„Novi Sad, gitara, svet“: Otvoren Vojvođanski festival gitare u srpskoj Atini

09.02.2022

10:05

0

Prva faza festivala trajaće do 12. februara, a zatim se nastavlja u maju mesecu

„Novi Sad, gitara, svet“: Otvoren Vojvođanski festival gitare u srpskoj Atini
Tan2022-2-8_21620871_0 - Copyright Zoran Krajišnik Tanjug/Nenad Mihajlović

U okviru programskog luka Seobe, odnosno programa „Novi Sad - Evropska prestonica kulture“, sinoć je u Novom Sadu otvoren 16. Vojvodina guitar fest 2022. koncertom novosadskog gitariste Zorana Krajišnika.

Krajišnik je poznato ime novije istorije novosadske klasične gitare, te redovan profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a publici je interpretirao dela S.L. Vajsa, kao i repertoar katalonske muzike.

Zoran Krajišnik Tanjug/Nenad Mihajlović
 

Za kraj je premijerno odsvirao kompoziciju koju mu je za 50. rođendan posvetio Vedran Ferizović, njegov nekadašnji student, a danas priznati gitarista.

- Večeras sam stvarno uživao što je verovatno i prvi preduslov da i svi ostali sa mnom uživaju. Sala je izvanredna, akustika je savršena, za gitaru je odličan prostor i dozvoljava čoveku da se igra, i da prenese sve ideje koje je zamislio rekao je Krajišnik nakon koncerta.

On je naglasio da je ovo njegov prvi nastup na festivalu i da je poslednjih desetak godina učestvovao kao predavač ili član žirija.

Zoran Krajišnik Tanjug/Nenad Mihajlović
 

Prva faza festivala trajaće do 12. februara i u kulturnoj stanici “Eđšeg” u okviru pet festivalskih dana nastupiće Dušan Bogdanović, Stefan Jović, Miloš Vuković i Vedran Ferizović trio, a publika može pogledati i izložbu “Novi Sad, gitara, svet”.

Pored koncerata, održava se više masterklasova i predavanja koje predvode velikani gitarske muzike.

Zoran Krajišnik Tanjug/Nenad Mihajlović
 

Festival se nastavlja u maju mesecu u okviru programa EuroStrings platforme, uz Međunarodno takmičenje za gitaru “Dr Jovan Jovičić”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike