Održana premijera nove predstave u Ateljeu 212: "Amsterdam" u Beogradu (FOTO)

12.02.2022

10:00

0

Prvo izvođenje pozorišnog komada na srpsko-hrvatskom govornom području, kao i prvo izvođenje nekog teksta renomirane izraelske autorke Maje Аrad Jasur na ovim prostorima

Održana premijera nove predstave u Ateljeu 212: "Amsterdam" u Beogradu (FOTO)
ATAImages/Mateja Stanisavljević

U Ateljeu 212, sinoć je na sceni  „Mira Trailović“ premijerno izvedena predstava „Amsterdam“.

Svoje kolege došle su da podrže između ostalih i Tamara Dragičević, Ivan Medenica, Nataša Marković, Mira Adanja - Polak i Gordan Kičić.

Ovo je prvo izvođenje komada „Amsterdam“ na srpsko-hrvatskom govornom području, dakle ne samo u zemlji već i u regionu, kao i prvo izvođenje nekog teksta renomirane izraelske autorke Maje Аrad Jasur na ovim prostorima.

ATAImages/Mateja Stanisavljević
 

Maja Arad Jasur je izraelska dramska spisateljica čija su dela producirana i izvođena širom sveta, a prevedena su na kineski, engleski, francuski, poljski i nemački jezik. Kao dramaturškinja sarađivala je na nekoliko projekata srpsko-holandske autorke Sanje Mitrović.

U izjavi neposredno pre premijere, izraelska dramaturškinja Jasur je navela da predstava “Amsterdam“, koju je, kaže, s uživanjem napisala u jednom dahu, ima elemente njene biografije.

- Nije mi se desilo ništa od onoga što se dešava u ovoj predstavi, nisam dobila račun za gas iz 1944. godine, ali živela sam u Holandiji oko sedam godina i moja istorija tu ima svoj eho. To je ono što sam želela da prikažem - rekla je Arad Jasur za Tanjug.

Predstava "Amsterdam", Atelje 212 Promo/Boško Đorđević
 

U centru zbivanja je izraelska violinistkinja koja stanuje u Amsterdamu i u poodmakloj je trudnoći. Jednog dana misteriozni račun za gas datiran na 1944. godinu stiže na njenu adresu na naplatu.

ATAImages/Mateja Stanisavljević
 

Ovaj događaj pokreće niz uznemirujućih osećanja i pitanja kolektivnog identiteta, osećanja izopštenosti, otuđenosti i neprilagođenosti.

Autorka komada sučeljava traumatično nasleđe iz prošlosti sa situacijama iz sadašnjosti kreirajući specifičan novi kontekst u kome se odvija radnja.

ATAImages/Mateja Stanisavljević
 

Pokrećući pitanja odgovornosti, sećanja, identitetske nestabilnosti, sentimenta i traume, autorka vešto kreira specifičan dramski predložak za igru koji u formalnom smislu korespondira sa savremenim praksama dramskog pisma.

ATAImages/Mateja Stanisavljević
 

Rediteljka predstave je Iva Milošević, dramaturg Dimitrije Kokanov, scenograf Gorčin Stojanović, kostimograf Marija Marković Milojev, kompozitor Vladimir Pejković a glavne uloge tumače Dragana Đukić, Ana Mandić, Marko Grabež, Dejan Dedić i Vladimir Pejković muzičar.

Predstava je realizovana uz podršku ambasade Izraela.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti