisanja, Grada Beograda i Novog Sada.

- Festival je za proteklih 19 godina uveliko postao neodvojivi deo naše kulturne scene i svetskog umetničkog prostora, najviše zahvaljujući viziji ljudi, koji ga vode, pre svega Aji Jung. Sa velikom radošću dočekujemo umetnike iz celog sveta. Ovo doba godine je vreme za naše novo druženje, iako je još uvek pandemija. Svim gostima želim dobrodošlicu i ovim najavljujemo početak umetničke igre u Beogradu i Srbiji, odnosno Beogradskog festivala igre - zaključio je predsednik Narodne skupštine Srbije.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Ministarka kulture i potpredsednica Vlade Srbije, Maja Gojković istakla je da je festival savremene igre prestižna umetnička manifestacija odavno prepoznata ne samo u čitavom regionu, već i u Evropi i svetu.

- Beogradski festival igre je prilika da naša zemlja još jednom doživi vrhunsko majstorstvo igre. Po 19. put svetska prestonica umetničke igre će nam pružiti susrete iskusnih profesionalaca i mladih stvaralaca. Svako izdanje festivala je uvek priča za sebe, tako je i ovo veoma posebno - naglasila je Maja Gojković i dodala da će publika i van Beograda gledati predstave, na scenama Novog Sada i Pančeva.

Gojković se osvrnula na slogan 19. izdanja BFI koji glasi "Verujemo u jednu igru", i čini našu stvarnost lepšom.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Ona je primetila da je program veoma atraktivan i aktuelan kao presek nove svetske produkcije.

- Festival je pre svega afirmacija umetničke savremene igre, koja ranije nije bila toliko u prvom planu. To se sada promenilo. Kao ministarka kulture, veoma sam ponosna što imamo Beogradski festival igre, koji je svake godine nezaobilazan u biografiji stvaralaca. Svetski i evropski centar igre kakav je ovaj festival, uvek omogućava uživanje u predstavama i time uspeva da sačuva staru i pridobije neku novu publiku - zaključila je ministarka kulturne.

Zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić, zahvalio se ispred Skupštine grada direkciji BFI na čelu sa Ajom Jung što festival tako uspešno traje i istakao da inače Beograd ima puno uspešnih kulturnih festivala.

- Siguran sam da je ovo najbolji festival u zemlji i regionu kada je reč o savremenoj umetničkoj igri. Veoma smo svi srećni što imamo Aju Jung, koja je ranijih godina sa svojim timom dokazala da ovako veliki festival može da se organizuje i bez pomoći države. Ipak, jedno veliko iznenađenje čeka Jung za ovu 2022. godinu, a to je da planiramo da festival dobije svoj dom - ponosno je otkrio Vesić i najavio da bi direkcija BFI trebalo da bude u sadašnjem TC Staklenac, na Trgu republike.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Takođe, Vesić je najavio da je na toj lokaciji planirana i buduća metro stanica.

- Pružićemo pomoć festivalu oko budžeta i drugih stvari koji će im omogućiti da lakše planiraju buduće programe. Beogradski festival igre predstavlja promociju sopstvenog grada, nadrastao je Beograd i Srbiju - izjavio je Vesić i dodao da će pomoći festivalu u tom pravcu da se razvija i domaća produkcija savremene igre.

Festival su takođe najavili ambasadori država koje učestvuju u selekciji međunarodnog pozorišnog festivala: Thomas Sćieb (Nemačka), Pierre Coćard (Francuska), Adam Koenraad (Belgija), Carlo Lo Cascio (Italija), Yahel Vilan (Izrael), Joost Reintjes (Holandija), Jorn Eugene Gjelstad (Norveška), Gustavo Tristá del Todo (Kuba), Osvaldo Narciso Marsico (Argentina) i Giles Norman (Kanada).

Nemački ambasador u Srbiji Thomas Sćieb je na konferenciji za novinare u Domu Narodne Skupštine pozdravio usvajanje Rezolucije u Generalnoj skupštini UN o agresiji na Ukrajinu.

- Juče smo videli ogromnu podršku Ukrajini 141 države, među kojima i Srbije, koje su se izjasnile protiv agresije na tu zemlju - rekao je Šib.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Podršku Ukrajini i solidarnost narodu Ukrajine iskazali su i ostali ambasadori čije zemlje učestvuju na Beogradskom fesivalu, među kojima su Belgija, Holandija, Italija, Francuska.

Aja Jung je detaljno predstavila sve trupe 19. izdanja Beogradskog festivala igre 2022.

Sloganom "Verujemo u jednu igru" Jung je istakla da svi u njenom timu zaista veruju u umetnost igre, za sve koreografe, igrače, trupe i navela da su napravili hrabriji korak pri selekciji svih učesnika.

Festivalu će prethoditi tradicionalna revija filmova "Dani igre u Kinoteci", koreografske radionice, majstorski kursevi i izložbe.

Od samog osnivanja BFI, predstavljeno je oko 450 koreografskih ostvarenja, a u okviru svakog izdanja programe je pratilo blizu 23.000 gledalaca i 120 medija.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Beogradski festival po 19. put igre će početi 16. marta 2022. nastupom trupe Lines Ballet iz San Franciska u Operi Madlenianum, sa komadima "Lični element" i "Azot" koreografa Alonza Kinga.

Na zemunskoj sceni, sledeće veče 17.03. nastupiće baletski umetnici Lusija Lakara i Metju Goldving sa produkcijom “Fordlandija” koju potpisuje Teatar Dortmund iz Nemačke.

Ista pozornica će ugostiti 19. i 20. marta slavnu trupu "Peeping Tom" iz Brisela (Belgija), čiji će tandem koreografa Gabrijela Karizo-Frenk Šartije predstaviti delo "Dete" kao završni nastavak uspešne trilogije, gde spadaju "Otac" i "Majka".

Oni su dobitnici nagrade "Jovan Ćirilov" za 18. izdanje BFI.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Sledeći je čuveni grčki koreograf Euripidis Laskaridis sa projektom "Relikvija" svoje trupe iz Atine, 22. i 23. marta u Bitef teatru.

Kompanija Ervea Kubija iz Kana (Francuska) stiže 26. marta u Atelje 212 sa projektom inspirisanim romanom "Šta dan duguje noći" Jasmine Kadre.

Opera i teatar Madlenianum ponovo će biti domaćin 29. marta, ovaj put scenskom delu "Voz ljubavi 2020" trupe Emanuel Gat Dance iz Marseja (Francuska).

Poznati norveški dramski pisac, igrač, koreograf, pozorišni i filmski reditelj Ju Stromgren sa svojom istoimenom kompanijom iz Osla gostovaće tri puta - 29, 30. i 31. marta u SNP-u (Novi Sad), Bitef teatru i u KC Gornji Milanovac.

Njegova predstava "Potkrovlje" imaće svetsku premijeru upravo na 19. BFI.

Madlenianum je mesto i za izraelski ansambl Batševa, iz Tel Aviva, 1. i 2. aprila, a 4.4. će igrati u SNP-u, sa projektom "Tri" koreografa Ohada Naharina.

Promo / Beogradski festival igre
 

"Apokalipsink" kao predstava iz 10 slika delo je umetnika Lučijana Rosa iz Buenos Ajresa, za publiku Beogradskog dramskog pozorišta 3. aprila.

JDP će biti 5. aprila domaćin gostima iz Amsterdama koji dolaze sa komadom "Bogohulna rapsodija" tandema Emio Greko i Piter Šolten.

Nagrađivani performer Marko D''Agostin iz Bolonje nastupiće 6. aprila sa delom "Najlepši pozdravi" u Bitef teatru.

Ponovo će u Srbiju doputovati i voljena kompanija Malpaso iz Havane (Kuba), gde je 7. i 8. aprila planiran nastup u beogradskom Madlenianumu i SNP sa četiri nova koreografska dela u vidu celovitog omnibusa.

Promo / Beogradski festival igre
 

Poseban vrhunski dvočasovni spektakl biće "Labudovo jezero" takođe kao fragmentarni projekat od četiri koreografa, trupe "Gauthier Dance" iz Štutgarta (Nemačka) - 9. aprila u Madlenianumu.

Za sam kraj, Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu biće 11. i 12. aprila domaćin trupi Balet džez Montreal koja donosi komad na muziku slavnog kanadskog muzičara i pesnika - Lenarda Koena.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike