Jovani Tomić uručena nagrada “Bojan Stupica”: Filigranska preciznost i raskošan rediteljski potpis

07.02.2022

09:00

0

Najmlađoj po godinama i rediteljskom stažu juče je u Bitef teatru uručena prestižna pozorišna nagrada

Jovani Tomić uručena nagrada “Bojan Stupica”: Filigranska preciznost i raskošan rediteljski potpis
Dodela nagrade foto Vukica Mikača_ - Copyright Jovana Tomić Promo/Vukica Mikača

Rediteljka Jovana Tomić, dobitnica je nagrade "Bojan Stupica" za režiju predstave "Kretanje", autora Dimitrija Kokanova, u produkciji Bitef teatra, koja je premijerno izvedena 3. marta prošle godine.

Tročlani žiri reditelja u sastavu: Egon Savin, Kokan Mladenović i Boris Liješević doneo je odluku jednoglasno. 

U Bitef teatru juče joj je i zvanično uručena nagrada, a nakon uručenja odigrana je nagrađena predstava “Kretanje”.

Jovana Tomić Foto: Privatna arhiva
 

- Radeći predstavu „Kretanje“, po tekstu Dimitrija Kokanova, Jovana Tomić je tragajući za formom koja će omogućiti intenzivnu komunikaciju i razmenu emocija između izvođača i gledalaca, uspela da, filigranskom preciznošću, oformi jedan specifični pozorišni svet koji nas iznova podseća da je pravo pozorište uvek spremno na rizik, na istraživanje i igru i da su beskrajne mogućnosti koje nam pruža, ako mu se prepustimo čista srca i ustreptale mašte – navodi se u obrazloženju žirija.

Kako se dalje ističe, znalački kombinujući repetitivnost scena i njihovu međusobnu povezanost u pričanju zajedničke priče, Jovana Tomić do ovog blistavog rezultata imerzivnog pozorišta dolazi sveprisutnim, a nenametljivim rediteljskim autoritetom, usklađujući, zrelo i majstorski, bez obzira na njenu životnu i pozorišnu mladost, svaki segment predstave, posebno vodeći računa o specifičnom položaju glumaca u predstavi, koji stupaju u interakciju sa publikom u prostorima lišenim svake pozorišne konvencije, teatralizma i laži.  

Bitef teatar/Nenad Sugić
 

Žiri u svom obrazloženju navodi da mlada rediteljka nije dozvolila  da savremeni izraz ove predstave bude prepreka emocijama, pričanju priča, slušanju i preživljavanju svih suptilnih nijansi teskta Dimitrija Kokanova.

Jovana Tomić kreira pet ravnopravnih scena svoje rediteljske vizije, omogućavajući svakoj da se izbori za sopstvenu specifičnost, za sopstvene emotivne valere koji će, kada se u nama kao gledaocima priča složi u skladnu celinu, izazvati katarzu, tako potrebnu u ovo vreme nesklono čistoj emociji, lepim rečima i uzbudljivim pričama – piše u obrazloženju žirija.

Printscreen
 

„Suvereno vladajući rediteljskim zanatom, dokazujući ogroman potencijal svog dara, Jovana Tomić je izvela svoj rediteljski podvig skladno kombinujući sve elemente predstave, nenametljivo vodeći izuzetan autorski i glumački tim i dokazujući nam, divnim skladom britkog intelekta i raskošnih emocija, svu raskoš ženskog rediteljskog pisma. U to ime joj čestitamo, sigurni da će njen rediteljski potpis stajati uz neke od najznačajnijih predstava koje nas čekaju u budućnosti“, zaključuje se u obrazloženju žirija koje je juče pročitano u Bitef teatru na uručenju nagrada.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike