Kako je cenzurisan “Doručak kod Tifanija”: Izbačena scena sa kultnom haljinom Odri Hepbern

22.02.2022

10:15

0

Nakon glumaca koji su “kanselovani” zbog ozbiljnih prekršaja, kultura “brisanja" u bukvalnom i prenesenom značenju prešla je i na filmove

Kako je cenzurisan “Doručak kod Tifanija”: Izbačena scena sa kultnom haljinom Odri Hepbern
Copyright Profimedia

Poslednja “žrtva” je film koji nikad ne izlazi iz mode “Doručak kod Tifanija”, a koji je snimljen pre 60 godina.

Ovaj film je prikazan na britanskom kanalu Channel 5 ali pojedine scene su isečene.

Naime, iz filma su izbačene sve scene u kojima se pojavljuje glumac Miki Runi. Scene su sporne jer je lik kojeg igra Runi prikazan kao rasistički stereotip, što bi prema današnjim merilima bilo gledano kao na čist rasizam..

Profimedia
 

Runi je igrao Japanca, mrzovoljnog stanodavca, gospodina Juniošija, koji se stalno prepirao sa Holi, glavnom junakinjom filma koju igra nikad prevaziđena Odri Hepbern.

Istina je I da je u vreme kada je film snimljen 1961. godine bilo je negativninih komentara koji su ukazivali na ovaj ružan stereotip. Međutim ovo je prvi put da je film cenzurisan.

Britanski TV kanal je potvrdio da je “isekao” delove filma ali je odbio da dalje komentariše ovaj postupak.

Profimedia
 

Sin Odri Hepbern, uspešni producent rekao je da je neophodno da se film posmatra iz perspektive ljudi koji su tada snimali film.

- To je veliki problem danas. Sve se posmatra iz perspektive u kojoj smo mi, kao da smo mi najvažnija stavka u nekoj priči. Film je to što je i treba staviti obaveštenje da je snimljen 1961. i da su oni koji su ga pravili doneli odluku kako će izgledati – prokomentarisoa je Šon Hepbern Ferer, ovu odluku televizijskog kanala.

Postupak britanskog kanala je bitno uticao i na sam film.

Iz filma je nestala jedna od najprepoznatljivijih replika koju izgovara Holi Golajtli i važan modni momenat filma.

Profimedia
 

Naime, kada junakinja koju igra Odri  ostane zaključana ispred zgrade, zvoni na interfon gospodinu Junišiju da je pusti i kaže mu "Ne budite ljuti, dragi mali čoveče. Neće mi se više ponoviti".

Posle toga on je pušta da bi se ona potom presvukla u kućnu haljinu pa beži kroz prozor kupatila od neželjenog udvarača.

Međutim, kako je taj njihov razgovor isečen, vidi se samo kako izlazi kroz prozor u ogrtaču, ali ne i kako presvlači jednu od svojih kultnih haljina.

Izbačena je i scena u kojoj je Juioši u kadi dok telefonira, a u tom trenutku junakinja Odri Hepbern biva uhapšena.

Pre nego što je preminuo 2014. godine Runi je priznao da bi drugačije odigrao ulogu da je znao da će izazvati negativne komentare.

Profimedia
 

Reditelj "Doručka kod Tifanija" Blejk Edvards koji je preminuo 2010. složio se sa njim.

- Gledajući sada unazad, želeo bih da smo to snimili drugačije - rekao je reditelj za film koji je uvršten u Američki nacionalni filmski registar zato što je kulturološki, istorijski i estetki značajan.

Međutim kako Daily Mail prenosi sir Richard Eyre, bivši direktor Narodnog pozorišta je izjavio da je uloga Mikija Runija bila besmisleno uvredljiva i da bi najbolje bilo spaliti ovaj film.

Profimedia
 

Videćemo da li će se i ostali TV kanali krenuti stopama britanskog kanala ali ono što je sigurno nakon “kanselovanja” glumaca, cenzurom filmova otvorena je još jedna Pandorina kutija.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Daily Mail

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike