Na današnji dan prvi put prikazan “Vrt zadovoljstva”: Hičkokov film koji je produžen za 20 minuta

24.01.2022

16:00

0

Jedan od napoznatijih i najcenjenijih reditelja svih vremena je gledao na dela sedme umetnosti kao na “život sa isečenim dosadnim delovima”

Na današnji dan prvi put prikazan “Vrt zadovoljstva”: Hičkokov film koji je produžen za 20 minuta
Copyright Alfred Hičkok/Profimedia

Na današnji dan u Velikoj Britaniji je prikazan film “Vrt zadovoljstva” u kojem je dirigentska palica celog filma bila isključivo u rukama Alfreda Hičkoka.

Okosnica filma su zapetljani ljubavni životi dve devojke. Film je snimila britanska kompanija sa američkim zvezdama u nemačkom studiju i jezeru Komo u Italiji.

Producent Majkl Bolkon 1925. godine dao je  priliku Hičkoku da režira ovaj film.

Film su pratile i nevolje, a jedna je bila i birokratski propust ekipe filma koji je nastao na  italijanskoj granici, zbog kojeg je ozbiljno je okrnjen budžet  filma.

Film je snimljen 1925. godine, nakratko prikazan u Londonu 1926. godine a zvanično prikazan 1927. godine u Velikoj Britaniji.

U junu 2012. godine Britanski filmski institut je restaurirao “Vrt zadovoljstva” i osam drugih Hičkokovih filmova. U okviru toga filmu je dodato još 20 minuta. Kritičari smatraju da je ovih dodatnih 20 minuta izuzetno dragoceno za ceo film.

Krajem 2021. godine “Vrt zadovoljstva” je prvi Hičkokov film koji je postao vlasništvo SAD ali samo nerestaurirane verzije. Svi ostali filmovi zaštićeni su autorskim pravima do 2050. godine.

Profimedia
 

Hičkok je u karijeri dugoj šest decenija režirao više od 50 filmova i stekao status jednog od najpoznatijih i najcenjenijih filmskih reditelja svih vremena.

Gledao je na filmove kao na “život sa isečenim dosadnim delovima”.

Kao reditelj važio je za pedantnog, uvek besprekorno obučenog čoveka koji je na snimanja dolazio u odelu, s kravatom. Međutim, njegov odnos prema glumcima nije bio tako besprekoran.

Jednom prilikom izjavio je da zavidi Voltu Dizniju koji “svoje glavne junake može da zgužva, pocepa”. Njegov citat da nikad nije “rekao da su glumci stoka, nego da ih treba tretirati kao stoku” ostao je zabeležen kao jedan od najgorih koji je upućen holivudskim zvezdama.  

Omiljeni pisac mu je bio Edgar Alan Po, za kog je kasnije rekao da je bio njegov prvi pravi veliki uzor.

Kao i sve poznate zvezde Holivuda, a Hičkok je bio u pravom smislu reči baš to, ovaj fantastični filmski reditelj imao je dve fobije: od policajaca i od – jaja.

Poznat je i njegov citat: “Srećno oženjen je samo onaj čovek koji razume svaku reč koju njegova žena nije rekla.”

Profimedia
 

Godinu pred smrt Hičkok je prvi put na dodeli neke nagrade pohvalio svoju ženu:

Da krasna gospođa Revil nije prihvatila životni ugovor bez odstupnice, gospodin Alfred Hičkok možda bi i danas bio na istom ovom mestu, ali ne za ovim stolom, već kao jedan od konobara u dvorani – rekao je tada.

Hičkok je poznat i po tome tome što se pojavljivao u svakom svom filmu, u gotovo šest decenija dugoj i bogatoj karijeri režirao je više od 50 filmova, od koji je 16 imalo nominacija za Oskara.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike