Odložena premijera "Alise u zemlji strahova": Milena Radulović prvi put u glavnoj ulozi u JDP (FOTO)

15.01.2022

10:40

0

Premijera najnovije predstave u produkciji JDP planirana je pred kraj prethodne godine, ali je odložena za početak 2022, da bi juče zvanično bila otkazana

Odložena premijera "Alise u zemlji strahova": Milena Radulović prvi put u glavnoj ulozi u JDP (FOTO)
Alisa u zemlji strahova foto Nebojsa Babic (6) - Copyright Promo/Nebojša Babić

Premijera nove drame “Alisa u zemlji strahova” Eve Mahkovic u režiji Aleksandra Popovskog, trebalo je da bude održana večeras na Velikoj sceni “Ljuba Tadić” Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP), najavljeno je juče na konferenciji za medije. Međutim premijera je ipak otkazana.

Promo/Nebojša Babić
 

Glavne uloge u ovoj predstavi igraju Milena Radulović, Sloboda Mićalović, Milan Marić, Radovan Raša Vujović, Nebojša Ljubišić, Denis Murić, Iva Stefanović, kao i Tamara Šustić i Jovana Belović.

Umetnički direktor JDP, reditelj Gorčin Stojanović izjavio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare da su troje glumaca u novoj predstavi prvi put u projektu ovog pozorišta i poželeo im je iskrenu dobrodošlicu - Milena Radulović, Iva Stefanović i Denis Murić, trenutno aktuelan sa filmom "Zlatni dečko".

Promo/Nebojša Babić
 

U režiji gosta iz Makedonije - Aleksandra Popovskog, predstava “Alisa u zemlji strahova” je inspirisana epizodama iz čuvene knjige - bajke “Alisa u zemlji čuda” (1865) Luisa Kerola.

- Kada uđem u JDP, zaista se osećam kao da je ovo moj hram. Od početka mojih studija, na Velikoj sceni sam uživao gledajući "Pozorišne iluzije", bila je to prava magija - podsetio se Popovski te hit predstave po delu Pjera Korneja, u režiji njegovog profesora, takođe iz Skoplja, Slobodana Unkovskog.

- Nova drama je nastala upravo kroz ideju straha koji proživljavamo ove dve čudne godine usled korona virusa. Sakrivam se na neki način od stvarnosti tako što provodim u teatru, u umetnosti - primetio je reditelj i dodao da je autorka napisala dramu kao savremenu bajku koju je sa uživanjem čitao.

Promo/Nebojša Babić
 

Popovski je istakao da sa gotovo celim glumačkim ansamblom prvi put sarađuje.

- Jedino sam sa Rašom Vujovićem radio ranije, taman kada je krenuo biti izuzetno talentovan. Sa Slobodom Mićalović i Nebojšom Ljubišićem sam odavno želeo raditi, a Milan Marić je nešto posebno. Već sam ga gledao u predstavi "Te noći sam je video" u Sloveniji, i naravno u filmu "Toma", tako da sam srećan što je i on u ekipi - rekao je makedonski umetnik.

On je naglasio da je bilo onda neophodno pronaći glumicu za glavnu ulogu Alise, i tako je odabrao, za njega veoma autentičnu mladu damu Milenu Radulović, a sa njom je došla i druga ekipa mladih glumaca u projekat.

Promo/Nebojša Babić
 

Milena je izrazila ogromno zadovoljstvo i zahvalnost što su je odabrali reditelj i samo požorište da tumači vodeću rolu, budući da nema iskustva na sceni

Napomenula je da je predstava toliko neobična i jedinstvena, da je sigurna da ništa slično ne postoji u pozorištima kod nas, i mnogo šire.

Radulović je ukratko opisala dramu kao vreme generacije koje više nema, a govori o sadašnjem trenutku.

Dramaturškinja Eva Mahkovic objasnila je da je njena drama autorsko delo prema motivima iz čuvene bajke Luisa Kerola, i zapravo predstavlja autobiografske elemente iz njenog života.

Kako je rekla, njena drama je tip poezije iz koje beži iz ove aktuelne stvarnosti.

Autorski tim nove predstave čine još scenografkinja Vanja Magić, kostimografkinja Mia Popovska, kompozitor Marjan Nećak, dok scenski govor potpisuje Ljiljana Mrkić Popović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike