Rame uz rame sa velikanima: Branka Petrić dobitnica Statuete „Joakim Vujić“

09.02.2022

13:30

0

Autor: Dejan Ćirić

„Biti dobar glumac znači biti prijatelj i kolega, i komšija kome se možeš obratiti za pomoć, profesor čiji je savet blagorodan, aktivista koji ume da kaže ono što drugi misle, buntovnik što sme da govori kada svi ćute. Branka Petrić je takav umetnik“, navodi se u obrazloženju žirija

Rame uz rame sa velikanima: Branka Petrić dobitnica Statuete „Joakim Vujić“
branka petric 01102019-0021 - Copyright ATA Images/Antonio Ahel

Ovogodišnja dobitnica Statuete „Joakim Vujić“ koja se dodeljuje za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji je glumica Branka Petrić.

Odluku o dodeli jednog od najznačajnijih priznanja u oblasti pozorišne umetnosti u našoj zemlji doneo je žiri u sastavu: Mladen Knežević, direktor Knjaževsko-srpskog teatra, Miloš Latinović, direktor Bitef teatra, Jelena Stojanović Patrnogić, direktorka kragujevačkog Pozorišta za decu, i glumci Knjaževsko-srpskog teatra Ana Todorović i Nikola Milojević. 

Predstava Da krenemo ispočetka Promo/Vukica Mikača, Zoran Škrbić
 

Branka Petrić (Novi Vinodolski, 17. april 1937), jistaknuta je pozorišna, filmska i televizijska glumica. Dolazi u Beograd četrdesetih godina 20. veka, od desete godine bila je član dramskih sekcija u školama, a beogradsku Akademiju završila je kod profesora Tomislava Tanhofera u klasi u kojoj su bili Danilo Bata Stojković, Boda Marković, Katarina Dorić, Zora Hudales, Mihajlo Kostić, Nenad Šegvić i drugi.

U višedecenijskoj bogatoj karijeri bila je stalni član i prvakinja Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a igrala je i na mnogim drugim scenama širom bivše Jugoslavije. Među njenim brojnim, vrsnim ulogama su i one u predstavama Buba u uhu, Putujuće pozorište Šopalović, Buđenje proleća, Sumrak, Dozivanje ptica, Ajnštajnovi snovi, Drama o Mirjani i ovima oko nje, Rođeni u YU i mnoge druge u matičnoj kući, kao i Ljubinko i Desanka, Trst, Terasa, Jaje, Razvojni put Bore Šnajdera na sceni Ateljea 212.

Predstava Da krenemo ispočetka Promo/Vukica Mikača, Zoran Škrbić
 

Tu su i Lari Tompson tragedija jedne mladosti, Zora na istoku, Arzamas (Zvezdara teatar), Naši sinovi, Ivanov (Narodno pozorište Beograd), Šuplji kamen (UK Vuk),  Da počnemo iz početka (Madlenianum)...

Prema IMDb-u, odigrala je preko 75 uloga na velikim i malim ekranima u ostvarenjima Sibirska ledi Magbet, Klakson, Balkanski špijun, Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji, Varljivo leto ’68, Otvorena vrata, Metla bez drške, Neki novi klinci, Sinđelići...

Dobitnica je dve Sterijine nagrade, nagrade „Veljko Maričić“, nagrade „Milivoje Živanović“, Statuete „Ćuran“ i drugih, a njen bogat opus, između ostalog, karakteriše izuzetna glumačka boja širokog dijapazona, duboko poniranje u likove, nepretenciozna neodoljivost, punokrvna izražajnost.

Printscreen/Instagram
 

Preko četrdeset godina bračni partner joj je bio glumac Bekim Fehmiu sa kojim ima sinove Uliksa i Hedona.

U obrazloženju nagrade žiri za dodelu Statuete „Joakim Vujić“ ističe:

Biti glumac - to je kada obavljajući plemenit poziv, prihvatiš niz zahtevnih i jedinstvenih elemenata uz pomoć kojih, dodajući obaveznu dozu upornosti i talenta, uspeš da oživiš i pred publiku, na scenu, izvedeš nepoznate heroje, poznate zločince, tužne heroine i vesele krčmarice. Biti glumac je biti sve to i Branka Petrić je takav umetnik.

Ali, biti glumac znači postojati i nakon predstave, posle kraljevstva ili mučne tragedije. Biti dobar glumac znači biti prijatelj i kolega, i komšija kome se možeš obratiti za pomoć, profesor čiji je savet blagorodan, aktivista koji ume da kaže ono što drugi misle, buntovnik što sme da govori kada svi ćute.

Statueta Joakim Vujić Promo/Knjaževsko-srpski teatar
 

Branka Petrić je takav umetnik. Istinski, iskren, drag i dobar, uvažavan i zahtevan. Višedecenijsku uspešnu pozorišnu karijeru gradila je strpljivo i posvećeno igrajući na svim beogradskim scenama. Svojim celokupnim glumačkim opusom Branka Petrić je zasluženo stala uz rame velikanima srpskog pozorišta koji su bili laureati nagrade „Joakim Vujić“ u proteklih skoro četrdeset godina.

Prsten sa likom Joakima Vujića za izuzetan doprinos razvoju Knjaževsko-srpskog teatra i afirmaciji njegovog ugleda u zemlji i inostranstvu dodeljuje se glumici Vladanki Pavlović. 

Vladanka Pavlović je duže od 45 godina verna svom teatru na čijoj je sceni odigrala više od sedamdeset uloga ne deleći ih na male i velike, manje ili više važne. Igrala je požrtvovano sa puno ljubavi i poštovanja prema svom pozorištu, kolegama i pre svega publici. Svojim profesionalnim dometima, ali i zdravim odnosom prema predstavi kao kolektivnom činu, doprinela je mnogim uspesima ovog pozorišta u proteklih nekoliko decenija.

Vladanka Pavlović Promo/Knjaževsko-srpski teatar
 

Za izuzetnu posvećenost poslu i postignute umetničke rezultate u protekloj kalendarskoj godini godišnje nagrade Knjaževsko-srpskog teatra dodeljuju se glumcima Nikoli Milojeviću i Čedomiru Štajnu.

Statueta „Joakim Vujić“, Prsten sa likom Joakima Vujića i godišnje nagrade Teatra biće svečano uručene 15. februara, na Sretenje, kada kragujevačko pozorište obeležava 187 godina od svog osnivanja.

Iste večeri u 20 časova biće izvedena predstava „Vrapčić“, po tekstu Nataše Ilić u režiji Miloša Jagodića.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike