Otkrivena tajna jedne od poslednjih Botičelijevih slika: Šta je skrivao „Čovek bola“?

13.01.2022

19:15

0

Umetnik je bio u poslednjoj fazi života dok je stvarao ovo remek-delo

Otkrivena tajna jedne od poslednjih Botičelijevih slika: Šta je skrivao „Čovek bola“?
"Čovek bola", Botičeli/Profimedia

"Čovek bola", jedna od poslednjih slika Sandra Botičelija u privatnom vlasništvu, koja će se naći na aukciji kuće "Sotheby's" 27. januara, sadrži dosad neprimećen crtež Bogorodice s detetom, otkrili su naučnici.

Slika čija je vrednost procenjena na najmanje 40 miliona dolara, u slojevima boje sadrži skice, koje je Botičeli verovatno odbacio i počeo da se bavi sasvim drugim motivom.

Kris Apostil, potpredsednik i direktor Odeljenja za slike starih majstora kuće "Sotheby's" u Njujorku imao je priliku da pregleda sliku i veruje da je reč o kompoziciji koja je u grčkom ikonopisanju poznata kao "Bogorodica umiljenija".

"Čovek bola", Botičeli/Profimedia
 

Na takvim ikonama Bogorodica nežno grli bebu Hrista, koji prislanja svoj obraz uz njen, a linije koje podsećaju na takve slike primećene su nakon snimanja infracrvenom kamerom, piše CNN.

Crtež je smešten u predelu grudi glavnog lika na "Čoveku bola", a primetan je i trag bele boje u donjem delu njegove figure, koji nije deo glavne postavke.

- Panel za slikanje bio je luksuz u vreme renesanse - objašnjava Apostil, dodajući da se podloge za slikanje nisu bacale, nego da je nakon što je odustao od slike Bogorodice sa detetom, istu iskoristio za "Čoveka bola".

Pored ovog crteža, snimak je otkrio pukotinu u središtu panela i tragove rekonstrukcije koja je obavljena u nekom trenutku u 20. veku, kao i ispravke koje je renesansni majstor napravio na glavnom delu.

Primećeno je da je Botičeli promenio dužinu Hristove kose, kao i poziciju rane na njegovim šakama.

"Čovek bola", Botičeli/Profimedia
 

Slika je neobična i po blagoj asimetriji između krsta koji se nalazi iznad glave Spasitelja, kao i po blagoj povijenosti glave u jednu stranu, što mu prema mišljenju Apostila daje "humaniji izgled“.

Botičeli, koji je imao pedeset ili nešto više godina kada je radio ovu sliku, bio je u poslednjoj fazi života dok ju je stvarao.

- Osećam da ima nešto u vezi s ovom slikom što Botičeli projektuje - shvatanje da ćemo svi umreti - što joj daje dubok emotivni naboj - zaključak je Apostila.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: euronews.rs