Milan Marić: Emocija je ista bilo da junaci jašu konja ili imaju android

08.11.2021

12:05

0

"Moj lik, oficir poseduje emocije, i to kakve. Upravo je tu i glavni sukob gde, zapravo cela ideja čvrsto postavljene hijerarhije kao što je vojna, počinje da se ruši", rekao je glumac o novoj ulozi u JDP

Milan Marić: Emocija je ista bilo da junaci jašu konja ili imaju android
Copyright Profimedia

Beogradska scena je tokom novembra postala bogatija za još jednu predstavu - "Te noći sam je video", u kojoj glavnu ulogu tumači Milan Marić.

Govoreći o ovoj istorijskoj drami, glumac je istakao da se umetnost i dalje vraća pričama iz prošlosti, jer se time preispituje ono što ljude muči i danas.

Premijera novog komada, prema istoimenom romanu slovenačkog književnika Draga Jančara, u režiji Janeza Pipana, odigrana je 4. novembra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, koje je koproducent sa drugim kućama - Slovensko narodno gledališče (SNG) iz Maribora, Burgteatar iz Beča i Cankarjev dom iz Ljubljane.

Predstava "Te noći sam je video" Promo/Peter Giodani
 

Do sada je u karijeri Marić uspešno tumačio karaktere koji su na ivici pozitivnog i negativnog, što je dokazao u seriji "Besa" ili mini serijalu "Žmurke", predstavama "Lorencačo" i "Hinkeman", a za lik Steve Radovanovića, kraljevskog konjičkog oficira, ističe da je veoma kompleksan.

- Ne znam da li bih mogao jasno da definišem svog junaka, da li je on pozitivac ili negativac. U suštini, on jeste i jedno i drugo. On je čovek koji pripada vojsci, dakle čovek hijerarhije. Na taj način gleda na stvari oko sebe i tako ih doživljava - kaže glumac.

Ali, iako je njegov lik na prvi pogled rigidan, ima jaka osećanja koja ga vode ka fatalnoj, udatoj ženi Veroniki Zarnik, oko koje se odvija čitav zaplet priče.

- Naravno, taj oficir poseduje emocije, i to kakve. Upravo je tu i glavni sukob gde, zapravo cela ideja čvrsto postavljene hijerarhije kao što je vojna, počinje da se ruši - opisao je Marić.

Predstava "Te noći sam je video" Promo/Peter Giodani
 

Kako je dodao, prema romanu, u pitanju je junakovo sećanje na tu zaljubljenost, ljubav koju je imao sa junakinjom. On priča sa distance od sedam godina, na kraju Drugog svetskog rata, kao gubitnik, jer je bio u kraljevoj vojsci, u četničkom odredu. To je istorijska ratna ljubavna priča, melodrama...

- Od početka mi je bila veoma zanimljiva dramatizacije romana, koji se bazira na sećanju glavne heroine, a nijednog trenutka ona realno ne progovara. Ona suštinski živi, postoji preko tuđih sećanja, koja nju boje. Slika o Veroniki se i stvara preko tih drugih likova i njihovih doživljaja sa njom. Ta postavka je zaista filmska, jer publika zaključuje o junakinji putem drugih karaktera - približio je glumac kompleksnost fatalne priče, koja na sceni traje skoro puna četiri sata.

Pripovedanje o Veroniki iz ugla navedenih pet svedoka jesu pet intrigantnih priča - ispovesti, koja se međusobno dopunjavaju i ukrštaju, osporavaju i sukobljavaju.

Predstava "Te noći sam je video" Promo/Peter Giodani
 

Pored ove istorijske uloge, Marić se nedavno ostvario u naslovnoj ulozi u filmu o Tomi Zdravkoviću, što nas vraća unazad u period od pre nekoliko decenija, a takođe, igrao je i u istorijskoj seriji "Nemanjići".

- Mi se vraćamo pričama od ranije tako što preispitujemo ono što nas muči sada. Ljudi su univerzalni u ovom i onom vremenu. Emocija je emocija sada i tada. Neki krugovi te matrice ponašanja po kojima mi živimo se ne menjaju, da li junaci jašu konja, nose oklop ili imaju android. Iz te pozicije je zanimljivo istraživati epohu, pogotovo onu blisku i baviti se njom - istakao je Marić, aludirajući i na film "Toma", ali i mini seriju "Porodica", gde je tumačio lik političara Čedomira Jovanovića u svetlu događaja od pre 20 godina.

Promo / Porodica
Milan Marić u ulozi Čedomira Jovanovića

Opet, junak serije "Državni službenik" smatra da, što se tiče žanra u savremenim filmskim i drugim projektima, postoji zaista jako puno tema kojima je potrebno da se autori bave, "jer su ovi naši prostori prilično plodonosni za umetnost". Atraktivnost nove istorijske predstave i ambiciozne regionalne koprodukcije leži u tome da glumci govore različitim jezicima, a veoma lako se sporazumevaju.

- Divno je bilo sarađivati sa slovenačkim glumcima, rediteljem i ostalim umetnicima. Mešanje jezika u ovom komadu je stvarno nešto posebno - kaže Marić, koji je uz Nebojšu Ljubišića bio jedini glumac iz Srbije u tom spektaklu sa jako puno likova na sceni. Koprodukcije su danas, posebno regionalne, prema njegovom mišljenju, veoma neophodne.

- Ovaj projekat je dokaz da je to moguće i da funkcioniše - kazao je Marić.

Milan Marić, serija “Državni službenik” / Promo
 

Glumac je otkrio i da završava snimanje treće sezone serije "Državni službenik", kao i drugu sezonu krimi serijala "Besa", a film "Toma" će se pretvoriti i u seriju od barem 10 epizoda. Takođe, u ranoj fazi razvoja je i film "Kraljević Marko" reditelja Dejana Zečevića, a Marić je viđen za naslovnu ulogu. Iako je veoma angažovan na malom i velikom ekranu, kako ističe, ne zapostavlja pozorište.

Kao stalni član JDP, uveliko radi na novoj predstavi "Alisa u zemlji strahova" Eve Mahkovic u režiji Aleksandra Popovskog, gde su mu partneri - Milena Radulović, Sloboda Mićalović, ponovo - Nebojša Ljubišić, Radovan Raša Vujović, Iva Stefanović, Denis Murić.

Takođe, uskočio je u stariju hit komediju "Hotel 88", uz Tamaru Krcunović i Anđelu Jovanović, sa kolegom Mladenom Soviljem, gde su zamenili Andriju Kuzmanovića i Vladimira Aleksića.

Foto:24sedam/ Goran Sivački
 

Marić ističe da je pozorište tokom istorije doživelo i veće krize od Kovida 19 i ipak opstalo.

- Potreba za razmenom energije u teatru je mnogo jača od bilo koje epidemije. Sa druge strane, naš odnos prema samoj pandemiji uslovljava način na koji ćemo mi raditi i baviti se teatrom - zaključuje popularni glumac.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike