Čista desetka za manifestaciju „Muzeji za 10“

10.11.2020

12:39 >> 14:41

0

Autor: Dejan Ćirić

Jedinstvena kulturna manifestacija održava se do 15. novembra u više od 40 gradova Srbije

Čista desetka za manifestaciju „Muzeji za 10“
Copyright Pixabay

Skoro 80 ustanova kulture uzelo je učešće i pripremilo svoje programe, izložbe, interaktivne radionice za decu i odrasle, predavanja ili projekcije filmova. Ulaz je besplatan za sve sadržaje festivala, a pored mogućnosti da poseti svoje omiljene muzeje uživo, publika će preko sajta ove manifestacije moći da gleda sve digitalne programe koje pružaju ustanove kulture u Srbiji.

U cilju aktivnijeg uključenja publike u program, pokrenut je nagradni konkurs „Predstavi svoj muzej”, gde je publika pozvana da u formi kratkog video sadržaja predstavi svoj omiljeni muzej.

Tema ovogodišnje manifestacije je istovremeno i tema Međunarodnog dana muzeja – “Muzeji za jednakost: raznolikost i inkluzija”. Tema naglašava osnovnu društvenu vrednost muzeja – potencijal da stvore značajna iskustva za ljude bez obzira na njihovu etničku pripadnost, pol, nivo obrazovanja, fizičke sposobnosti, političku pripadnost ili verska uverenja.

Pixabay

Ove godine 16. Evropska noć muzeja se obeležava u subotu,  14. novembra, a „Muzeji za 10“ će biti deo te proslave. Iz direkcije festivala izdvajaju mnoge zanimljive projekte koji su počeli da se održavaju od juče, pa je tako u Muzeju Jugoslavije aktuelan „Znakovni muzej“ – tura gluvog vodiča Mihaila Gordića. Muzej Jugoslavije u Beogradu već tri godine uspešno realizuje program u kome pripadnici zajednice gluvih vode kroz stalnu postavku Muzeja na srpskom i internacionalnom znakovnom jeziku.

Istorijski muzej Srbije predstavlja izložbu „Kraljevi i svetitelji srpski”, i pruža publici mogućnost da vide dragocenosti koje svedoče o srpskoj srednjovekovnoj dinastiji Nemanjić i epohi koja joj je prethodila.

Gradski muzej Sombor realizuje manifestaciju „Dani egipatske umetnosti u Somboru“ i otvara vrata izložbi „Šapat doline Nila”, na kojoj su izložena 22 predmeta iz staroegipatske zbirke Somborskog muzeja.

Zavičajni muzej iz Paraćina organizuje radionicu „Mali arheolozi“, gde će se deca na kreativan i zanimljiv način upoznati sa zanimanjem arheologa i paleontologa, a Narodni muzej Užice prezentuje izložbu „Nakit kroz vreme – neprolazna lepota i majstorstvo“, kroz dela bogatog muzejskog fonda iz arheološke i etnografske zbirke.

Pixabay

Radionice „Dodirni prošlost“, „Slagalica“, „Bako, deko vodim vas u muzej“ odigravaju se u Narodnom muzeju Leskovac, dok Muzej u Prijepolju ima pravu ekskluzivu – promociju najvrednijeg trofeja u galeriji posvećenoj Vladi Divcu – „Košarkaški Oskar“ koji je proslavljeni sportista dobio prilikom ulaska u košarkašku Kuću slavnih, u Springfildu 2019. godine.

O programima i nagradnom konkursu publika se može informisati putem sajta www.muzejisrbije.rs

Manifestacija se održava pod pokroviteljstom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a koordinira je Nacionalni komitet ICOM Srbija.

PROČITAJTE JOŠ:

Veličanstveni Luvr: Godišnjica otvaranja uz puste hodnike i virtuelno razgledanje

Samo deo ruske lepote: Od belih noći do raskoši Ermitaža

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike