Ljubavna afera sa Večnim gradom: Odiseja čuda u romanu "Zaljubljen u Rim"

11.01.2022

08:35

0

Autor: Dejan Ćirić

Putovanje započinje tako što čitalac prati autora koji, stojeći otvorenih usta ispred Mikelanđelovog Mojsija, gotovo da čuje kako umetnik viče na svoje delo: „Progovori!“

Ljubavna afera sa Večnim gradom: Odiseja čuda u romanu "Zaljubljen u Rim"
profimedia-0584032857 - Copyright Rim/Profimedia

U knjizi „Zaljubljen u Rim“, koja predstavlja modernu vrstu putopisa o Večnom gradu, autor Mark Tedesko nas iz poglavlja u poglavlje upoznaje sa svojim sagovornicima, žiteljima savremenog Rima, kroz čiju prizmu upoznajemo, odnosno, zaljubljujemo se u ovaj grad.

Putovanje započinje tako što čitalac prati autora koji, stojeći otvorenih usta ispred Mikelanđelovog Mojsija, gotovo da čuje kako umetnik viče na svoje delo: „Progovori!“

Odatle započinje odiseja čuda: šta je pozadina priče o Fontani di Trevi, o onoj steni usred Foruma, o sveštenicima i časnim sestrama kojih ima posvuda, o svemu na šta čovek nailazi i čemu se divi, gde se turisti fotografišu.

Fontana di Trevi, Rim/Profimedia
 

Autor i čitalac potom nastavljaju da istražuju život na trgovima, druže se sa uličnim izvođačima, doživljavaju istoriju svim čulima, lutaju Rimom, posmatraju strance, otkrivaju jedinstvena mesta gde se dobro jede, razgovaraju sa Rimljanima, istražuju kuće Nerona, Avgusta i Livije, susreću duh Karavađa i ćaskaju sa iseljenicima…

Mark Tedesko je pisac i pedagog sa prebivalištem u Kaliforniji. Pošto je osam godina živeo u Italiji, voli da tka priče koje povezuju sadašnjost sa čežnjama izraženim u ljudskim odnosima, događajima, kulturi i istoriji. Njegova dela obuhvataju putopisnu prozu, istorijsku fikciju, memoare, knjige o samopomoći i dečju prozu.

Knjiga „Zaljubljen u Rim“ dočarava njegovu ljubav prema čaroliji ovog grada, u kojoj istoriju, lične priče i razgovore ispreda u priču koja, malo pomalo, takođe zavodi i čitaoca.

Promo/Laguna
 

Osim što piše, Mark je i nastavnik i voli da svojim učenicima prenese sopstvenu ljubav prema istoriji, literaturi i jedinstvenoj priči svakog pojedinca. U slobodno vreme voli da putuje, ali nekako se na kraju uvek vraća u Rim gde, uveren je, nove priče čekaju da budu otkrivene.

Ovaj jedinstveni putopis možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs i na sajtu laguna.rs.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike