U Domu Jevrema Grujića jedinstven događaj: Raskošni portreti veličanstvenih žena srpske istorije

20.01.2022

16:10

0

Predstavljale su i imale u sebi nesavladivu silu i snagu da se bore za svoju profesiju i time su zadužile srpsko društvo

U Domu Jevrema Grujića jedinstven događaj: Raskošni portreti veličanstvenih žena srpske istorije
Tan2022-1-20_133340942_0 (1) - Copyright Izložba u Domu Jevrema Grujića Foto: Tanjug/ Ministarstvo kulture/Goran Zlatković

Izložba "Velikanke srpske kulture" autorki Branke Conić, dr Gordane Bekčić i Ružice Opačić svečano je otvorena danas u Domu Jevrema Grujića u Beogradu i trajaće do 27. marta.

- Ova izložba predstavlja jedinstvenu priliku da se njeni posetioci na jednom mestu bolje upoznaju sa likom i životima žena čija dela su ostala neprolazna i zauvek upisana na najlepšim stranicama naše kulture - izjavila je na otvaranju potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Republike Srbije Maja Gojković.

Maja Gojković Foto: Tanjug/ Ministarstvo kulture/Goran Zlatković
 

Gojković je navela da je "za čitavo srpsko društvo, a naročito mlađe generacije, neophodno iznova naglasiti koliko su bitnu ulogu žene imale u kulturnom i umetničkom životu Srbije", kao i da je sama reč "kultura" ženskog roda.

- Posebno je važno podvući da su mnoge od njih, a naročito velikanke kojima je ova izložba posvećena, živele i stvarale u vremenima u kojima prava žena nisu bila prepoznata na način na koji jesu danas, u savremenom svetu - podvlači ministarka kulture.

Gojković takođe navodi da "pored veličine svog dela, odlika svih velikanki jeste da su i u najtežim trenucima bila uz svoju zemlju i narod, što je neke od njih čak koštalo života".

Izložba u Domu Jevrema Grujića Foto: Tanjug/ Ministarstvo kulture/Goran Zlatković
 

Direktorka Doma Jevrema Grujića i koautorka izložbe Branka Conić istakla je da ova postavka, koja pokriva period od oko 180 godina, predstavlja “18 veličanstvenih žena srpske istorije koje su zadužile naše društvo i utabale put kojim danas koračaju žene na najvišim pozicijama.“

- Ove žene zaslužuju da se svakodnevno pominju u našem javnom životu... Danas živimo brzo i nemamo mnogo vremena da se sećamo prošlosti, ali budućnost pripada onima koji se prošlosti najistrajnije sećaju - rekla je Conić.

Foto: Tanjug/ Ministarstvo kulture/ Goran Zlatković
 

Ona dodaje da su predstavljene velikanke “predstavljale i imale u sebi nesavladivu silu i snagu da se bore za svoju profesiju i time su zadužile srpsko društvo.“

- Naziv “velikanke“ nećete često čuti jer smo navikli na velikane u mnogim oblastima. Ipak, nemerljivo je veće znanje i uticaj koje su nam mnoge žene ostavile nego što je njihovo mesto koje su zauzele u enciklopedijama - navela je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Foto: Tanjug/ Ministarstvo kulture/ Goran Zlatković
 

Ona dodaje da je "samo žensko stvaralaštvo do pre stotinak godina bio nepoznat pojam", kao i da borba za njega traje i dan danas.

Izložba je realizovana u saradnji sa preko 15 institucija kulture širom Srbije, a njeni pokrovitelji su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Sekretarijat za kulturu grada Beograda i Poverenik za zaštitu ravnopravnosti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike