Jedinstven muzički događaj u Beogradu: Orgulje kroz epohe

19.01.2022

15:15

0

Autor: Dejan Ćirić

Izborom autora, kroz istorijski presek, umetnik - orguljaš pravi sintezu različitih muzičkih epoha i kompozitora, od rane renesanse, preko baroka te ranog i kasnog romantizma, sve do ekstaze modernog muzičkog izraza ranog ekspresionizma u evropskoj muzici

Jedinstven muzički događaj u Beogradu: Orgulje kroz epohe
viber_image_2021-12-03_22-14-45-213 - Copyright Orgulje Promo/Danko Ivanković

U organizaciji Beogradske nadbiskupije i po pozivu monsinjora Stanislava Hočevara u Beogradu će 29. januara od 19 časova u katedralnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije (Hadži Milentijeva 75), biti upriličen koncert izuzetnog umetnika na orguljama Frana Yehuda Kolonomosa Martinčevića, koji će održati jedinstveni koncert pod nazivom „Židovska kultura i tradicija u povijesti europske glazbe”.

Glavna misao vodilja ovoga repertoara je dovesti slušaoca, kroz snažnu i duboku ekspresiju orguljskih tonova u osećaj emotivnog doživljaja drame našeg aktuelnog vremena i njegovih apokaliptičnih naznaka.

Frano Yehuda Kolonomos Martinčević Promo/Danko Ivanković
 

Izborom autora, kroz istorijski presek, umetnik - orguljaš pravi sintezu različitih muzičkih epoha i kompozitora, od rane renesanse, preko baroka te ranog i kasnog romantizma, sve do ekstaze modernog muzičkog izraza ranog ekspresionizma u evropskoj muzici.

Umetnik i koncertni orguljaš Martinčević, rođen je 1967. godine u Sarajevu. Svoju muzičku karijeru započinje sa pet godina, kada su mu roditelji kupili prvi, polukoncertni klavir.

Zbog rata u svojoj zemlji i rodnom Sarajevu, 1992. godine kao apsolvent, napušta bivšu Jugoslaviju i prvo nastavlja studije klavira na Konzervatoriju „Gabrielle D’Annunzio” u Italiji - Peskara, a potom dolazi u Kraljevinu Norvešku 1993 godine. Tu je ostao dugi niz godina i ostvario punu akademsku, umetničku i profesionalnu karijeru.

Godine 1999. diplomirao je orgulje na Norges Musikkhogskole u Oslu u klasi profesora Kaare Nordstoga, orguljaša Katedrale u Oslu.

Frano Yehuda Kolonomos Martinčević Promo/Danko Ivanković
 

Iako je i prethodno bio koncertno aktivan i sudelovao u brojnim projektima širom Norveške i Skandinavije, ovim debitantskim koncertima u svojoj karijeri maestro Kolonomos Martinčević započeo je dugu, uzlaznu putanju svoje uspešne umetničke i koncertne karijere kao orguljaš, dirigent i kamerni muzičar.

- Repertoar je osmišljen ne samo da bi predstavio lepotu i lepezu različitih muzičkih izraza, nego i da bi ostavio i dublju spiritualnu poruku drame vremena u kom živimo i naprosto jedan emotivno kritički osvrt izražen tonovima. Poruka je jasna - moramo se osvestiti i probuditi, ukoliko ne želimo da nas još jednom Tvorac i svemir ne opomenu da smo se zaboravili i zaigrali u vlastitom egu - ističe Martinčević.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike