Milica Manojlović: Žena koja je stvorila čaroliju hora “Kolibri”

18.01.2022

19:00

0

Pune 44 godine bila je vaspitač i dirigent najmlađeg ansambla Muzičke produkcije RTS-a i za to vreme uspela je da stvori jedan od najboljih dečjih horova u Evropi

Milica Manojlović: Žena koja je stvorila čaroliju hora “Kolibri”
muzika_tas_01092017_0009 (1) - Copyright Printscreen/RTS/Istorijskizabavnik/Facebook Antonio Ahel/ATAImages

Italija je imala festival dečjih pesama “Zlatni cekin”, a mi Milicu Manojlović koja je ceo život posvetila dečjem horu “Kolibri”. Preminula je na današnji dan 2008, u 74. godini. 

Pune 44 godine bila je vaspitač i dirigent najmlađeg ansambla Muzičke produkcije RTS-a. Za to vreme uspela je da stvori jedan od najboljih dečjih horova u Evropi.

Printscreen/RTS/Istorijskizabavnik/Facebook
 

Mnoge generacije rasle su sa pesmama hora “Kolibri”. "Zakleo sa bumbar", 'Pozdravite moga tatu", "Vuče, vuče bubo lenja", "Drugarstvo", samo su neke od pesama za koje možemo slobodno reći da se prenose generacijama. Sa horom su pevali i snimali ploče Dragan Laković, Minja Subota, Sedmorica mladih... 

Sama Milica Manojlović malo je pričala o svom radu, vreme je trošila na decu i na druženje i učenje sa njima. A mališani su uvek “najteži” za rad. Ne možete ih lako naterati ni na šta. Reaguju samo na iskrenost i posvećenost.  

- Deca osećaju da ih volim, imaju radare za to, veruju mi, jer ih nikad ne lažem, mislim da sam prosto “nabijena” muzikom i da ona zrači iz mene. Pokušavam da to što iskrenije moguće prenesem i na čalnove hora, i istrajavam u tome - govorila je Milica 1987. godine, a prenosi Yugopapir.

Antonio Ahel/ATAImages
 

Manojlovićeva je diplomirala na Muzičkoj akademiji u Beogradu. U toku studija radila je u Školi za vaspitače u Novom Sadu, a od 1960. godine, kao pevač - solista i muzički saradnik u Radio Televiziji Beograd.

Hor osniva 1963. godine, a repertoar hora na početku nije bio bogat, samo strane pesme.

Međutim sa godinama situacija se menjala. Hor postaje sve popularniji, a domaći kompozitori se utrkuju ko će da napravi pesmu za njih.

- Kako je moguće 40 godina održati ansambl pevača, dece od 4 do 12 (a kasnije do 14 godina) i razvijati ga do profesionalnih kvaliteta: scensko ponašanje, čista intonacija, jasna dikcija, izražajnost interpretacije, razumevanje muzike kao i reči tekstova uvek pevanih na originalnom jeziku, prirodan ton? Tajna u je u komunikaciji tog harizmatičnog spoja dece i dirigenta – ponašanje, druženje, pravilan govor i pevanje bogate znanja iz raznih oblasti kulture, odnosno sve što podrazumeva duhovni razvoj ovog uzrasta deteta - kaže Miroslava Lili Petrović, profesorka klavira.

Antonio Ahel/ATAImages
 

Danica Petrović, muzikolog, kaže da se umetnost pevanja “Kolibrija” gradila na negovanim, ljubavlju ispunjenim međuljudskim odnosima, na disciplinovanom i ozbiljnom radu.

- Duboka odanost jednostavnoj, a velikoj umetnosti prirodnog pevanja, iskazanog u razumevanju teksta, preciznom izgovoru, čistoj intonaciji, logičnom fraziranju, jasnom tumačenju kompozicija i iskrenom obraćanju slušaocima, bila je i ostala zvezda vodilja ove izuzetne žene muzičara. Još kao mlada, Milica se hrabro upustila u avanturu da najmlađima bribliži čistu, tananu lepotu muzičke umetnosti.

Punih četrdeset godina istrajavala je na tom putu vaspitavajući generacije budućih pevača, slušalaca i prosvećenih ljubitelja muzike - kaže Danica Petrović.

Dečji hor “Kolibri” bio je životni projekat Milice Manojlović i upravo priča o njima je priča o životu žene koje je stvorila čaroliju ovog dečjeg hora. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike