Nikita Mihalkov održaće pristupnu besedu u SANU prilikom dolaska na Fest

26.01.2022

09:01

0

Čuveni ruski reditelj je za inostranog člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran krajem prošle godine

Nikita Mihalkov održaće pristupnu besedu u SANU prilikom dolaska na Fest
Nikita Mihalkov - Copyright Nikita Mihalkov / Profimedia

Ruski reditelj Nikita Mihalkov trebalo bi da 28. februara ili početkom marta održi pristupnu besedu u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU), najavio je akademik Zoran Popović.

Predstavljajući redovan program dešavanja u SANU do aprila, Popović je rekao da bi Mihalkov trebalo da, prilikom dolaska u Beograd na FEST, govori u SANU, u čije redove je kao inostrani član izabran krajem prošle godine.

Prema njegovim rečima, "s obzirom na uslove u kojima se živi" još postoje neke nedoumice oko datuma dolaska Mihalkova, nagrađivanog reditelja poznatog, između ostalog, po filmovima "Oči čornije" (1987), "Urga" (1992) i "Varljivo sunce" (1994).

- Velika je verovatnoća da će se to desiti, ali ne možemo da tvrdimo 100 posto. Očekujemo do kraja nedelje dopis da se to definiše - naveo je Popović.

Nikita Mihalkov / Profimedia
 

Kako kaže, nekoliko novoizabranih akademika će od maja održati svoje inauguralne govore u SANU, a jedan od njih, dopisni član reditelj Slobodan Šijan će 9. marta imati svoj masterklas u akademiji u okviru "Susreta sa stvaraocima".

Od drugih aktivnosti SANU, Popović je najavio za 25. februar naučni skup "Ekonomski, svojinsko-pravni i demografski aspekti kosovsko-metohijskog pitanja", koji treba da doprinese proširenju saznanja potrebnih za kvalifikovano odlučivanje u procesu rešavanja kosovskometohijskog pitanja.

Kako je najavljeno, 29. marta biće otvorena izložba "Velikani srpskog građevinarstva - od Indžinirske škole do danas" koja se organizuje sa Muzejom nauke i tehnike povodom 175 godina Građevinskog fakulteta u Beogradu.

Slobodan Šijan / AtaImages / Mateja Stanisavljevic
 

Izložba "Neslađe u pokretu - Istraživanje arheološkog lokaliteta Vinča - Belo Brdo" predviđena je za april u SANU i prikazaće "multidisciplinarna istraživanja lokaliteta, kao i savremene metode i digitalne alate očuvanja i zaštite" te baštine.

Popović je rekao da se u skladu sa merama i okolnostima nastavlja sa muzičkim programom u SANU, gde će do uskršnjih praznika biti održano 29 koncerata.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike