Izložba „Sjaj ruskih slikara“: Jedinstvena umetnička dela prvi put dostupna javnosti (FOTO)

21.01.2022

16:30

0

Zbirka Vladimira Pešića sadrži vredna dela kao i posebne antikvarne predmete od slonovače

Izložba „Sjaj ruskih slikara“: Jedinstvena umetnička dela prvi put dostupna javnosti (FOTO)
Katalog Sjaj ruskih slikara-41 - Copyright Foto: Promo/ Russian Art Collection

Na izložbi „Sjaj ruskih slikara“ prvi put se srpskoj javnosti predstavljaju dela iz privatne kolekcije Vladimira Pešića ruskih umetnika koji su stvarali na teritoriji Srbije između dva svetska rata.

Zbirka Vladimira Pešića sadrži slike, u prvom redu, ruskih i srpskih umetnika, kao i dela umetnika iz drugih zemalja, potom dela primenjene umetnosti, ikone i jedinstvene antikvarne predmete od slonovače.

Vladimir Pešić Promo/ Russian Art Collection
 

Vladimir Pešić je naklonost prema umetnosti razvio u porodici. Došao je kao dete u Moskvu, gde je uz oca Dušana Pešića, vrhunskog novinara i čuvenog dopisnika lista „Politika“, upoznavao sovjetske umetnike i obilazio čuvene muzeje.

U Moskvi je živeo od 1983. do 1997. godine, gde je završio srednju školu i fakultet stranih jezika. Tokom proteklih godina Vladimir Pešić postao je međunarodno priznat kolekcionar.

Član je Međunarodne konfederacije kolekcionara, antikvara i art dilera u Rusiji i Zajednici nezavisnih država (MKAAD), Međunarodne konfederacije trgovaca antikvitetima i umetničkim delima koja se bavi konzervacijom, zaštitom i promocijom antikviteta i umetničkih dela (CINOA) i Društva antikvara Srbije (DAS).

Kolekcija Vladimira Pešića je brižljivo i dugo stvarana, neprestano se dopunjuje, a deo koji se izlaže u Vršcu donosi, između ostalih, dela Stepana Fjodoroviča Kolesnikova, i njegov zagonetni portret princeze Mafalde Savojske; potom 4 slike Nikolaja Dmitrijeviča Kuznjecova, umetnika koji je jedno vreme živeo i stvarao u Vršcu i o kome je najlepše reči izgovorio i čuveni Ilja Rjepin; zatim delo Bogatir Dobrinja Nikitič Konstantina Konstatinoviča Kuznjecova s Pismom zahvalnosti Olgi Nikolić i Bebi Tabaković koje je potpisao ruski general konjice Nikolaj Nikolajevič Baratov.

Srpski ljubitelji umetnosti moći će da uživaju u delu Rudari Haritonova Nikolaja Vasiljeviča, potom u delima Majkovskog Ipolita Daniloviča, Ruskoj trojci Petra Petroviča Sokolova, pejzažima Aleksandra Ivanoviča Lažečnikova, Vladimira Pavloviča Zelinskog i Nikolaja Krivošejna.

Izložbu "Sjaj ruskih slikara" zaokružuju ikone koje su ruski umetnici radili krajem 19. veka i početkom 20. veka.

Poseban deo izložbe posvećen je Branislavu Maksimoviću, dedi po majci Vladimira Pešića, Vrščaninu, koji je sa svojom braćom tridesetih godina prošlog veka osnovao Univerzitetski kvartet Braća Maksimović. Ovaj kvartet je značajne uspehe postigao i van granica tadašnje Jugoslavije, naročito u Sjedinjenim Američkim Državama, gde su 1936. godine snimili desetak ploča.

Portret Branislava Maksimovića, koji je takođe deo izložbe, uradio je Igor Vasiljev, sin ruskih emigranata, veliki umetnik nesrećne sudbine.

Izložba "Sjaj ruskih slikara" na najbolji način prikazuje domete i majstorstvo ruskog slikarstva i umetnika koji su značajno uticali na tokove srpske umetnosti i postali deo i jedne i druge kulture.

Izložbu otvara u subotu 22. januara u 17 sati u Gradskom muzeju Vršac muzejski savetnik Nikola Kusovac.  Izložba će u Gradskom muzeju Vršac biti otvorena do 27. februara.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike