24sedam otkriva kako svetske zvezde dolaze na Fest

01.02.2022

16:00

0

"Nemamo stotine hiljada evra da plaćamo ta gostovanja", kaže beogradski sekretar za kulturu Ivan Karl

24sedam otkriva kako svetske zvezde dolaze na Fest
Copyright Foto: 24sedam/ Goran Sivački

Slavni ruski reditelj Nikita Mihalkov ipak stiže na ovogodišnje 50. jubilarno izdanje Festa.

Iako su se pojavili neki napisi u medijima da je odustao od dolaska u Beograd, ruski reditelj zvanično nije otkazao  dolazak, ostalo je samo neizvesno da li stiže na otvaranje ili zatvaranje fetivala, rekao je Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu, na današnjoj konferenciji za novinare u Skupštini grada Beograda.

Nikita Mihalkov / Profimedia
 

On je za 24sedam izjavio da čuveni američki reditelj Oliver Stoun i pored poziva direkcije Festivala ne dolazi  u Beograd. On nije odbio poziv ali ove godine u njegovom rasporedu nije predviđen boravak u Evropi, tako da gostovanje na Festu ipak nije izvodljivo.

Za gostovanje na našem najpoznatijem fimskom festivalu u „opticaju“ su još tri imena iz holivudskog sveta, ali kako je precizirao gradski sekretar za kulturu festival je „živi organizam“ , a situacija se zbog pandemije menja iz minuta i minut, tako da još uvek ne možemo biti sigurni, koje ćemo od holivudskih imena eventualno videti u Beogradu krajem februara.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Nemamo stotine hiljada evra da plaćamo gostovanje velikih zvezda i ostaju nam jedino lični kontakti. Tako je oduvek bilo na Festu. Od samih početaka, pa sve do devedesetih godina kada je Kusturica u Beograd lično doveo Džonija Depa i Džima Džarmuša - otkrio je Karl „tajnu“ kojim su sve putem slavne ličnosti dolazile na Fest.

Ovogodišnje izdanje po prvi put neće biti organizovano u Sava centru, zbog rekonstrukcije, već u 12 bioskopskih  sala u Beogradu. Glavna mesta dešavanja biće Kombank dvorana i bioskop IMAX Cineplexx, ali i Dom omladine Beograda, Jugoslovenska kinoteka, Dvorana kulturnog centra Beograda, Ušće, i bioskop Fontana.

Kao i svake godine projekcije će biti organizovane u različitim terminima od jutra do ponoći. Ono što je zanimljivo da je gradski sekretar za kulturu već za 51. izdanje najavio pomeranje festivala za septembar.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Još uvek nije doneta konačna odluka, ali je sasvim izvesno da će, prema Karlovim rečima, nakon pola veka postojanja, kada je postao „svoj većinski vlasnik“ i u potpuno novim uslovima, kad su najpopularnije svetske striming platforme postale producenti filmova, Fest morati da pretrpi dosta izmena.

Ovogodišnji filmski program ocenjen je kao „ozbiljan i respektabilan“. Umetnički direktor festivala Jugoslav Pantelić je najavio premijeru sedam domaćih filmova, četiri koprodukcije i prve dve epizode druge sezone serije „Kljun“.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Za glavnu nagradu Festa "Beogradski pobednik" u konkurenciji je 20 filmova, a predsednik žirija je glumac i producent Miloš Biković, dok je spisateljica Biljana Srbljanović, predsednica žirija za dodelu nagrade „Nebojša Đukelić“.

Među filmovima naći će se i ostvarenja 18 rediteljki iz celog sveta dok će Fest otvoriti domaći film „Strahinja Banović“ koji je van konkurencije i koji će prvi put biti premijerno prikazan srpskoj publici.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Prodaja karata počinje 4. februara na blagajnjama dvorana gde se održavaju projekcije, kao i putem interneta. Cene karata su od 200 do 300 dinara u zavisnosti od projekcije koje će biti održavane, uz potpuno poštovanje epidemioloških mera.

Direkcija festivala će biti u stalnom kontaktu sa Kriznim štabom tako da, kako je istaknuto na današnjoj konferenciji za novinare, Fest neće „ništa raditi na svoju ruku“ već će konačnu odluku donositi uz konsultacije sa Kriznim štabom Vlade Srbije.

Za sam kraj 50. jubilarnog festivala planiran je spektakl kada će simfonijski orkestar RTS izvoditi muziku iz najpopularnijih filmova kao što su „Ratovi zvezda“, „Indijana Džons“, „Supermen“ i  „Hari Poter“. 

Sve informacije o projekcijama filmova mogu se naći na sajtu Festa i Cebefa.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike