Otkrivena najveća misterija Elizabet Tejlor: Da li je zaista imala ljubičaste oči?

07.03.2022

19:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Zbog svoje zadivljujuće lepote i ogromnog talenta, postala je jedna od najvećih zvezda u istoriji Holivuda

Otkrivena najveća misterija Elizabet Tejlor: Da li je zaista imala ljubičaste oči?
Elizabet Tejlor - Copyright Profimedia

Slavna glumica Elizabet Tejlor pre svega je upamćena po strastvenim ulogama u brojnim filmovima, poput „Kleopatre“ iz 1963. i „Mačke na usijanom limenom krovu“ iz 1958, kao i po braku sa Ričardom Bartonom i ljubavi prema dijamantima.

Zbog svoje zadivljujuće lepote i ogromnog talenta, postala je jedna od najvećih zvezda u istoriji Holivuda, a publika je često bila hipnotisana njenim prelepim ljubičastim očima. Ali, da li je Elizabet Tejlor zaista imala ljubičaste oči?

Profimedia
 

Ko je bila čuvena Liz Tejlor?

Elizabet Tejlor je rođena 27. februara 1932. godine. Na filmu je debitovala deset godina kasnije u ostvarenju „There’s One Born Every Minute“, pre nego što je stekla svetksu slavu u filmu „National Velvet“ (1944), piše Biographi.com.

Jedna od njenih najpoznatijih uloga bila je Kleopatra, kraljica Nila, u istoimenom filmu iz 1963. godine. Tejlorova je zbog ove uloge ušla u Ginisovu knjigu rekorda zbog najviše promena kostima u filmu, navodi ABC.

Međutim, „Kelopatra“ je takođe uticala i na njen privatni život, jer se tokom snimanja zbližila sa glumcem Ričardom Bartonom i njih dvoje su započeli čuvenu opsesivnu ljubavnu vezu. Barton je Elizabet poklonio neke od najpoznatijih svetskih dragulja kao znak svoje naklonosti, uključujući Krup dijamant od 33,19 karata, prenosi Vanity Fair.

Profimedia
 

Zajedno su snimili nekoliko filmova, uključujući i „Ko se boji Virdžinije Vulf“ iz 1966. godine, za koji je glumica osvojila jednog od svoja dva Oskara u karijeri. Međutim, par je imao problematičan brak, pa su se razveli 1974. da bi se ponovo venčali i opet razveli godinu dana kasnije.

Tejlorova je i dalje „jedna od najpoznatijih žena na svetu, poznata po svom nezavisnom duhu, postojanoj snazi i nepokolebljivom saosećanju, zbog čega je osvojila srca miliona“, navodi se na zvaničnom sajtu glumice.

Da li je Elizabet Tejlor zaista imala ljubičaste oči?

Ovih dana, zahvaljujući kontaktnim sočivima u boji, svako može imati ljubičaste oči. Međutim, to nije bio slučaj sa legendarnom glumicom jer prva zatamnjena kontaktna sočiva nisu bila komercijalno dostupna do 1983. godine. Tejlorova je zaista imala ljubičaste oči!

Izgled šarenice (irisa), obojenog prstena koji se nalazi oko crne zenice oka, zavisi od toga koliko prirodnog pigmenta melanina sadrži. Što je više melanina u šarenici, to će vam oči izgledati tamnije (nivo melanina određuju vaši geni). Na primer, šarenice osobe sa tamnosmeđim očima imaju više melanina nego oči zelenooke osobe. Oči Elizabet Tejlor su imale veoma specifičnu i retku količinu melanina, navodi List.

Elizabet Tejlor /Profimedia
 

- Postoje različite nijanse plave i sive, sa mnogo boja između. Ljubičasta je možda bila njena tipična pigmentacija - rekao je za LiveScience Norman Safra, predsednik oftalmološkog odeljenja u Medicinskom centru Maimonides u Bruklinu, Njujork i dodao da je moguće je imati tu boju očiju Sve zavisi od količine melanina.

Boja očiju se takođe menja na osnovu apsorpcije svetlosti u oku, rekao je Safra. Na primer, nošenje bele košulje će reflektovati svetlost od šarenice i učiniti da njena boja izgleda malo svetlije.

Šminka takođe može da "izvuče" određene boje u očima. Tejlorova je često bila fotografisana kako nosi plavu ili ljubičastu senku koje bi upotpunile prirodnu ljubičastu nijansu njenih očiju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike