Najuticajniji svetski mediji nastavljaju da pišu o Srbiji na Expo 2020 Dubai: Bregović za večeras priprema spektakl

13.01.2022

09:10

0

Autor: Dejan Ćirić

“The National” je na prvo mesto uvrstio nastup Gorana Bregovića za doček pravoslavne Nove godine, 13. januara, u sedam najvažnijih muzičkih događaja na Svetskoj izložbi ovog meseca

Najuticajniji svetski mediji nastavljaju da pišu o Srbiji na Expo 2020 Dubai: Bregović za večeras priprema spektakl
download - Copyright Goran Bregović Promo/Goran Bregović/Photo archive

Sudeći po objavama najčitanijih i svakako najuticajnijih medija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima proslava pravoslavne Nove godine na Expo 2020 Dubai, uz nastupe Gorana Bregovića i svetski poznatog di džeja srpskog porekla Satorija (Đorđa Petrovića), izaziva veliku pažnju javnosti.

Paviljon Srbije na Expo 2020 Dubai Promo/Srbija Expo tim
 

Naime, “The National” je u članku “EXPO 2020 DUBAI concerts un January: From Black Eyed Peas to Tania Libertad” uvrstio na prvo mesto nastup Gorana Bregovića, za doček pravoslavne Nove godine 13. januara, u sedam najvažnijih muzičkih događaja na Expo-u ovog meseca.

- Sa više od šest miliona prodatih albuma za više od više od tri decenije duge karijere, Goran Bregović je jedan od najuspešnijih muzičara u Srbiji i jedna od najvećih muzičkih zvezda Balkana. Sa svojim „Orkestrom za svadbe i sahrane“ Bregović obećava nezaboravan provod - navodi The National u svom članku i prenosi Bregovićevu izjavu:

- Punih 20 godina nisam napisao ništa tužno. Moja muzika je vesela, poziva ljude na igru, na radost, bez obzira na to koje su vere ili nacije. Verujem da će publika u Dubaiju to prepoznati i da ćemo napraviti sjajan provod - najavljuje Bregović.

Bijelo dugme ATAImages/Antonio Ahel
 

Uticajni “Time Out” otišao je korak dalje i osvrnuo se na kompletan, kako ocenjuju, bogat muzički program koji je Srbija pripremila za predstavljanje na Svetskoj izložbi, ali i brojne druge inovacije koje svakako treba pogledati - poput Metahjuman projekat koji nastavlja da oduševljava svet:

“Ideje i inovacije su temelj i nasleđa i budućnosti Srbije. Od pionirskog razvoja prvih gradova u drevnoj Vinči do društvenih, tehničkih i ekonomskih otkrića -doprinos je neopisiv. Da biste videli kako je Srbija pomogla u oblikovanju sveta u kome danas živimo, ne smete propustiti uzbudljiv program događanja Srbije na Expo 2020 Dubai. Za prožimajući uvid u fascinantnu kulturu Srbije, sigurno ćete poželeti da pogledate očaravajuću ponudu muzike i zabave Srbije na Expo 2020, inspirisanu njenim kreativnim i inovativnim korenima” - navodi se u tekstu.

Satori/Promo/Exit photo team
 

Tako je “Time Out” sastavio i objavio svoj spisak muzičkih nastupa umetnika iz Srbije koje nikako ne treba propustiti - od Bregovića i Satorija, holandskog producenta srpskog porekla koji će izvesti muziku inspirisanu Vinčanskom kulturom, pa sve do nastupa svetskog virtuoza Stefana Milenkovića, kako za proslavu Nacionalnog dana Srbije, tako i specijalnom muzičkom spektaklu u saradnji sa dr Neletom Karajlićem, koji je podelio svoje uzbuđenje uoči nastupa:

- Svi smo veoma uzbuđeni zbog nastupa na neverovatnoj svetskoj platformi kao što je Expo 2020. Posebno nas raduje što ćemo predstaviti dva veoma uzbudljiva i različita projekta. Prvi je naša gudačka reprezentacija, sastavljena od najboljih gudača Srbije od 18 do 25 godina, koji će imati priliku da pokažu svoje umeće i predstave Srbiju. Drugi je “Rock El Clasico” sa našim poznatim muzičarom Neletom Karajlićem, i predstavlja fuziju rokenrola i klasične muzike. Kroz ove nastupe Srbija će biti predstavljena na veoma specifičan način, pokazujući prefinjenost, svest o tradiciji, ali i neustrašivost umetničkog i muzičkog eksperimentisanja - poručio je Milenković.

Stefan Milenković i Nele Karajlić / Promo / Nebojša Babić
 

Pored muzičkih nastupa, „Time Out“ kao glavne razloge zašto posetioci iz celog sveta treba da posete Paviljon Srbije ističe i kreativno stvaralaštvo i inovacije sa kojima se publika može upoznati, ali i da virtuelno uđe u “DJ box” i “nastupa” zajedno sa  Dejvidom Getom na Exit festivalu.

Time se samo nastavlja niz svetskih medija koji su pisali o inovacijama i nastupu Srbije na Expo 2020 Dubai - kao što su CNN, Sky News Arabia, Euronews…

- Izuzetno je važno da se u svetu čuje glas o Srbiji kao modernoj i kreativnoj zemlji, jer imamo toliko toga da ponudimo svetu. Ovo je dokaz da nas u tom svetlu i prepoznaju. Upravo su promocija naše zemlje i građenje pozitivnog imidža neki od najvažnijih razloga našeg učešća na Svetskoj izložbi. I evo, pokazuje se da smo u tome veoma uspešni i da smo pridobili veliku pažnju i svetske i medijske javnosti u Emiratima - navodi Ana Ilić, viša savetnica predsednice Vlade za kreativne industrije i turizam i zamenica generalne komesarke Srbije za Expo 2020.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike