Najnovija italijanska ostvarenja u Jugoslovenskoj kinoteci: Filmovi za oči i dušu

22.01.2022

10:15

0

Deset najuspešnijih i najcenjenijih dela u poslednje tri godine biće predstavljeno u Uzun Mirkovoj 1

Najnovija italijanska ostvarenja u Jugoslovenskoj kinoteci: Filmovi za oči i dušu
Prokleto prolece (2) - Copyright Film "Prokelto proleće": Foto: Promo/ CinemaItaliaOggi

Prvo izdanje smotre nove italijanske filmske produkcije, pod nazivom CinemaItaliaOggi Balkan, počinje 24. januara u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu i traje do 29. januara.

Tokom februara meseca izbor ostvarenja biće prikazan širom Srbije i regiona: u Crnogorskoj kinoteci u Podgorici, Kulturnom centru Novog Sada i u Niškom kulturnom centru.

Smotra CinemaItaliaOggi Balkan otvara se 24. januara u 20.00 časova u Jugoslovenskoj kinoteci projekcijom filma „Prokleto proleće“ (2020) Elize Amoruzo, koji je u proteklom periodu uspešno prikazan na devet festivala širom sveta.

Psoter Foto: Promo/ CinemaItaliaOggi
 

U narednim danima uslediće komedija „Menjam sve!“ (2020) Gvida Kjeze; ostvarenje „Za Kjaru“ (2021) Džonasa Karpinjana koje je dobitnik 5 nagrada na festivalima u Kanu (Label Europa Cinemas), Lisabonu (za najbolju glumicu), Sevilji (za najbolju režiju), Stokholmu (za najbolju fotografiju) i Cirihu (za najbolji međunarodni film).

Film Bangla Foto: Promo/CinemaItaliaOggi
 

Drama „U kavezu“ (2021) Leonarda di Kostanca prikazana na preko 15 festivala širom sveta; „Bangla“ (2019) Faima Buijana ovenčan nagradama David di Donatello, Zlatni Globus Italije i Festival del Cinema Europeo za najboljeg mladog reditelja, kao i nagradom sindikata italijanskih filmskih novinara za najbolju komediju godine; drama „Californie“ (2021) Alesandra Kasigolija i Kejsija Kaufmana; „Legionar“ (2021) Hleba Papoua koji je za ovaj film osvojio nagradu za najboljeg mladog reditelja festivala u Lokarnu 2021.

„Predatori“ (2020) Pjetra Kastelita koji je osvojio čak četiri nagrade (David di Donatello za najboljeg mladog reditelja, nagradu sindikata italijanskih filmskih novinara za najbolju režiju mladog reditelja i najboljeg sporednog glumca, nagradu Festivala u Veneciji - Venice Horizons za najbolji scenario);

Film Menjam sve: Foto: CinemaItaliaOggi
 

„Šta će biti“ (2020) Frančeska Brunija ovenčan nagradama Zlatni Globus Italije za najbolju glavnu mušku ulogu, kao i nagradama sindikata italijanskih filmskih novinara za najbolji scenario i najbolju mušku ulogu; i komedija „Doktor na jednu noć“ (2021) Gvida Kjeze.

Ovaj ambiciozni projekat, osmišljen i promovisan s ciljem da se u Srbiji i u Crnoj Gori valorizuje novi italijanski film, realizovao je Italijanski institut za kulturu u Beogradu u saradnji sa ustanovom Činečita i Jugoslovenskom kinotekom, uz podršku Ambasada Italije u Beogradu i Podgorici.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike