Kako je Sloboda Mićalović dobila ulogu u kazahstanskom filmu: "Suncokret" na Festu

03.03.2022

16:30

0

Priča govori o četrnaestogodišnjem dečaku Amiru, koji se krije u svom virtuelnom svetu igara bežeći od školskih i kućnih problema

Kako je Sloboda Mićalović dobila ulogu u kazahstanskom filmu: "Suncokret" na Festu
Copyright Sloboda Mićalović ATAImages/Antonio Ahel

Premijera filma "Suncokret" iz Kazahstana, rediteljke Elije Gilman, sa Slobodom Mićalović u glavnoj ulozi održana je sinoć u okviru programa "Fest Fokus" 50. Festa u bioskopu Cineplexx Galerija Belgrade, u kompleksu Beograd na vodi.

Mićalovićeva je naglasila da je ulogu dobila zahvaljujući uspešnom filmu "Na mlečnom putu" Emira Kusturice (2017).

Navedeno ostvarenje, imaće još četiri projekcije na Festu - u Domu omladine - DOB (17.30h), a 4. marta takođe u DOB (10.30h) i u sali 6 Kombank Dvorane (19h).

Sloboda Mićalović Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić
 

Poznata glumica je istakla da je za nju Fest naš najveći međunarodni filmski festival i da je redovno odlazila na projekcije dok je studirala na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

- Tada smo mogli svi mi kao studenti sa indeksom da gledamo projekcije, bio je to "Fest na FDU", i u drugim salama, i uvek sam volela da pratim repertoar - ispričala je glumica i dodala:

- Fest je jedan od naših brendova i predstavlja kulturu naše zemlje. Danas je veoma teško održati neki festival, a posebno trajati ovoliko, punih 50 godina.

Ona smatra da nam filmski festival "može biti samo na ponos i čast što ga imamo", i napomenula da i dalje voli da odlazi u Muzej Kinoteke, jer joj prija prostor koji je zadržao tu patinu i starinu.

Promo/Fest
 

Sloboda je igrala jednu od važnih uloga uz Moniku Beluči u ostvarenju "Na mlečnom putu" Emira Kusturice, koji je otvorio 45. Fest 2017. godine, što ona opisuje kao „sjajno iskustvo, jer film i dalje živi nakon pet godina, zapisan je i memorisan svima nama u sećanju“.

Upravo mi je taj film koji je prodat svuda u svetu doneo ulogu u drami "Suncokret". Rediteljka je gledala "Na mlečnom putu", tu me je zapazila i zapamtila. Problem je u početku bio što je „Suncokret“ trebalo da se snima odmah, a ja sam tada radila na TV seriji "Koreni", priča glumica o samom početku procesa rada na tom ostvarenju.

Prvi plan je bio da naša glumica snimi sebe na traci kao vrstu kastinga, ali je sumnjala da će to biti dobro, jer ona ne poznaje ruski jezik.

Režiserka je želela da se film hitno snima, što tada, usled drugih projekata, nije bilo izvodljivo za Slobodu.

Tanjug/Dragan Kujundžić
 

- Moje drage koleginice Dara Džokić i Anica Dobra su insistirale da ipak uradim taj video materijal, i ja sam snimila, i eto, dobila sam glavnu žensku ulogu - navela je glumica i pohvalila navedene dramske umetnice, sa kojima je snimala "Korene".

Sadržaj filma govori o četrnaestogodišnjem dečaku Amiru, koji se krije u svom virtuelnom svetu igara bežeći od školskih i kučnih problema. Za razliku od stvarnog života, u virtuelnom svetu je sve jednostavno i jasno. Međutim, sukobi u porodici i u školi dovode do velike pobune.

Kako je rekla Mićalovićeva, snimali su u gradu Almatiju, radilo se veoma polako i postepeno, prvo nekoliko dana te prve godine, a onda su se naredne vratili da snime celo ostvarenje.

- Kazahstan je zemlja sa dosta novca izdvojenog za kulturu, filmove, tako da nisu štedeli na sredstvima. Film je pravljen namenski baš za festivale, tako da je dosta putovao - rekla je glumica, koja je u Londonu dobila nagradu "Hollywood star" za svoju rolu u ovom ostvarenju.

Film je tokom 2021. godine bio prikazan na međunarodnim festivalima u Torontu, Londonu i Tokiju, kasnije je "putovao" po Francuskoj i bio prikazivan u Moskvi.

Tanjug/Dragan Kujundžić
 

Uz Slobodu Mićalović igraju Rashid Musin, Yerkebulan Daiyrov i Kirill Käro.

- Zanimljivo je bilo u toj vrsti ozbiljne porodične i bračne priče da je rediteljka Gilman držala mog partnera i mene potpuno odvojeno na setu. Pripremala je posebno mene za scenu, onda njega - Jerkebulana Dairova, i to nisam nikad do tada iskusila u karijeri. Želela je da se mi ne upoznamo tako dobro van kamere, već da postigne tu dokumentarnost, prisutnost, da pružimo sve kada se uključe kamere - opisala je Sloboda rad sa rediteljkom.

U drami "Suncokret" Sloboda tumači glumicu koja nije naročito talentovana, a trudi se da dobija uloge, i uviđa da nije lako uspeti u toj branši.

Tanjug/Dragan Kujundžić
 

- Majka, supruga, glumica, sve su to njene uloge i nije jednostavno da svuda bude uspešna. Postavlja se pitanje - ko onda tu strada. Inače, prema scenariju, moja junakinja i nije neka glumica, nema taj kapacitet da bude u vrhu. Otežavajuća okolnost je u tome što je njen muž otuđen, odustao je od svoje porodice koja se evidentno raspada. Deca tada odlaze na stranputice, kao što su video-igrice - približila je glumica suštinu svoje uloge i radnju samog filma.

Sloboda Mićalović je na Festa prisutna i sa filmom "The Game" Ane Lazarević, a od 10. marta po Srbiji kreće da se prikazuje i ostvarenje "Bilo jednom u Srbiji" Petra Ristovskog, gde ona takođe igra glavnu žensku ulogu.

Očekuje se do kraja godine i premijera filma Slobodana Šijana - "Budi Bog s nama", gde je Slobodi prvi put partner na ekranu - Miloš Biković u glavnoj ulozi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike