Dirljiva priča o čoveku kome su se divili Nušić i Crnjanski: Ko je bio učitelj iz Drimkola?

02.02.2022

09:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Anđelko Krstić je, nažalost, i dalje velika nepoznanica u našim školama i na fakultetima. Veliki borac za nacionalna prava i srpske škole, u mladosti je neretko bivao u turskim zatvorima, ali je uspeo u naumu da srpskoj deci u vrlo teškim uslovima obezbedi obrazovanje.

Dirljiva priča o čoveku kome su se divili Nušić i Crnjanski: Ko je bio učitelj iz Drimkola?
Solun.SvNikola.1918.A.K. drugi s desna, sedi. - Copyright Anđelko Krstić (drugi se desna, sedi) Promo/Porodična arhiva Krstić/Jugoslovenska kinoteka

Večeras, 2. februara, sa početkom u 20 časova u bioskopskoj dvorani Jugoslovenske kinoteke biće održana premijera dokumentarnog filma „Učitelj iz Drimkola“.

Dvehiljadite godine, Institut za književnost i umetnost objavio je knjigu ,,Sećanja“ Anđelka Krstića. Rođen 1871, u Labuništu, kod Struge, nekadašnja Stara Srbija, a današnja Makedonija, ovaj pripovedač u knjizi opisuje svoj mukotrpan, gotovo isposnički život od rane mladosti do Drugog svetskog rata. Iako je rukopis zaključen 1949. godine, u njemu nema sećanja na tek minuli rat - možda zbog preteške tragedije koja je pogodila pisca. Preminuo je tri godine kasnije, tamo gde je i rođen.

Ovaj čovek, nažalost, i dalje je velika nepoznanica u našim školama i na fakultetima. Veliki borac za nacionalna prava i srpske škole, u mladosti je neretko bivao u turskim zatvorima, ali je uspeo u naumu da srpskoj deci u vrlo teškim uslovima obezbedi obrazovanje. Tokom većeg dela života ovaj preskromni pisac radio je kao učitelj.

Grigorije Božović 1929. godine objavio je ove redove u ,,Politici“: ,,Anđelko Krstić je ozbiljan, najveći dar sa juga. Veći, dublji no svi drugi. Ozbiljan i težak dar. Po toj težini on je najbliži Bori Stankoviću“.

Anđelko Krstić, crtež Promo/Stevan Subić
 

Roman ,,Trajan“, najobimnije i najsveobuhvatnije delo ovog autora, pripovest je o našim sunarodnicima iz stare Srbije, i obuhvata period od nekoliko decenija. Glavni junak ostaje bez oca, koji gine kao žrtva bezumne mržnje. Zbog sirotinjskih uslova života, od malena je prinuđen na težak fizički rad i pečalbarstvo. Odlazeći sve dalje od kuće, u potrazi za poslom, on sve vreme nosi svoj zavičaj i porodicu u duši. Kroz njegov lik i život, pisac nas vodi i dalje, u Rumuniju i Češku, sve do kraja Prvog svetskog rata.

Patrijarhalnog morala, ali bez suvišne pridike, Anđelko Krstić uz put glavnog junaka svedoči o teškoj borbi naših ljudi za opstanak i slobodu. Borbu da otvore i sačuvaju srpske škole. Borbu koja je neretko podrazumevala i ulazak u komitske čete koje su se sukobljavale sa krvoločnim turskim bašibozucima i sa osionim bugarskim četama.

Opredeljen za istinu i pravdu, pisac u ovom romanu neretko slika i neke Turke i Arbanase kao mudre i poštene ljude, a kritički posmatra mane ,,našinaca“, odnosno svojih sunarodnika. Ipak, njegova glavna opredeljenja, pored poštenja, jesu religioznost i patriotizam, što se vidi u celom romanu, a posebno na poslednjim stranicama, efektnim i katarzičnim.

Umetnik prikazuje širu sliku suživota različitih naroda koji su živeli deleći jedan lep, ali uvek turbulentan balkanski prostor. U romanu su jako dirljivi motivi plemenitosti i žrtve. Oni su naročito vezani za glavnog junaka, a  zahvaljujući veštini pisca, ali i ljubavi prema istini, o kojoj je Anđelko Krstić svedočio životom, pojaviće vam se suze u očima dok budete čitali ovo remek-delo.

Sveprisutna je i stara, arhaična, orijentom prožeta reč. Bogatu leksiku Krstić je očuvao potpuno autentično, kao i mnoštvo običaja koji su nepoznati današnjem čitaocu.

Ovaj pisac romanom ,,Trajan“ naslikao je čitav jedan svet, sa bezbroj nijansi i koloritnih likova, pa ovo delo može da bude svrstano u ono najlepše što postoji u našoj kulturi. Srpska kraljevska akademija 1937. dodelila mu je nagradu za pripovetke.

A kada je nagrađen roman ,,Trajan“, Miloš Crnjanski je na svečanosti govorio da je žalosno koliko slabo poznajemo našu književnost. Stariji kolega Crnjanskog, Branislav Nušić, rekao je:

,,Ovo priznanje je utoliko lepše što nikada nijedan žiri za književnu nagradu nije bio srećniji u izboru, no ovog puta, kada može sa gordošću da istakne jedno svečano i lepo ime. Ime Anđelka Krstića.“

O svemu ovome, kao i o nizu događaja iz života Anđelka Krstića, govori film ,,Učitelj iz Drimkola“.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike