Kusturica piše o Handkeu: Roman o slobodnom čoveku

15.08.2021

11:56 >> 12:07

0

Autor: Dejan Ćirić

U pitanju je delo ispresecano esejiziranjem i rekonstrukcijom Handkeovih poseta Kosovu i Republici Srpskoj, ističe reditelj

Kusturica piše o Handkeu: Roman o slobodnom čoveku
Emir Kusturica i Peter Handke - Copyright Promo/Borislav Zdrinja/ZIPA PHOTO/ATAImages

Novi roman proslavljenog filmskog reditelja Emira Kusturice posvećen je Peteru Handkeu. Na rukopisu koji nosi naslov „Autobiografija o Handkeu“ Kusturica radi već godinu i po dana, a knjiga bi do kraja leta trebalo da se pojavi u izdanju „Vukotić media“, koja je objavila i prethodnu njegovu knjigu „Šta mi ovo treba“.

– U knjizi govorim o čoveku koji potiče iz najveće tradicije evropske književnosti, romantičarske, a kasnije i moderne i postmoderne, koje je on odbacio svojim nekonvencionalnim jezikom. Taj jezik nije imao široku publiku, ali je Handke kao pojava imao ogromnu publiku zato što je bio jedina kopča sa sedamdesetim godinama, vremenom kada se svet bunio i imao pravo glasa. Mi danas živimo u vremenu apsolutne eksploatacije i gubitka pozicije onih koji treba da nam budu parametri. Ako postoji slobodan čovek danas, to je Peter Handke – nedvosmislen je Kusturica.

Emir Kusturica/Printscreen/Youtube, Sputnjik Srbija

On je pratio pisca i kad je dobio Nobelovu nagradu, a otkriva da je upravo u zbiru tih i takvih impresija koje je Handke ostavio na njega napravio ovu knjigu, piše vukoticmedia.rs.

– To je roman ispresecan esejiziranjem i rekonstrukcijom Handkeovih poseta Kosovu i Republici Srpskoj – ističe reditelj.

Peter Handke/Profimedia

Informaciju je potvrdio i Manjo Vukotić, vlasnik pomenute izdavačke kuće:

– Prezadovoljan sam što sam opet zajedno sa nenadmašnim i nedostižnim Kustom. Ovo je četvrta knjiga koju zajedno objavljujemo. Prethodne dve „Smrt je neprovjerena glasina“ i „Sto jada“ objavili smo dok sam se nalazio na čelu „Večernjih novosti“. Može li biti lepše, uzbudljivije, prestižnije za izdavača nego kad zlatom okićeni filmski režiser piše o dobitniku Nobelove nagrade! Nema sumnje, biće to novi literarni hit – ističe Vukotić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike