"Zeniteum :: 2022" do zvezda! Evropskoj prestonici kulture stigla čestitka iz kosmosa (FOTO)

14.01.2022

06:30

0

Centralni događaj svečanog otvaranja Evropske prestonice kulture bila je predstava reditelja Dragana Živadinova

"Zeniteum :: 2022" do zvezda! Evropskoj prestonici kulture stigla čestitka iz kosmosa (FOTO)
Tan2022-1-13_22343823_9 - Copyright "Zeniteum::2022" Tanjug/Nenad Mihajlović

Scenskim spektaklom "Zeniteum :: 2022" u režiji slovenačkog avangardnog umetnika Dragana Živadinova na glavnom gradskom bulevaru, kod Banovine, Novi Sad je ušao godinu titule Evropska prestonica kulture.


Predstava se bavi povezanošću umetnosti i nauke, uz više od 60 umetnika prisutnih na sceni, a naslov “Zeniteum :: 2022” potiče od transnacionalnog umetničkog pokreta zenitizam, umetnika i urednika časopisa "Zenit" Ljubomira Micića, koji je u svom međunarodnom časopisu oblikovao modernističku umetnost između dva svetska rata u Beogradu, Zagrebu, Parizu, Berlinu, Milanu i Moskvi.

Predstava je simbolično počela u 20:22 sata, kod zgrade Banovine, Bulevar Mihajla Pupina 16, nimalo slučajno jer ju je projektovao čuveni arhitekta Dragiša Brašovan, a upravo njenom izgradnjom je, u arhitektonskom smislu, počela modernizacija Novog Sada.
"Zeniteum::2022" Tanjug/Nenad Mihajlović
 

Zgrada Banovine je svojevremeno uvrštena među najinovativnije i najznačajnije građevine 20. veka prema prestižnom izdavaču u oblasti arhitekture i umetnosti Fejdonu.

Iz snage raznolikosti, bljesnuo je Voltin luk, kreativna munja, koja je osvetlila čitavu 2022. godinu i sve programe Evropske prestonice kulture koji će se dešavati pod geslom “Za nove mostove”.

Autor predstave “Zeniteum :: 2022”, jedna je od najvažnijih figura slovenačke i regionalne umetničke scene, renomirani evropski reditelj Dragan Živadinov.

Jedan je od retkih pozorišnih umetnika na svetu koji živi i stvara avangardnu umetnost, inspirisan ruskom avangardom sa početka prošlog veka, delom Kazimira Maljeviča i suprematizmom.

"Zeniteum::2022" Tanjug/Nenad Mihajlović
 

Za svoju protagonistkinju optimalne projekcije Živadinov je izabrao matematičarku Milevu Marić Ajnštajn, koja je rođena u Titelu, a srednju školu je pohađala u Novom Sadu.


Drugi protagonista predstave je matematičar Milutin Milanković, otac klimatske astronomije, rođen u Dalju duž Dunava kod Novog Sada. Prvo izdanje njegove knjige „Kroz vasionu i vekove“ štampano je u Novom Sadu, u Matici srpskoj.

U glavnim ulogama bili su Anita Mančić, koja je oživela lik Mileve Marić Ajnštajn, dok je Boris Isaković bio u ulozi Milutina Milankovića. Domaćin predstave je Lazar Jovanov, a dramaturg Svetislav Jovanov. 

Time je Novi Sad sinoć zvanično preuzeo titulu "Evropska prestonica kulture 2022. godine", a Novosađanima i njihovim gostima čestitke su stigle iz kosmosa.

"Zeniteum::2022" Tanjug/Nenad Mihajlović
 

Kosmonauti Roskosmosa Anton Skaplerov i Pjotr Dubrov, kao i kosmonaut iz Međunarodne svemirske stanice, predstavnik evropske Evropske svemirske agencije Mathijas Maurer javili su se uživo u okviru programa "Zeniteum: 2022" i čestitali Novosađanima titulu Evropske prestonice kulture.

"Zeniteum::2022" Tanjug/Nenad Mihajlović
 

Ranije, na svečanoj ceremoniji, održanoj u Srpskom narodnom pozorištu, šef delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Emanuel Žiofre uručio je novosadskom gradonačelniku Milošu Vučeviću plaketu čime je ovaj grad zvanično poneo prestižnu titulu.

Centralni događaj svečanog otvaranja Evropske prestonice kulture bila je predstava "Zeniteum: 2022" reditelja Dragana Živadinova.

Na jednom od glavnih gradskih bulevara, ispred Banovine, ovaj spektakl kroz umetnost slavi velika imena srpske nauke Milevu Marić Ajnštajn i Milutina Milankovića.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike